Voorstel afbouw salderingsregeling moet beter
Leestijd: 3 minutenDe afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt mogelijk uitgesteld. Het wetsvoorstel is controversieel verklaard en wordt pas na de verkiezingen behandeld. Netbeheerders vinden dat onnodig en jammer. Energieleveranciers hebben een dubbel gevoel. Non-profitorganisatie Stroomversnelling ziet het als een positieve ontwikkeling en pleit voor een alternatief voorstel.
Afbouw salderingsregeling
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen begin februari controversieel verklaard. Daarmee wordt de wet in de Tweede Kamer pas na de verkiezingen behandeld en wordt de afbouw mogelijk vertraagd. Dat ziet Stroomversnelling als een positieve ontwikkeling en een kans. Stroomversnelling, die zich bezighoudt met energietransitie in woningen en wijken, was eerder al een tegenstander van de afbouw van de salderingsregeling. Men denkt dat woningcorporaties dan niet meer zullen investeren in zonnepanelen.
Alternatief plan voor nieuwe regering
Stroomversnelling stelt voor dat de nieuwe regering de volgende uitgangspunten meeneemt in de discussie over het wetsvoorstel:
- Zorg dat de nieuwe regeling gunstiger wordt voor woningen die voldoen aan een minimale energieprestatie. Door de introductie van de nieuwe energielabelsystematiek is binnen afzienbare tijd voor elke woning inzichtelijk wat de huidige energieprestatie is.
- Geef in de nieuwe regeling bewoners met zonnepanelen, die aan kunnen tonen dat een minimum aandeel van de opgewekte elektriciteit door hen zelf wordt geconsumeerd, de mogelijkheid het restant volledig te salderen. Op deze manier ontstaat er een stimulans voor zelfconsumptie en wordt de impact op het elektriciteitsnet (een van de nadelen van de huidige regeling) verkleind.
Netbeheerders: uitstel onnodig en jammer
Netbeheerders vinden het onnodig en jammer dat de afbouw van de salderingsregeling mogelijk uitgesteld wordt. ‘Het gaat hier immers om een afspraak uit het Klimaatakkoord, waar alle partijen eerder al mee hebben ingestemd’, zegt een woordvoerder tegen Solarmagazine. Netbeheerders hopen dat de streefdatum van 1 januari 2023, ondanks deze vertraging, alsnog gehaald kan worden en blijven zich daar ook op voorbereiden. Daarom starten ze in het eerste kwartaal van 2021 met het aanbieden van slimme meters bij klanten die nog niet beschikken over een meter met 4 telwerken. Deze zijn geschikt om zowel levering als teruglevering van elektriciteit te kunnen meten en registreren.
Energieleveranciers: afbouw op andere manier
Energie Nederland, de branchevereniging voor energieleveranciers, heeft een dubbel gevoel. Wat hun betreft wordt de salderingsregeling op een andere manier afgebouwd. "Niet elk energiecontract loopt van januari tot en met december, dus er gaan percentages door elkaar lopen", zegt Marieke Visser tegen Nu.nl. "Daarnaast kunnen we van de teruggeleverde stroom niet registreren of het groen of grijs is én vertraagt het salderen de innovatie voor batterijen die de opgeleverde stroom thuis opslaan. Tot slot vinden ze het oneerlijk dat een deel van de kosten van de salderingsregeling nu terechtkomt bij mensen zonder zonnepanelen.
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...