De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Gasprijs flink omhoog per 1 juli

door Marlies Hazenberg

Huishoudens kunnen vanaf vrijdag een flink hogere gasrekening tegemoet zien. De drie grote leveranciers Eneco, Essent en Nuon verhogen met ingang van 1 juli hun variabele tarieven met 16 tot 17 procent. Een gemiddeld huishouden dat nog nooit is overgestapt, betaalt daardoor ruim 100 euro meer op jaarbasis. Toch kunt u die prijsstijging ontwijken door te switchen van energieleverancier.

Hogere gasprijs
Door de hogere gasprijs betaalt een gemiddeld huishouden bij Essent acht euro per maand meer. De gasprijs, nu 55,24 eurocent per kubieke meter, stijgt met 15,7 procent. Wel daalt het stroomtarief met 3,9 procent, maar dat zet weinig zoden aan de dijk omdat gas doorgaans de grootste kostenpost is op de energierekening. Bij Eneco stijgt de gasprijs met 16,7 procent. De stroomprijs blijft gelijk. 

Uit concurrentieoverwegingen maken de bedrijven de nieuwe tarieven per 1 juli pas op het allerlaatste moment bekend. Gunstige uitzondering is Delta. Het Zeeuwse energiebedrijf maakte half mei de tarieven al bekend. Elektriciteit wordt 3 procent duurder voor de Zeeuwen, gas 14 procent.

Nuon meldde dat zowel de elektriciteits- als de gasprijs omhoog gaat met respectievelijk 4 en 16 procent. Nuon vermoedde al in april dat een gemiddeld huishouden hierdoor per jaar 110 euro duurder uit is.

Overstappen op vast contract
De prijsstijging is voor veel huishoudens aanleiding om over te stappen naar een andere energieleverancier. Wanneer u daarbij kiest voor een vaste prijs contract, hebt u de zekerheid dat de prijs niet ineens fors stijgt. Aan de andere kant profiteert u niet van eventuele prijsdalingen.

De energietarieven voor contracten met een langere looptijd zijn doorgaans hoger dan die van 1-jarige contracten. Dat betekent dat het veel lucratiever kan zijn om elk jaar opnieuw te onderzoeken welke leverancier het goedkoopst is. Als u nog nooit bent overgestapt, kunt u het meeste besparen.

Let op vaste gasprijs
Let er bij scherpe stroomtarieven op dat u een contract kiest waarbij zowel het gas- als het stroomtarief vaststaat. Dan wordt u achteraf niet geconfronteerd met een onverwacht hoge gasrekening.

Welk contract is het voordeligst?
Welk contract het voordeligst is, is sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bent u bijvoorbeeld alleen of bestaat uw huishouden uit meerdere personen? Verbruikt u vooral veel gas, of juist veel stroom? De hoogte van het energieverbruik is van een groot aantal factoren afhankelijk: grootte en ligging van het huis, aantal bewoners, gedrag, wijze van verwarming en mate van isolatie. Door onze energievergelijker in te vullen, berekent u gemakkelijk welke keuze voor uw situatie het voordeligst is. U vult in 3 stappen het overstapformulier in en binnen enkele minuten heeft u honderden euro's op uw energierekening bespaard.

Vanaf 1 juli kunt u op onze site alle nieuwe variabele energietarieven vergelijken.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 28 juni 2011
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie