Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energiehopppen zorgt voor lage energierekening

Leestijd: 2 minuten

’Energiehoppen’ naar steeds een andere energieleverancier is dé manier om de energierekening laag te houden. Als nieuwe klant kan men namelijk elk jaar profiteren van een korting, die kan oplopen tot wel 300 euro, vertelt Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com. Die bonus wordt achteraf betaald. Woldring waarschuwt daarom om de overstap slim te timen.

Consumenten die nog nooit van energieleverancier zijn gewisseld, kunnen veel geld met een overstap besparen, vertelt Woldring op het jaarlijkse energiespreekuur van de redactie OverGeld. Bij een eenjaarscontract – langere contracten worden door Woldring niet aangeraden – profiteren consumenten van een lager tarief en een korting, die aan het einde van het contract wordt uitgekeerd.

Oppassen voor te vroege overstap

"Consumenten die al eerder zijn overgestapt en van wie het contract binnenkort afloopt, moeten wel oppassen dat ze niet te vroeg overstappen. Ze raken dan die korting kwijt", aldus Woldring. Als het contract nog langer dan twee maanden loopt, kan er bovendien een opzegboete in rekening worden gebracht.

Gemiddeld moet een consument er rekening mee houden dat een overstap drie tot zes weken in beslag neemt. Dat kan lastig timen zijn. "Blijf desnoods een maandje langer zitten. Mensen hoeven inmiddels niet meer bang te zijn dat een eenjaarscontract automatisch met nog een jaar wordt verlengd. Dat was vorig jaar nog wel het geval." Na afloop van het contract kunnen consumenten per maand overstappen naar een andere aanbieder. De nieuwe leverancier zegt dan het huidige contract op. Lees hier meer over het juiste overstapmoment.

Verlengen bij huidige leverancier niet aantrekkelijk

Een verlengingsaanbod van de huidige energieleverancier is volgens Woldring meestal niet aantrekkelijk. "Dat komt meestal niet in de buurt wat je als nieuwe klant elders krijgt."
Voor consumenten is het dus slim om elk jaar over te stappen. Daarbij kijken de meeste leveranciers er niet naar of iemand in het verleden al eerder klant was. „Alleen Nederlandse Energie Maatschappij en BudgetEnergie geven dan geen korting. Niet echt slim van ze, want daardoor keren klanten niet bij ze terug.”

Bron: De Telegraaf 4-6-2013

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.