De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Wat gaat er in 2020 gebeuren met de energierekening?

door Arnoud Timmerman 6 reacties Leestijd: 3 minuten

De energiebelasting voor een gemiddeld huishouden gaat in 2020 met 100 euro omlaag. Dat heeft het kabinet op Prinsjesdag bekendgemaakt. Maar ten opzichte van 2018, het jaar dat we te maken kregen met een behoorlijke verhoging van onze energierekening, betalen we nog steeds meer. Bovendien rekent het kabinet met lagere gemiddelden dan wat de meeste huishoudens in de praktijk verbruiken. Daardoor lijkt die verlaging groter dan die in de praktijk voor de meeste mensen is. Wat gaat er gebeuren met uw energierekening?

prinsjesdag-gaslicht-2019.png

Energiebelasting gas omhoog, stroom licht omlaag

Net als voorgaande jaren wordt in 2020 de energiebelasting op gas flink verhoogd en daalt de energiebelasting op stroom. Wat opvalt is dat de 'vermindering energiebelasting' (heffingskorting) aankomend jaar enorm wordt verhoogd. Wat doet dit met uw energierekening? Gaslicht.com neemt u mee in de veranderingen van de overheidsheffingen en wat dit voor uw portemonnee betekent.

Energiebelasting 2020 berekenen 

De overheid rekent met een gemiddeld jaarverbruik van 2525 kWh stroom en 1179 kuub gas. Uit onze ervaring en kennis blijkt dat het gemiddelde verbruik van een huishouden eerder rond de 3500 kWh en 1500 kuub gas ligt. Dat blijkt ook uit de cijfers van het CBS. Het is ook precies hetzelfde punt als waar het kabinet vorig jaar op onderuit ging toen de verhoging van de energierekening in de Tweede kamer werd besproken. Rekenen we met het verbruik van de overheid dan gaat de energiebelasting voor een gemiddeld huishouden inderdaad met ongeveer 100 euro omlaag. Rekenen we met ons eigen gemiddelde jaarverbruik dan is dat al een stuk minder en komt het neer op 66 euro.

Een gemiddeld huishouden bestaat echter niet. Daarom is het belangrijk dat u zélf checkt hoe uw energierekening zal veranderen qua energiebelasting. Via deze rekentool kunt u eenvoudig berekenen hoeveel belasting u volgend jaar per maand gaat betalen.

Sigaar uit eigen doos?

Ten opzichte van 2018 betalen we nog steeds meer energiebelasting, zo blijkt uit een berekening van Gaslicht.com. Al met al betalen we straks, ondanks deze verlaging, gemiddeld nog altijd 100 euro meer dan in 2018. Uit onderstaande tabel valt op te maken dat een eenpersoonshuishouden zo'n 24 euro meer kwijt is aan overheidsheffingen en een 5 persoonshuishouden maar liefst 170 euro ten opzichte van 2018. En dan moeten we goed bedenken dat dit enkel om de energiebelasting gaat. De totale hoogte van de energierekening hangt ook af van de energieprijzen.

energiebelasting-2020infographic.png

Compensatie door de belastingvermindering

Gelukkig wordt de 'vermindering energiebelasting' (heffingskorting) aankomend jaar enorm verhoogd. Deze belastingvermindering is een vast bedrag per energieaansluiting dat wordt afgetrokken van de energiebelasting. Dit bedrag wordt met € 215,55 verhoogd, van € 311,62  naar € 527,17. Hierdoor betalen huishoudens minder energiebelasting.

Bedrijven betalen meer voor Opslag duurzame energie (ODE)

Deze heffing is net als de energiebelasting afhankelijk van het verbruik. De tarieven voor de Opslag duurzame energie (ODE) stijgen de komende jaren verder. Klik hier voor een overzicht van de tarieven ODE 2013-2020. Ze gaan met name omhoog voor bedrijven met een groot energieverbruik. Het kabinet vindt namelijk dat iedereen een eerlijke bijdrage aan de energietransitie moet leveren. Daarom gaan bedrijven vanaf 2020 meer bijdragen aan de ODE dan particuliere verbruikers. Hun bijdrage wordt twee derde deel, in plaats van de helft nu. 

Lees meer over energiebelasting op energieverbruik

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 17 december 2019

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken. 

Reacties (6)

Geplaatst door: J. Wols ()

In het pdf-overzicht tarieven ODE en overzicht Energiebelasting zijn er bij 2020 een aantal cellen niet gevuld. Betekent dit dat dan het tarief van de eerste rij geldt voor alle verbruiken boven het aantal van de eerste rij? Of zijn deze tarieven nog niet bekend?

Opmerking van de redactie op 27-09-2019
Beste meneer/mevrouw Wols,

Bedankt voor uw reactie. Deze tarieven zijn nog niet bekend gemaakt. Vandaar dat deze vakjes nog leeg zijn. Zodra dit bij ons bekend is, zullen wij de tabel aanvullen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Peter ()

Besta Arnold

Ik heb vorig jaar een 3 jarige contract af gesloten geld de belastingverlaging ook voor mij?
Gr Peter

Opmerking van de redactie op 25-09-2019
Beste meneer Peter,

De wijzigingen in de energiebelasting gelden voor iedereen met een energiecontract. Dus als u een meerjarig contract heeft, krijgt u per 1 januari 2020 de energiebelasting berekend die dat jaar geldt.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Tineke ()

Wij hebben een ver beneden gemiddeld gas- en electriciteitsverbruik. Na het (correct) invullen van de verbruiksgegevens in de rekentool was het resultaat: "U betaalt in 2020 € 15,63 per maand meer dan in 2019. In 2019 ontving u € 36,02. In 2020 ontvangt u € 223,59. Dit een verhoging van 520%". Klopt dit? Met vriendelijke groet.

Opmerking van de redactie op 25-09-2019
Beste mevrouw Tineke,

Het klopt dat de Tool een fout bevat. Er wordt aangegeven dat u meer gaat betalen maar dit moet zijn wat u minder gaat betalen. Uiteraard zijn wij ermee bezig om dit spoedig aan te passen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Pierre Gielen ()

Beste Arnoud, ik werk als ZZP'er van huis uit en heb een meerjarig energiecontract op naam van mijn bedrijf. Niet bewust voor gekozen, maar die gegevens stonden blijkbaar nou eenmaal in de database bij Essent en de tarieven waren redelijk. Als echter de energiebelasting voor particulieren in 2020 omlaag gaat en dit door bedrijven moet worden bekostigd met een verhoging, snij ik daarmee in mijn eigen vingers. Is er iets zinnigs te zeggen over het omslagpunt waarbij je als ZZP'er goedkoper af bent met een particulier contract?

Opmerking van de redactie op 25-09-2019
Beste meneer Gielen,

Hierbij een rectificatie op de vorige reactie van ons. Uw vraag is: "Wat gebeurt er met de energiebelasting in 2020 als u op uw woonadres nog een zakelijk energiecontract heeft?"

Energieleveranciers kijken naar hoe het adres geregistreerd staat. Als deze geregistreerd staat onder een woonfunctie dan krijgt u de energiebelasting voor de consument berekend.

Wel is het zo dat zakelijke contracten een stuk duurder zijn dan consumenten contracten. Tegenwoordig is het zo dat het niet meer mogelijk is om een zakelijkcontract af te sluiten op een adres met een woonfunctie. Als u overstapt naar een nieuwe leverancier moet dit daarom ook een consumenten contract zijn als het om uw woning gaat.

Als u een zakelijk energiecontract heeft op uw woonadres dan geldt hier ook het consumentenrecht voor. U kunt daarom van het zakelijke contract af. Lees daarover meer op https://www.consuwijzer.nl/consuwijzer-bedrijven-en-zzp-ers.
Wilt u vergelijken wie het voordeligst voor u is? Neem gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken op 0342 411 350.
Geplaatst door: Ruud Jansen ()

Beste Arnoud,

Ik vind dat een goede vraag want het is niet duidelijk welk belasting tarief er wordt toegepast.
Wat meer duidelijkheid in de berekeningen zal fijn zijn, want dit speelt elk jaar met de veranderende belastingen.
Dan heb ik nog een vraag wat hier mooi op aansluit.
Ik wil een nieuw energiecontract afsluiten deze maand voor 1 jaar, maar dat is dan met de energiebelasting van 2019.
Wordt dit automatisch aangepast op 1 januari 2020, ondanks dat ik een contract neem tot oktober 2020.
Krijg ik dan de vermindering van de energiebelasting van ongeveer €9,00 p/m, volgens de berekeningen op jullie site?
Ok kan ik beter wachten tot januari 2020 om een nieuw contract af te sluiten?

Morgen,
Ruud Jansen

Opmerking van de redactie op 23-09-2019
Beste meneer Jansen,

Op dit moment rekenen wij met de overheidsheffingen van 2019 omdat u op dit moment deze tarieven betaalt en de verminderingenergiebelasting van 2019 terug krijgt. Wij vermelden bij de prijsdetailt ook dat wij de overheidsheffingen van 2019 hanteren.

U kunt vanaf twee maanden voor de einddatum een overstap aanmelden. Dan houden de energieleveranciers rekening met de einddatum. Per 1 januari 2020 wordt automatisch de nieuwe overheidsheffingen en vermindering energiebelasting toegepast. Dit wordt dan ook altijd netjes gesplitst op de afrekening.

Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Raymond van Donk ()

Beste Arnoud,
Mag ik je vragen of de compensatie door de belastingvermindering al is verwerkt in al jullie tarieven overzichten?
Mvrgr - Raymond van Donk

Opmerking van de redactie op 23-09-2019
Beste meneer Van Donk,

Bedankt voor uw reactie. Op onze website rekenen wij met de overheidsheffingen van 2019 omdat dit de actuele tarieven zijn. Hierin zit dus ook nog de vermindering energiebelasting van 2019 verwerkt. Bij de prijsdetails kunt u dit uiteraard ook terug vinden.

Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie