Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Voorstel afbouw salderingsregeling moet beter

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt mogelijk uitgesteld. Het wetsvoorstel is controversieel verklaard en wordt pas na de verkiezingen behandeld.  Netbeheerders vinden dat onnodig en jammer. Energieleveranciers hebben een dubbel gevoel. Non-profitorganisatie Stroomversnelling ziet het als een positieve ontwikkeling en pleit voor  een alternatief voorstel.

woon-zonnepanelen-2.jpg

Afbouw salderingsregeling

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen begin februari  controversieel verklaard. Daarmee wordt de wet in de Tweede Kamer pas na de verkiezingen behandeld en wordt de afbouw mogelijk vertraagd. Dat ziet Stroomversnelling als een positieve ontwikkeling en een kans. Stroomversnelling, die zich bezighoudt met energietransitie in woningen en wijken, was eerder al een tegenstander van de afbouw van de salderingsregeling. Men denkt dat woningcorporaties dan niet meer zullen investeren in zonnepanelen.

Alternatief plan voor nieuwe regering

Stroomversnelling stelt voor dat de nieuwe regering de volgende uitgangspunten meeneemt in de discussie over het wetsvoorstel:

  • Zorg dat de nieuwe regeling gunstiger wordt voor woningen die voldoen aan een minimale energieprestatie. Door de introductie van de nieuwe energielabelsystematiek is binnen afzienbare tijd voor elke woning inzichtelijk wat de huidige energieprestatie is. 
  • Geef in de nieuwe regeling bewoners met zonnepanelen, die aan kunnen tonen dat een minimum aandeel van de opgewekte elektriciteit door hen zelf wordt geconsumeerd, de mogelijkheid het restant volledig te salderen. Op deze manier ontstaat er een stimulans voor zelfconsumptie en wordt de impact op het elektriciteitsnet (een van de nadelen van de huidige regeling) verkleind.

Netbeheerders: uitstel onnodig en jammer

Netbeheerders vinden het onnodig en jammer dat de afbouw van de salderingsregeling mogelijk uitgesteld wordt. ‘Het gaat hier immers om een afspraak uit het Klimaatakkoord, waar alle partijen eerder al mee hebben ingestemd’, zegt een woordvoerder tegen Solarmagazine. Netbeheerders hopen dat de streefdatum van 1 januari 2023, ondanks deze vertraging, alsnog gehaald kan worden en blijven zich daar ook op voorbereiden. Daarom starten ze in het eerste kwartaal van 2021 met het aanbieden van slimme meters bij klanten die nog niet beschikken over een meter met 4 telwerken. Deze zijn geschikt om zowel levering als teruglevering van elektriciteit te kunnen meten en registreren.

Energieleveranciers: afbouw op andere manier

Energie Nederland, de branchevereniging voor energieleveranciers, heeft een dubbel gevoel. Wat hun betreft wordt de salderingsregeling op een andere manier afgebouwd.  "Niet elk energiecontract loopt van januari tot en met december, dus er gaan percentages door elkaar lopen", zegt Marieke Visser tegen Nu.nl. "Daarnaast kunnen we van de teruggeleverde stroom niet registreren of het groen of grijs is én vertraagt het salderen de innovatie voor batterijen die de opgeleverde stroom thuis opslaan. Tot slot vinden ze het oneerlijk dat een deel van de kosten van de salderingsregeling nu terechtkomt bij mensen zonder zonnepanelen. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 25 april 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.