De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Gasaansluiting verwijderen, is dit wel verstandig?

door Maartje Sebek 4 reacties

In 2050 moeten alle huizen aardgasvrij zijn, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De overheid heeft het laten verwijderen van de gasaansluiting (tijdelijk) gratis gemaakt. En dit heeft alles te maken met de klimaatdoelstellingen om ervoor te zorgen dat de CO2 uitstoot wordt verminderd. Maar wanneer is het nu verstandig om uw gasaansluiting te laten verwijderen?

Gas aansluiting verwijderen, is dit wel verstandig?

Gasaansluiting verwijderen

De gasaansluiting is een leiding die vanaf een huis naar de hoofdleiding van gas loopt. Huizen die gas verbruiken, hebben allemaal een eigen gasaansluiting. Als u van het gas af wilt, moet er iets gebeuren met uw gasaansluiting. U kunt er dan voor kiezen om uw gasaansluiting helemaal te laten verwijderen.

Wat houdt verwijderen precies in?

Bij het verwijderen van de gasaansluiting komen verschillende aspecten naar voren. Zo wordt de gasmeter, hoofdkraan, drukregelaar en montagemateriaal uit uw meterkast verwijderd. Daarnaast ook de leiding die van de hoofdleiding naar uw huis loopt. Om bij de kabels en leidingen in de grond te komen, moeten netbeheerders de bestrating soms openbreken en terugplaatsen. Het verwijderen van de gasaansluiting is dan ook niet altijd even eenvoudig en brengt voor de netbeheerder veel kosten met zich mee. 

Wanneer gasaansluiting verwijderen en wanneer tijdelijk afsluiten?

Alleen in tijdelijke situaties, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, kunnen netbeheerders uw gasaansluiting tijdelijk afsluiten. Ze zetten de hoofdgaskraan dicht en er komt een slot op. Hiervoor rekenen zij een tarief dat de kosten dekt. Tijdelijk afsluiten is geen structurele oplossing en geldt slechts voor een periode van minder dan 1 jaar. 

Als u definitief van het gas af wilt, moet u de gasaansluiting laten verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld als u maatregelen treft, waardoor uw huis definitief van het gasnet afgekoppeld kan worden. Denk aan de aanschaf van een warmtepomp. Of als u uw gasaansluiting alleen gebruikt om te koken en overstapt op elektrisch koken. In geval van verwijdering hoeft u geen netbeheerkosten voor gas meer te betalen. Hiermee bespaart u zo'n 190 euro op jaarbasis. Dit bedrag is gebaseerd op de gemiddelde netbeheerkosten van Eneco, Enexis en Liander bij een standaard gasaansluiting. 

Hoe laat ik mijn gasaansluiting verwijderen?

Het verwijderen van uw aansluiting kunt u aanvragen op mijnaansluiting.nl. Uw netbeheerder voert vervolgens de opdracht uit. Vanaf maart 2021 hoeft u voor de verwijdering van de gasaansluiting niks meer te betalen. Dit is echter een tijdelijke oplossing. Voor een permanente oplossing wordt gewacht op de nieuwe Energiewet.

Geen 'afsluitboete' meer

Wilt u van het aardgas afgesloten worden? Dan betaalt u dus geen 'afsluitboete' meer. Per 1 maart 2021 worden de kosten voor het laten verwijderen van de gasaansluiting (tijdelijk) volledig vergoed. De kosten voor het laten verwijderen van een gasaansluiting vonden veel mensen oneerlijk. Wie van het gas afgaat, draagt immers bij aan de energietransitie. Maar voor het laten verwijderen van de gasaansluiting kreeg de consument een hoge rekening. Netbeheerders mogen van de ACM de kosten van het verwijderen van de gasaansluitingen nu verrekenen. Dit wordt gedaan met de aansluitvergoeding van degenen die wel aangesloten blijven. Wie vasthoudt aan het gas, gaat dus betalen voor degenen die kiezen voor gasloos. 

Van het gas af: complex en onrendabel

Onlangs is er voor het eerst gedetailleerd gekeken naar de kostenkant van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken. Het Economisch Instuut voor de Bouw (EIB) becijferde dat het een gemiddelde investering van € 40.000 vraagt om een huis van aardgas af te halen. Houd er rekening mee dat geen enkel huis hetzelfde is. Voor een oude, slecht geïsoleerde woning  zullen de kosten nog hoger zijn. Volgens het EIB worden de kosten door vrijwel elke gemeente te laag ingeschat en de complexere woningen moeten nog komen. "Meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en dus onrendabel" stelt het EIB. 

Besparen door isolatie, zonnepanelen en goedkoop energiecontract

Wilt u toch nu alvast besparen op energie? Dan kunt u uw woning ook verduurzamen met extra isolatie of bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Werp daarnaast ook eens een kritische blik op uw energiecontract. Vaak kunnen huishoudens flink besparen door jaarlijks over te stappen. Door het invullen van uw gegevens in de energievergelijker kunt u zien of er een goedkoper contract is dat bij uw situatie past. Eenvoudiger kunnen we kosten besparen niet maken.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 12 maart 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje is sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Haar werkzaamheden zijn ontzettend veelzijdig, van het bedenken en uitvoeren van media- en marketingcampagnes tot contact met energieleveranciers over nieuwe energie producten en diensten. Daardoor is Maartje altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de energiemarkt.

Reacties (4)

Geplaatst door: Rubens ()

Beste Gaslicht.com

Ik gebruikte sinds 2020 al geen gas en ik overwoog al al tijdje gas op te zeggen. Ik zag nu dat het opzeggen per maart 2021 (tijdelijk) gratis is. Tot wanneer is de gratis periode?

Met vriendelijke groet,
Rubens

Opmerking van de redactie op 03-06-2021
Beste Rubens,

Bedankt voor uw reactie. Tot zover is het gratis om de gasaansluiting te laten verwijderen. Tot wanneer dit is, is nog niet bekend. Dit hangt af van de nieuwe Energiewet. Het is dus afwachten wanneer deze er is.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Bertil Rupp ()

Ons appartementen complex is druk bezig met een totale energie transitie. De CV in het complex is centraal. Het verbruik wordt via meters omgeslagen over de 12 appartement eigenaren volgens een verdeelsleutel.
Veel appartementen hebben dus gas alleen voor koken. Dat zijn hele dure m3 gas. Sommige appartementen hebben zowel kook gas als warmwater gas via geisers. De overheid roept dat we van het gas af moeten. Onze gemeente Leidschendam-Voorburg heeft daar nog geen concrete voorstellen voor.
Is het verstandig in ons het Energie revitaliseringsplan de 12 eigenaren te te overtuigen helemaal van het gas af te gaan?
Dus zowel douch en badwater als het koken via elektriciteit te gaan doen? We willen 196 zonnepanelen op het dag leggen met 13 individuele aansluitingen . Daarmee dan CV helemaal buiten het plan te houden en centraal te blijven verwarmen via meter verrekeningen tot de Gemeente met een plan komt. Of zouden we de Centrale Verwarming ook moeten gaan gebruiken voor de verstrekking van warmwater aan de individuele appartementen via ook weer een verreken systeem. Moeilijke vragen waar slecht een eenduidig antwoord op verkregen kan worden maar wel mee genomen moet worden in de planning.

Opmerking van de redactie op 26-04-2021
Beste meneer/mevrouw Rupp,

Bedankt voor uw reactie. De overheid wilt inderdaad van het gas af. Of dit realistisch is en mogelijk voor iedereen, is nog de vraag. Uiteraard is het altijd goed om te kijken naar alternatieven samen met de eigenaren en wat hierin mogelijk is.

Het is lastig om voor ons te zeggen of er nog bij verwarmd moet gaan worden met de CV omdat wij niet weten wat er precies verbruikt gaat worden en welke maatregelen er precies genomen worden om electisch te gaan verwarmen. Ik kan in deze daarom aanraden om eens informatie in te winnen over wat er precies nodig is om van het gas af te gaan voor jullie en wat de kosten hiervan zijn.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: gasverlater ()

"Als u definitief van het gas af wilt, moet u de gasaansluiting laten verwijderen." Helaas gaat gaslicht.com mee in de leugen van de netbeheerders. Zie voor de waarheid polderhuis.org/abn. Daar vind u het document: "De afsluitboete bestaat niet"
Het enige wat iemand MOET doen is correct zijn contract opzeggen, eventueel ook expliciet de ATO. (En dan natuurlijk ook geen gas meer gebruiken.) Het kan inderdaad zijn dat de netbeheerders dan onterecht uiteindelijk incasso bureaus op je af sturen. Als je ze correct weerwoord geeft houden ze eigenlijk altijd wel op.
Gaan de netbeheerders toch door, onterecht, dan lopen ze een groot risico. Dat hebben de twee rechtszaken die de netbeheerders uiteindelijk hebben aangespannen en VERLOREN tegen twee tweakers wel bewezen. Lees het topic op tweakers.net:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2052146/0 ; Gas de deur uit, gratis!
Daar is de historie van de meningsverandering van de minister terug te vinden. En eigenlijk alle informatie die je nodig hebt.

Opmerking van de redactie op 12-04-2021
Beste lezer,

Bedankt voor uw reactie. Recent hebben wij een artikel geschreven over bovenstaande kwestie.
Dit is de link waar u dit terug kunt vinden: https://bit.ly/3wR7F8G
Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: Herburt ()

Ik twijfel wel of geen gas meer. Wat moet ik doen?

Opmerking van de redactie op 18-03-2021
Beste Herburt,

Bedankt voor uw reactie. Dat is inderdaad een goede vraag die ik helaas niet voor u kan beantwoorden. Ik kan daarom aanraden om ook eens te kijken naar de kosten voor het vervangen van het gas en de duurzaamheid.

Mochten er vragen zijn, laat het ons weten!

Met vriendelijke groet,
Marlies

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie