De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Ontdek wat zonnepanelen opleveren
Zonnepanelen kopen

Voorstel afbouw salderingsregeling moet beter

door Jeanet Woldring

De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt mogelijk uitgesteld. Het wetsvoorstel is controversieel verklaard en wordt pas na de verkiezingen behandeld.  Netbeheerders vinden dat onnodig en jammer. Energieleveranciers hebben een dubbel gevoel. Non-profitorganisatie Stroomversnelling ziet het als een positieve ontwikkeling en pleit voor  een alternatief voorstel.

woon-zonnepanelen-2.jpg

Afbouw salderingsregeling

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen begin februari  controversieel verklaard. Daarmee wordt de wet in de Tweede Kamer pas na de verkiezingen behandeld en wordt de afbouw mogelijk vertraagd. Dat ziet Stroomversnelling als een positieve ontwikkeling en een kans. Stroomversnelling, die zich bezighoudt met energietransitie in woningen en wijken, was eerder al een tegenstander van de afbouw van de salderingsregeling. Men denkt dat woningcorporaties dan niet meer zullen investeren in zonnepanelen.

Alternatief plan voor nieuwe regering

Stroomversnelling stelt voor dat de nieuwe regering de volgende uitgangspunten meeneemt in de discussie over het wetsvoorstel:

  • Zorg dat de nieuwe regeling gunstiger wordt voor woningen die voldoen aan een minimale energieprestatie. Door de introductie van de nieuwe energielabelsystematiek is binnen afzienbare tijd voor elke woning inzichtelijk wat de huidige energieprestatie is. 
  • Geef in de nieuwe regeling bewoners met zonnepanelen, die aan kunnen tonen dat een minimum aandeel van de opgewekte elektriciteit door hen zelf wordt geconsumeerd, de mogelijkheid het restant volledig te salderen. Op deze manier ontstaat er een stimulans voor zelfconsumptie en wordt de impact op het elektriciteitsnet (een van de nadelen van de huidige regeling) verkleind.

Netbeheerders: uitstel onnodig en jammer

Netbeheerders vinden het onnodig en jammer dat de afbouw van de salderingsregeling mogelijk uitgesteld wordt. ‘Het gaat hier immers om een afspraak uit het Klimaatakkoord, waar alle partijen eerder al mee hebben ingestemd’, zegt een woordvoerder tegen Solarmagazine. Netbeheerders hopen dat de streefdatum van 1 januari 2023, ondanks deze vertraging, alsnog gehaald kan worden en blijven zich daar ook op voorbereiden. Daarom starten ze in het eerste kwartaal van 2021 met het aanbieden van slimme meters bij klanten die nog niet beschikken over een meter met 4 telwerken. Deze zijn geschikt om zowel levering als teruglevering van elektriciteit te kunnen meten en registreren.

Energieleveranciers: afbouw op andere manier

Energie Nederland, de branchevereniging voor energieleveranciers, heeft een dubbel gevoel. Wat hun betreft wordt de salderingsregeling op een andere manier afgebouwd.  "Niet elk energiecontract loopt van januari tot en met december, dus er gaan percentages door elkaar lopen", zegt Marieke Visser tegen Nu.nl. "Daarnaast kunnen we van de teruggeleverde stroom niet registreren of het groen of grijs is én vertraagt het salderen de innovatie voor batterijen die de opgeleverde stroom thuis opslaan. Tot slot vinden ze het oneerlijk dat een deel van de kosten van de salderingsregeling nu terechtkomt bij mensen zonder zonnepanelen. 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 17 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Jeanet Woldring is als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de eindredactie van de nieuws- en persberichten op Gaslicht.com. Jeanet is gespecialiseerd in alle energiediensten en energieproducten die op Gaslicht.com vergeleken worden, zowel voor de zakelijke als consumentenmarkt. Daarnaast is Jeanet al 20 jaar werkzaam in de energiebranche en heeft daardoor brede kennis opgedaan over de wereld van energie. Volg Jeanet op: Linkedin

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie