De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Kabinet wil eind aan opdringerige deurverkoop energiecontracten

door Maartje Sebek 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Energiebedrijven krijgen een laatste kans om te stoppen met misleidende en opdringerige deurverkoop. Anders volgen er maatregelen en desnoods een verbod. Dat stelt staatssecretaris Mona Keijzer volgens het AD

Meer deurverkoop energie verwacht

In ons bericht van vorige week lieten we het al weten: energieleveranciers zullen meer inzetten op deurverkoop nu ongevraagde telemarketing verboden wordt. Energiebedrijven moeten ergens hun klanten vandaan halen en aan de deur is sjoemelen en misleiden eenvoudig. Dat blijkt uit meldingen over verkopers die contracten slijten aan oude, soms dementerende of zelfs blinde klanten. Ook doen ze zich voor als 'tariefcontroleur' of 'netbeheerder'.

Werkwijze deurverkopers

Keijzer is furieus over deze werkwijze. ,,Ik wil liever niet alles verbieden, maar zulke praktijken moeten uitgebannen worden. Allereerst is dat aan gemeenten zelf, zij kunnen lokale regels stellen voor bedrijven wadeurstickergroot-0.pngar wel en waar niet de deuren langs te gaan.’’

Mogelijkheden gemeentebesturen

Verschillende lokale initiatieven om deurverkoop terug te dringen strandden omdat gemeentebesturen wijzen naar de landelijke overheid. "Als ik merk dat ze lokaal te weinig mogelijkheden hebben, grijp ik in. Absoluut. Een gewaarschuwd mens telt voor twee’’, aldus Keijzer. Desnoods komt ze met een verbod zoals dat nu in de maak is voor de ongevraagde telefonische verkoop: ,,Ik zit hier om consumenten te beschermen en deze telemarketing-wet helpt daarbij. En als er meer nodig is, doe ik meer." 

Verkoop energiecontracten moet eerlijk en transparant

Energie-Nederland betreurt het dat bij verkoop van energiecontracten misstanden bestaan. Ze keuren dit te allen tijde af. Volgens de branchevereniging kan en mag er nooit sprake zijn van sjoemelen, misleiden, of agressief gedrag. Staatsecretaris Mona Keijzer heeft de energieleveranciers uitgenodigd voor een gesprek over de verkooptactieken. Energie-Nederland heeft de staatssecretaris inmiddels laten weten op de uitnodiging in te gaan. Het gesprek zal begin volgend jaar plaatsvinden.

Gaslicht.com doet niet aan telefonische- of deurverkoop 

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Gaslicht.com doet absoluut niet aan telefonische- of deurverkoop. Wij bieden uitsluitend onafhankelijke vergelijkingen aan via onze eigen website. 
Wilt u voorkomen dat er straks massaal energieverkopers aan uw deur staan? Gebruik dan de Gaslicht.com deursticker. Deze is gratis en wordt kosteloos opgestuurd. 

Vraag hier de deursticker aan

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 21 april 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (1)

Geplaatst door: mark ramaekers ()

is de deurverkoop van energie contracten nu wel of niet al verboden
mijn buurman heeft zich blijkbaar nog onlangs in januari 2020 een contract van essent van maar liefst 5 jaar laten aanpraten met een vast (en dus nu veel te hoog) energie contract
kan ik daar iets mee nu ???

Opmerking van de redactie op 15-07-2020
Beste meneer Ramaekers,

Bedankt voor uw reactie. Tot op heden is hier nog geen verbod op. Wel moet de klant zelf akkoord geven op een contract. Denk hierbij aan een handtekening of dat de klant zelf via een aanmeldformulier akkoord geeft.

Een energieleveranciers moet dan ook kunnen aantonen op welke manier de klant akkoord is gegaan.

Een consumeten heeft wel altijd een bedenktijd van 14 dagen waarin er kosteloos geannuleerd mag worden.

Mochten er nog verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie