Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Ontdek wat zonnepanelen opleveren
Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen optimaal benutten? Lees de tips

door Jeanet Woldring

U wilt uiteraard maximaal profiteren van zonnepanelen als u deze op uw dak heeft laten plaatsen. Of als u van plan bent zonnepanelen te kopen. Met de opgewekte energie kunt u veel energiekosten besparen. Maar hoe kunt u uw zonnepanelen optimaal benutten? Wij geven u graag tips.

Zonnepanelen optimaal benutten

Steeds meer mensen leveren zelf elektriciteit aan het net door zonnepanelen op hun dak te leggen. Daardoor kan op zonnige dagen een grote piek aan energie op het net komen. Ons land heeft één van de meest betrouwbare energienetten ter wereld, maar is daar niet op gebouwd. Het energienet kan overtollige elektriciteit niet even ergens opslaan. Komt er in één keer veel energie het net op, dan kunnen spanningsproblemen ontstaan. Op zo’n moment kan het voorkomen dat uw omvormer automatisch uitgaat en uw zonnepanelen tijdelijk geen elektriciteit kunnen leveren. Het uitschakelen van de installatie, hoe vervelend ook, zorgt ervoor dat de spanning niet te hoog oploopt. Dat zou tot schade aan andere apparatuur  kunnen leiden en moet dus worden voorkomen.

Spanningsproblemen voorkomen

Netbeheerders doen hun uiterste best om spanningsproblemen te voorkomen. Ze breiden het net uit en maken gebruik van slimme oplossingen om het energienet efficiënter te benutten. Maar u kunt zelf ook stappen zetten om problemen met de teruglevering van uw zonnepanelen te voorkomen. Welke zijn dat en hoe kunt u uw zonnepanelen optimaal benutten?

zonnepanelen-optimaal-benutten.PNG

Gebruik uw eigen opgewekte stroom 

Spanningsproblemen als gevolg van zonnepanelen doen zich voor op dagen met veel zon en een laag stroomverbruik. U wekt dan wel stroom op, maar gebruikt deze niet zelf. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet apparaten die veel stroom gebruiken,  zoals de wasmachine of vaatwasser overdag aan, terwijl de zon op de panelen schijnt.

Bij zonnepanelen is het juist slimmer om overdag stroom te gebruiken. En niet in de daluren wat voorheen een goede bespaartip was. Zo verbruikt u zelf uw opgewekte elektriciteit en voorkomt u dat uw omvormer uitvalt. Bovendien wordt het net niet extra belast met energie die u teruglevert. Rijdt u in een elektrische auto? Laadt deze dan bij voorkeur overdag op, met uw eigen opgewekte stroom. Is er niemand thuis overdag? Veel apparaten hebben tegenwoordig de mogelijkheid om vooraf te programmeren wanneer ze aan moeten gaan. 

Natuurlijk kunt u ook overwegen uw opgewekte stroom op te slaan in een batterij. De systemen hiervoor worden steeds betaalbaarder, maar zijn vaak nog wel kostbaar.

Stap over op elektrisch

Verder kunt u maximaal profiteren van zonnepanelen door vaker te kiezen voor elektrische apparaten. Kookt u bijvoorbeeld nog op gas? Overweeg dan eens om elektrisch te gaan koken. Gebruikt u een grasmaaier of heggenschaar op benzine? Vervang deze dan door een elektrische variant.  Verder kunt u zonnepanelen optimaal benutten door ook elektrisch te verwarmen.

Inzicht in uw energieverbruik

Door inzicht te krijgen in uw energieverbruik kunt u maximaal besparen met zonnepanelen. Meten is weten! Maak bijvoorbeeld gebruik van MIJNenergieinzicht.nl, een onafhankelijke energieverbruiksmanager van Bencom. Hiermee krijgt u gratis  inzicht in uw gas- en elektriciteitsverbruik en ontvangt u gericht bespaaradvies voor uw persoonlijke situatie.

Gebruik apparaten die veel energie vragen het liefst niet tegelijkertijd zodat u de opgewekte energie niet meteen verbruikt. Probeer sluipverbruik te vermijden en zet apparaten die u niet nodig heeft uit. Wanneer u nieuwe apparaten koopt, let dan op hoe slim ze zijn. Zo zijn er al wasmachines, drogers en vaatwassers die je zo kunt programmeren dat deze aangaan als zonnepanelen veel stroom opwekken. 

Overweeg zonnepanelen op het oosten en/of westen te plaatsen

Het lijkt logisch om uw zonnepanelen op het zuiden te plaatsen. Toch hoeft dat niet zo te zijn volgens Netbeheer Nederland. Energie van zonnepanelen die op het oosten en/of het westen gericht zijn, wordt over het algemeen efficiënter gebruikt. De opbrengst is weliswaar zo’n 10% lager dan panelen gericht op het zuiden, maar de productie van stroom sluit beter aan op het verbruik. Zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht, pieken namelijk rond 12 uur 's middags. Veel mensen zijn dan niet thuis en verbruiken dan weinig stroom. Zonnepanelen op het oosten leveren in de ochtend de meeste stroom. Zonnepanelen op het westen wekken veel stroom op aan het eind van de dag. Zo verbruikt u de opgewekte stroom op de momenten dat u thuis bent.

netbeheer-installatie-zonnepanelen.PNG

Ervaart u problemen? Controleer uw eigen installatie 

Spanningsproblemen kunnen voortkomen uit uw eigen installatie. Netbeheerders adviseren dit altijd door een erkend installateur te laten beoordelen. Zaken waar de installateur op kan letten zijn gebruik van de juiste aansluitkabel, omvormer en faseaansluiting. Voor installateurs is hierover uitgebreide informatie beschikbaar. Tip: hebben uw buren ook zonnepanelen en ervaren zijn geen problemen? Dan is de kans groot dat het probleem in uw eigen installatie zit. Ervaren de buren ook problemen? Neem dan zeker contact op met uw netbeheerder. 

Nog steeds problemen? Neem contact op met uw netbeheerder

 Heeft u na het controleren nog steeds problemen? Neem dan contact met uw netbeheerder. Zij bekijken per situatie wat er aan de hand is en wat de beste oplossing is. Als het nodig is, kan de netbeheerder een meting laten voeren. Aan deze meting zijn kosten verbonden. Als blijkt dat de spanningsproblemen wel door uw eigen apparatuur of binnenhuisinstallatie komen, brengen zij de kosten bij u in rekening. Vraag daarom pas een meting aan als u er zeker van bent dat het niet aan uw apparatuur of installatie ligt. Weten wie uw netbeheerder is? Kijk op www.eancodeboek.nl.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 7 juli 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie