De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Gasaansluiting verwijderen, is dit wel verstandig?

door Maartje Sebek 2 reacties

In 2050 moeten alle huizen aardgasvrij zijn, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De overheid heeft het laten verwijderen van de gasaansluiting (tijdelijk) gratis gemaakt. En dit heeft alles te maken met de klimaatdoelstellingen om ervoor te zorgen dat de CO2 uitstoot wordt verminderd. Maar wanneer is het nu verstandig om uw gasaansluiting te laten verwijderen?

Gas aansluiting verwijderen, is dit wel verstandig?

Gasaansluiting verwijderen

De gasaansluiting is een leiding die vanaf een huis naar de hoofdleiding van gas loopt. Huizen die gas verbruiken, hebben allemaal een eigen gasaansluiting. Als u van het gas af wilt, moet er iets gebeuren met uw gasaansluiting. U kunt er dan voor kiezen om uw gasaansluiting helemaal te laten verwijderen.

Wat houdt verwijderen precies in?

Bij het verwijderen van de gasaansluiting komen verschillende aspecten naar voren. Zo wordt de gasmeter, hoofdkraan, drukregelaar en montagemateriaal uit uw meterkast verwijderd. Daarnaast ook de leiding die van de hoofdleiding naar uw huis loopt. Om bij de kabels en leidingen in de grond te komen, moeten netbeheerders de bestrating soms openbreken en terugplaatsen. Het verwijderen van de gasaansluiting is dan ook niet altijd even eenvoudig en brengt voor de netbeheerder veel kosten met zich mee. 

Wanneer gasaansluiting verwijderen en wanneer tijdelijk afsluiten?

Alleen in tijdelijke situaties, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, kunnen netbeheerders uw gasaansluiting tijdelijk afsluiten. Ze zetten de hoofdgaskraan dicht en er komt een slot op. Hiervoor rekenen zij een tarief dat de kosten dekt. Tijdelijk afsluiten is geen structurele oplossing en geldt slechts voor een periode van minder dan 1 jaar. 

Als u definitief van het gas af wilt, moet u de gasaansluiting laten verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld als u maatregelen treft, waardoor uw huis definitief van het gasnet afgekoppeld kan worden. Denk aan de aanschaf van een warmtepomp. Of als u uw gasaansluiting alleen gebruikt om te koken en overstapt op elektrisch koken. In geval van verwijdering hoeft u geen netbeheerkosten voor gas meer te betalen. Hiermee bespaart u zo'n 190 euro op jaarbasis. Dit bedrag is gebaseerd op de gemiddelde netbeheerkosten van Eneco, Enexis en Liander bij een standaard gasaansluiting. 

Hoe laat ik mijn gasaansluiting verwijderen?

Het verwijderen van uw aansluiting kunt u aanvragen op mijnaansluiting.nl. Uw netbeheerder voert vervolgens de opdracht uit. Vanaf maart 2021 hoeft u voor de verwijdering van de gasaansluiting niks meer te betalen. Dit is echter een tijdelijke oplossing. Voor een permanente oplossing wordt gewacht op de nieuwe Energiewet.

Geen 'afsluitboete' meer

Wilt u van het aardgas afgesloten worden? Dan betaalt u dus geen 'afsluitboete' meer. Per 1 maart 2021 worden de kosten voor het laten verwijderen van de gasaansluiting (tijdelijk) volledig vergoed. De kosten voor het laten verwijderen van een gasaansluiting vonden veel mensen oneerlijk. Wie van het gas afgaat, draagt immers bij aan de energietransitie. Maar voor het laten verwijderen van de gasaansluiting kreeg de consument een hoge rekening. Netbeheerders mogen van de ACM de kosten van het verwijderen van de gasaansluitingen nu verrekenen. Dit wordt gedaan met de aansluitvergoeding van degenen die wel aangesloten blijven. Wie vasthoudt aan het gas, gaat dus betalen voor degenen die kiezen voor gasloos. 

Van het gas af: complex en onrendabel

Onlangs is er voor het eerst gedetailleerd gekeken naar de kostenkant van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken. Het Economisch Instuut voor de Bouw (EIB) becijferde dat het een gemiddelde investering van € 40.000 vraagt om een huis van aardgas af te halen. Houd er rekening mee dat geen enkel huis hetzelfde is. Voor een oude, slecht geïsoleerde woning  zullen de kosten nog hoger zijn. Volgens het EIB worden de kosten door vrijwel elke gemeente te laag ingeschat en de complexere woningen moeten nog komen. "Meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en dus onrendabel" stelt het EIB. 

Besparen door isolatie, zonnepanelen en goedkoop energiecontract

Wilt u toch nu alvast besparen op energie? Dan kunt u uw woning ook verduurzamen met extra isolatie of bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Werp daarnaast ook eens een kritische blik op uw energiecontract. Vaak kunnen huishoudens flink besparen door jaarlijks over te stappen. Door het invullen van uw gegevens in de energievergelijker kunt u zien of er een goedkoper contract is dat bij uw situatie past. Eenvoudiger kunnen we kosten besparen niet maken.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 12 maart 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reacties (2)

Geplaatst door: gasverlater ()

"Als u definitief van het gas af wilt, moet u de gasaansluiting laten verwijderen." Helaas gaat gaslicht.com mee in de leugen van de netbeheerders. Zie voor de waarheid polderhuis.org/abn. Daar vind u het document: "De afsluitboete bestaat niet"
Het enige wat iemand MOET doen is correct zijn contract opzeggen, eventueel ook expliciet de ATO. (En dan natuurlijk ook geen gas meer gebruiken.) Het kan inderdaad zijn dat de netbeheerders dan onterecht uiteindelijk incasso bureaus op je af sturen. Als je ze correct weerwoord geeft houden ze eigenlijk altijd wel op.
Gaan de netbeheerders toch door, onterecht, dan lopen ze een groot risico. Dat hebben de twee rechtszaken die de netbeheerders uiteindelijk hebben aangespannen en VERLOREN tegen twee tweakers wel bewezen. Lees het topic op tweakers.net:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2052146/0 ; Gas de deur uit, gratis!
Daar is de historie van de meningsverandering van de minister terug te vinden. En eigenlijk alle informatie die je nodig hebt.

Opmerking van de redactie op 12-04-2021
Beste lezer,

Bedankt voor uw reactie. Recent hebben wij een artikel geschreven over bovenstaande kwestie.
Dit is de link waar u dit terug kunt vinden: https://bit.ly/3wR7F8G
Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: Herburt ()

Ik twijfel wel of geen gas meer. Wat moet ik doen?

Opmerking van de redactie op 18-03-2021
Beste Herburt,

Bedankt voor uw reactie. Dat is inderdaad een goede vraag die ik helaas niet voor u kan beantwoorden. Ik kan daarom aanraden om ook eens te kijken naar de kosten voor het vervangen van het gas en de duurzaamheid.

Mochten er vragen zijn, laat het ons weten!

Met vriendelijke groet,
Marlies

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie