De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Kabinet wil eind aan opdringerige deurverkoop energiecontracten

door Maartje Sebek

Energiebedrijven krijgen een laatste kans om te stoppen met misleidende en opdringerige deurverkoop. Anders volgen er maatregelen en desnoods een verbod. Dat stelt staatssecretaris Mona Keijzer volgens het AD

Meer deurverkoop energie verwacht

In ons bericht van vorige week lieten we het al weten: energieleveranciers zullen meer inzetten op deurverkoop nu ongevraagde telemarketing verboden wordt. Energiebedrijven moeten ergens hun klanten vandaan halen en aan de deur is sjoemelen en misleiden eenvoudig. Dat blijkt uit meldingen over verkopers die contracten slijten aan oude, soms dementerende of zelfs blinde klanten. Ook doen ze zich voor als 'tariefcontroleur' of 'netbeheerder'.

Werkwijze deurverkopers

Keijzer is furieus over deze werkwijze. ,,Ik wil liever niet alles verbieden, maar zulke praktijken moeten uitgebannen worden. Allereerst is dat aan gemeenten zelf, zij kunnen lokale regels stellen voor bedrijven wadeurstickergroot-0.pngar wel en waar niet de deuren langs te gaan.’’

Mogelijkheden gemeentebesturen

Verschillende lokale initiatieven om deurverkoop terug te dringen strandden omdat gemeentebesturen wijzen naar de landelijke overheid. "Als ik merk dat ze lokaal te weinig mogelijkheden hebben, grijp ik in. Absoluut. Een gewaarschuwd mens telt voor twee’’, aldus Keijzer. Desnoods komt ze met een verbod zoals dat nu in de maak is voor de ongevraagde telefonische verkoop: ,,Ik zit hier om consumenten te beschermen en deze telemarketing-wet helpt daarbij. En als er meer nodig is, doe ik meer." 

Verkoop energiecontracten moet eerlijk en transparant

Energie-Nederland betreurt het dat bij verkoop van energiecontracten misstanden bestaan. Ze keuren dit te allen tijde af. Volgens de branchevereniging kan en mag er nooit sprake zijn van sjoemelen, misleiden, of agressief gedrag. Staatsecretaris Mona Keijzer heeft de energieleveranciers uitgenodigd voor een gesprek over de verkooptactieken. Energie-Nederland heeft de staatssecretaris inmiddels laten weten op de uitnodiging in te gaan. Het gesprek zal begin volgend jaar plaatsvinden.

Gaslicht.com doet niet aan telefonische- of deurverkoop 

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Gaslicht.com doet absoluut niet aan telefonische- of deurverkoop. Wij bieden uitsluitend onafhankelijke vergelijkingen aan via onze eigen website. 
Wilt u voorkomen dat er straks massaal energieverkopers aan uw deur staan? Gebruik dan de Gaslicht.com deursticker. Deze is gratis en wordt kosteloos opgestuurd. 

Vraag hier de deursticker aan

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reageren

Navigatie