Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
  • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
  • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
  • Skydive (t.w.v. 200 euro)
  • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

ACM: vrijwel alle prijzen nieuwe energiecontracten onder prijsplafond, helft huishoudens betaalt te veel

door Ӕde de Jong 2 reacties Leestijd: 2 minuten

Vrijwel alle energieleveranciers bieden nieuwe klanten contracten aan met prijzen onder het prijsplafond. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Monitor Consumentenmarkt Energie.  

Toch betaalt maar liefst 49% van de stroomgebruikers en zelfs 59% van de gasgebruikers tarieven bóven het prijsplafond (€0,40 voor maximaal 2900 kWh elektriciteit en €1,45 voor maximaal 1200 kuub gas). Dit is onnodig met het huidige aanbod energiecontracten.

Helft huishoudens betaalt onnodig teveel

In 2023 stappen elke maand minder mensen over, stelt de toezichthouder. En dat terwijl ongeveer de helft van de huishoudens nog energiecontracten heeft met gas- en stroomprijzen boven het prijsplafond. Het prijsplafond stopt op 31 december 2023. Daarna moeten huishoudens weer de volle prijs betalen. Door over te stappen naar een contract met tarieven (ver) onder het prijsplafond kunt u niet alleen geld besparen tijdens de loopduur van het prijsplafond. U kunt door een jaarcontract af te sluiten het prijsplafond als het ware verlengen en ook tijdens de dure wintermaanden aan het begin van 2024 een gunstige prijs betalen. 

Boven verbruiksplafond? 

Daarnaast kunnen huishoudens die méér dan 2900 kWh stroom en 1200 kuub gas per jaar verbruiken nu al besparen op hun energiekosten door een energiecontract met prijzen onder het prijsplafond af te sluiten. Het loont dus ook tijdens de looptijd van het prijsplafond om over te stappen. 

ACM: aanbod energieleveranciers goed vergelijken

De ACM roept consumenten ook op het aanbod van leveranciers goed te bestuderen en dit te vergelijken met andere aanbieders. "Een ongevraagd (telefonisch) aanbod is namelijk lang niet altijd de beste aanbieding", stelt de toezichthouder. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 13 juli 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (2)

Geplaatst door: maanvol ()

Sorry, maar de ACM doet aan misleidende 'informatie': 0,39€/kWh en 1,32€/m3 nou niet bepaald royaal onder het prijsplafond! En, dit zijn de meest gunstige kosten! Lager dan dit zie ik het nog altijd niet komen!

Geplaatst door: tarieven(ver) ()

Er mist een spatie tussen tarieven(ver)

Opmerking van de redactie op 13-07-2023
Dank voor uw correctie, het is inmiddels aangepast.

Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie