Genomineerd voor 2022!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 Disk Edition (t.w.v. 500 euro)
  • Een bioscoopabonnement voor een jaar (t.w.v. 200 euro) voor Vue of Pathé
  • Smartwatch (Apple SE, Samsung Galaxy Watch5 of vergelijkbaar t.w.v. 300 euro)
  • Tweehonderd euro shoptegoed
  • 2x Instax Mini met fotopapier
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Kabinet wil btw op energie verlagen

door Arnoud Timmerman Leestijd: 2 minuten

Door de stijgende energieprijzen en dalende koopkracht staat bij veel huishoudens het water inmiddels tot aan de lippen. In Den Haag werd tot nu toe vooral gewerkt aan compensaties en voorstellen voor nieuwe knoppen, terwijl vooral werd opgeroepen om (ook) aan bestaande knoppen te draaien. Het lijkt nu doorgedrongen bij de beleidsbepalers. De btw op energie gaat flink naar beneden, zo meldde het AD.

9procent-btw-verlaging-v2.png

Sinds oktober 2021 riep Gaslicht.com oprichter Ben Woldring meerdere keren op om de btw op energie te verlagen. Hij vond weinig gehoor bij de Nederlandse overheid. Een paar weken geleden liet plotseling Geert Wilders van zich horen met zijn voorstel om de btw op energie tijdelijk zelfs naar 0% te brengen. De coalitie zag helemaal niets in dit voorstel. Nu lijkt Den Haag alsnog aan de btw-knop te gaan draaien. Het plan is om de btw op energie tijdelijk te verlagen naar 9%. De maatregel gaat in per 1 juli. Daarnaast ontvangen huishoudens met een laag inkomen eenmalig 800 euro extra om de hoge energierekening te kunnen betalen.

De energiemarkt zit op slot

In de loop van januari en februari dit jaar kwam er langzaam weer wat rust op de energiemarkt. Steeds meer leveranciers boden weer vaste contracten aan. In februari lagen die rond de 3.400 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden. Tot 24 februari, de dag waarop de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak. Het aanbod van energiecontracten droogde op. Inmiddels worden er alleen variabele contracten aangeboden, ruim boven de 5.000 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden. De druk op het kabinet om met een oplossing te komen nam de afgelopen weken opnieuw flink toe.

“Blij met deze actie van het kabinet”

In Nederland worden essentiële middelen als water en groente en fruit belast met 9%. In andere Europese landen geldt nu ook (tijdelijk) een laag btw-tarief voor energie. In Groot-Brittannië 5%, Griekenland 6%, Luxemburg 8% en in Tsjechië zelfs 0% btw op stroom en gas. Ben Woldring: “Waarom energie als luxegoed belasten terwijl het een primaire levensbehoefte is? Wij als Gaslicht.com zijn blij met deze actie van het kabinet om de btw op energie te verlagen”.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 21 maart 2022


Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Ik ben Arnoud, sinds 2016 werkzaam voor Gaslicht.com, inmiddels als marketing manager. Mijn werk is ontzettend veelzijdig. Van berichten op social media tot acties met partners en nieuwe TV- en radiocommercials; elke dag is anders. Besparen op je energierekening door over te stappen is zó ontzettend eenvoudig dat ik mijn enthousiasme daarover niet onder stoelen of banken steek. Maar ook als er vragen zijn zit er 7 dagen per week een sterk team met energiespecialisten voor u klaar.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie