De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Salderingsregeling gehandhaafd tot 2021

door Jeanet Woldring

zonneweide-0.jpgDe salderingsregeling voor zonnepanelen blijft gehandhaafd tot ten minste 1 januari 2021. Op die datum moet een nieuwe regeling starten. Dat heeft Minister Wiebes de Tweede Kamer per brief laten weten.

In de brief meldt de minister dat het zijn streven is om aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 met een concreet uitgewerkt voorstel voor de omvorming van het huidige salderen te komen. Zijn doel is dat de nieuwe regeling per 1 januari 2021 van start gaat, maar mogelijkerwijs zal dit nog later het geval zijn.

Mogelijk alternatief voor terugleversubsidie

De bewindsman meldt ook dat diverse partijen inmiddels hebben gewezen op bezwaren tegen de invoering van de terugleversubsidie, de vervanger van de salderingsregeling. De minister schrijft hierover dat de uitvoering complexer is dan in eerste instantie gedacht. Momenteel onderzoekt hij hoe 'de zorgen met betrekking tot de uitvoering kunnen worden weggenomen, dan wel of er een werkbaar alternatief instrument kan worden vormgegeven.'

Energiecoöperaties

Verder heeft Wiebes toegezegd om rekening te houden met de doelgroepen utiliteit en energiecoöperaties. Vanuit praktisch oogpunt blijft het streven naar een regeling die zoveel mogelijk doelgroepen kan bedienen. Daarmee wil hij ook komen tot een regeling voor energiecoöperaties die het mogelijk maakt dat omwonenden gemakkelijker kunnen participeren in duurzame energieprojecten in hun directe omgeving. 

Geen steun 

Eneco meldde vorig jaar tegenover Solar Magazine al zijn steun in te trekken voor de invoering van de terugleversubsidie. De inrichting van de subsidie die de rijksoverheid voor ogen heeft, maakt het volgens Eneco tot ‘een administratieve draak’. ‘RVO.nl moet straks vele honderdduizenden aanvragen verwerken, van bestaande en van nieuwe zonnepaneeleigenaren. Bovendien zullen er jaarlijks vele tienduizenden mutaties plaatsvinden door verhuizingen en consumenten die kiezen voor een andere energieleverancier. 

Wat houdt terugleversubsidie in?

​Minister Wiebes heeft de Tweede Kamer in juni 2018 per brief geïnformeerd over het feit dat de salderingsregeling voor zonnepanelen vervangen wordt door een terugleversubsidie. De terugverdientijd van zonnepanelen blijft daarbij circa 7 jaar. De terugleversubsidie is een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet is teruggeleverd. De opgewekte stroom zelf verbruiken blijft aantrekkelijk, omdat huishoudens en bedrijven hierover ook na 2020 geen energiebelasting en geen Opslag Duurzame Energie (ODE) betalen.

In 2020 moet de regeling de huidige salderingsregeling vervangen, waarbij jaarlijks van tevoren een subsidieplafond wordt vastgesteld. Wiebes heeft in september 2018 echter al aangegeven dat de salderingsregeling naar alle waarschijnlijkheid pas in 2021 zou worden vervangen omdat de implementatie van de terugleversubsidie meer tijd vergt en dat heeft de minister nu dus bevestigd. 

Salderen en terugleveren: hoe zit het?

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie