Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
  • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
  • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
  • Skydive (t.w.v. 200 euro)
  • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

ACM: Netbeheerkosten stijgen gemiddeld 5 euro

door Marion Veldhuizen Leestijd: 3 minuten

tennet-netwerk.jpgHuishoudens moeten volgend jaar gemiddeld 5 euro meer betalen voor het transport van elektriciteit en gas dan dit jaar. Dat is minder dan de inflatie. Dit blijkt uit de tarievenbesluiten die de Autoriteit Consument & Markt (ACM)  bekend gemaakt heeft. 

De ACM bepaalt hoogte netbeheerkosten

De berekening van de toezichthouder volgt uit het zogeheten 'tarievenbesluit' voor de regionale netbeheerders voor 2020. De ACM wil dat netbeheerders zo goedkoop en efficiënt mogelijk werken. Tegelijk moeten netbeheerders zorgen dat het net betrouwbaar is. Eén keer per jaar bepaalt de ACM daarom hoeveel de netbeheerders aan netbeheerkosten mogen vragen. Uw energieleverancier rekent die prijs vervolgens aan u door. 

Het maakt voor de kosten niet uit bij welke energieleverancier u zit. Ook maakt het qua prijs niet uit of u weinig of veel stroom en gas verbruikt. Netbeheerkosten zijn vaste bedragen, die los staan van uw energieverbruik. Ze staan meestal opgeteld als ‘netbeheerkosten’ op uw energierekening. 

Grootste stijging transportkosten gas

Volgens de ACM zit de stijging voor het grootste deel in het transport van gas. Dat komt vooral doordat administratieve en fysieke verliezen van gas volgend jaar voor rekening van de netbeheerders komen. En niet langer voor rekening van de energieleveranciers. De toezichthouder stelt: 'Bij elektriciteit is de stijging van het transporttarief maar gemiddeld 50 cent per huishouden per jaar.' Dat houdt in dat de netbeheerkosten voor gas gemiddeld met 4,50 euro zullen stijgen. Van de grootste drie netbeheerders moet Stedin de netwerkkosten voor stroom iets goedkoper maken. Enexis en Liander mogen de tarieven iets verhogen.

Vergeleken met de maximumtarieven van dit jaar komt Gaslicht.com op een iets hogere kostenstijging van bijna 9 euro, inclusief meterhuur. Volgens onze berekening zit de stijging eveneens voor het grootste deel in het transport van gas. Het transporttarief bij gas gaat gemiddeld 6 euro per huishouden per jaar omhoog en bij stroom is dat 2,67 euro per jaar. Over een heel jaar gerekend is dat natuurlijk nog heel weinig.

Wanneer nieuwe netbeheerkosten?

Per 1 januari worden de nieuwe netbeheerkosten bij iedereen doorberekend. Het maakt daarvoor niet uit of je nu overstapt of pas in januari. De komende periode zullen de netbeheerders hun daadwerkelijke tarieven voor 2020 bekendmaken. Zodra deze bekend zijn, zullen de tarieven worden doorgevoerd op Gaslicht.com.

Netbeheerkosten een vijfde deel van energierekening

De transport- en aansluittarieven maken ongeveereen vijfde deel uit van uw energierekening en bedragen gemiddeld in totaal 400 euro per huishouden per jaar. Dat bedrag is gebaseerd op huishoudens die 3500 kWh stroom verbruiken per jaar en 1500 m³ gas. Het grootste deel van de energierekening bestaat uit leveringskosten en overheidsheffingen.

Geen keuze in netbeheerder, wel in energieleverancier

 U kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen. Per regio is er maar 1 netbeheerder. U verandert alleen van netbeheerder als u verhuist naar de regio van een andere netbeheerder. U kunt echter wel voor een andere energieleverancier kiezen. Belangrijk is te kijken naar de leveringstarieven per kWh stroom en per m³ gas, vaste leveringskosten en eventuele kortingen of welkomstpremies. In onze Energievergelijker is het vergelijken van deze tarieven een fluitje van een cent!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 21 april 2021

Marion Veldhuizen
Marion Veldhuizen Coördinator Site Information

Ik ben Marion, sinds eind 2013 werkzaam voor Gaslicht.com. Momenteel ben ik als Coördinator Site Information verantwoordelijk voor alle contractinformatie op de website. Ik zorg er dagelijks met mijn team voor dat de acties op de website up-to-date zijn. . Onze taak is om ervoor te zorgen dat energiecontracten duidelijk en overzichtelijk op onze website staan. Het is leuk om te zien dat consumenten door onze website kunnen zien hoeveel ze wel niet kunnen besparen door over te stappen. Overstapper blij, ik blij!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie