De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Kosten verwijderen gasaansluiting vervallen

door Maartje Sebek Leestijd: 2 minuten

Consumenten die van het gas af willen, hoeven daar binnenkort niet langer voor te betalen. Dit schrijft minister Wiebes van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Naar verwachting gaat de nieuwe regeling 1 maart 2021 in. Deze tijdelijke oplossing moet duidelijkheid scheppen voor mensen die hun woning nu al aardgasvrij maken.

Veilig verwijderen

Bij huishoudens die geen gas meer gebruiken, moet de gasaansluiting onder andere vanwege veiligheidsredenen volledig worden verwijderd. Netbeheerders zijn verplicht de kosten van het verwijderen van de gasaansluiting door te berekenen aan de consument die er voor kiest om van het gas af te gaan. De kosten voor het verwijderen kunnen oplopen tot wel 800 euro. De minister komt nu die groep koplopers tegemoet. In het vervolg worden de kosten doorberekend in de tarieven voor klanten die aangesloten blijven op het gasnet. Deze oplossing zal tijdelijk zijn.

verwijdering-gasaansluiting.png

Onduidelijkheid werkt vertragend

Onduidelijkheid over kosten kan volgens minister Wiebes vertragend werken voor de energietransitie. ,,Daarom kies ik ervoor om de procedure in gang te zetten om de verwijderkosten tijdelijk volledig te verrekenen in het algemene periodieke aansluittarief. Hiermee wordt geregeld dat afnemers die hun gasaansluiting willen beëindigen in alle gevallen geen rekening hoeven te betalen en de netbeheerders de kosten voor de werkzaamheden mogen verrekenen in het periodieke aansluittarief. Op deze manier wordt geregeld dat de netbeheerders een redelijke vergoeding krijgen voor de werkzaamheden die zij moeten uitvoeren’’, aldus Wiebes in de Kamerbrief.

50/50-regeling aangepast

In februari 2020 heeft de Tweede Kamer het wijzigingsvoorstel op de Gaswet aangenomen om de kosten voor het verwijderen van de gasaansluiting te verdelen. Consumenten die van het gas af gaan zouden dan de helft van de kosten betalen. De andere helft van de kosten mochten de netbeheerders verrekenen in het periodieke aansluittarief gas. Het nieuwe besluit van de minister zorgt ervoor dat niet de helft, maar de volledige kosten worden verrekend in het periodieke aansluittarief gas. De procedure voor de aanpassing van de Gaswet volgens de 50/50-regeling loopt al. Deze wordt aangepast. De regeling moet nog door een aantal wettelijke procedures.

Tijdelijke oplossing

Naar verwachting hoeven consumenten die vanaf 1 maart 2021 hun gasaansluiting laten verwijderen niet meer een apart eenmalig tarief te betalen voor de verwijdering van hun gasaansluiting. In de nieuwe Energiewet komt een definitieve oplossing voor de verdeling van kosten.

Lees ook: Gasaansluiting laten verwijderen, verzegelen of afwachten?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 20 november 2020

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie