Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Meer stroomverbruik tijdens hittegolf

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Het tropische weer dat voor de komende dagen is voorspeld, zal ervoor zorgen dat Nederland meer elektriciteit verbruikt dan normaal. Dat meldt energieleverancier Essent, op basis van gegevens van circa 2,5 miljoen klanten. Dat komt omdat de airconditioning en ventilatoren dan op volle toeren draaien.

Op de dagen dat het kwik de 30 graden aantikt, verbruiken we zo'n 10 procent meer elektriciteit dan gemiddeld. Zodra de temperatuur daalt, vlakt de piek in het stroomverbruik weer af. Bij temperaturen rond de 27 graden verbruiken wij 7,5 procent meer elektriciteit dan gemiddeld.

Besparen zonder in te leveren op comfort

Om het huis aangenaam koel te houden, zonder meer stroom te verbruiken, geeft Essent huishoudens de volgende tips:

  • Slim ventileren: houd bij zomers weer ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten en beperk het temperatuurverschil tussen binnen en buiten bij voorkeur tot 5 graden. Zet ramen en/of deuren pas open op de momenten dat het buiten koeler is, zoals ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts;
  • Energiezuinig verlichten: laat het licht niet branden in een kamer die niet wordt gebruikt en vervang gloeilampen door spaar- of ledlampen. Die geven minder warmte af, waardoor een airco of ventilator minder hard hoeft draaien om het huis koel te houden. Bovendien levert dit een extra besparing op: minimaal 20 euro per jaar bij de vervanging van twee gloeilampen van 40 watt door twee ledlampen.
  • Goed isoleren: door de spouwmuur, dak of vloer te laten isoleren, blijft het in de zomer binnen lekker koel. Zo valt bovendien tot 30 procent energie te besparen.
  • Heb je toch een airco nodig, kies dan voor een energiezuinig exemplaar. Dat levert een besparing op tot 60 euro per jaar en een bijdrage aan een beter milieu.

Zie ook: Video's over energiebesparing

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 11 mei 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.