Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Slim, zo'n slimme meter?

door Jeanet Woldring 20 reacties Leestijd: 6 minuten

Dit jaar start de grootschalige uitrol van de slimme meter. Dat betekent dat alle kleinverbruikers tussen nu en 2020 gratis een slimme meter aangeboden krijgen van hun netbeheerder. Maar wat doet een slimme meter nu precies en mag u de slimme meter ook weigeren?

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een nieuw soort energiemeter voor elektriciteit en gas die de ouderwetse analoge meter gaat vervangen. Uw netbeheerder kan via deze digitale meter uw meterstanden op afstand lezen. Daardoor hoeft u dus niet meer zelf in de meterkast te duiken of de meteropnemer binnen te laten. Daarnaast krijgt u meer inzicht in uw energieverbruik waardoor besparen eenvoudiger wordt.

Waarom de slimme meter?

De uitrol van de slimme meter heeft als doel dat we zuiniger met energie omgaan. Naast het verkrijgen van meer inzicht in het eigen verbruik en de mogelijkheden om energie te besparen, geeft het ook meer zicht op de energiestromen en eventuele overbelasting op het net. Door de komst van duurzame energiebronnen als wind- en zonne-energie zijn de energiestromen lastiger te meten. Slimme meters bieden daar meer inzicht in waardoor het makkelijker wordt verspilling tegen te gaan.

Wat zijn de voordelen?

De slimme meter stuurt de meterstanden automatisch door naar uw netbeheerder, die ervoor zorgt dat de gegevens zes keer per jaar bij uw energieleverancier terecht komen. Daardoor hoeven meterstanden nooit meer te worden geschat omdat u vergeten bent de meterstanden tijdig door te geven. Het is door de komst van de slimme meter ook eenvoudiger bij te houden (met een speciale app) of het maandelijkse termijnbedrag toereikend is of niet. Verder worden processen voor het wisselen van energieleverancier, verhuizen en de jaarafrekening makkelijker.

Actueel energiegebruik

De slimme meters die vanaf 1 januari 2014 zijn geplaatst geven niet alleen de meterstanden, maar ook het actuele energiegebruik aan. Wilt u dat op uw computer of op een display in bijvoorbeeld uw huiskamer kunnen bekijken, dan kunt u uw slimme meter via een apparaatje koppelen aan een display of via uw router aan een pc. Op het display of uw pc kunt u vervolgens uw actuele verbruikshistorie aflezen en zien waarop u kunt besparen. Daarnaast zijn er diverse applicaties voor uw slimme meter.

Energie leveren via de slimme meter

Als u energie gaat leveren -dus als u zelf meer opwekt dan u gebruikt-, en uw meter blijkt daarvoor niet geschikt te zijn, dan plaatsen alle netbeheerders kosteloos een nieuwe slimme meter. U moet hiervoor wel uw installatie aanmelden via energieleveren.nl. Uw netbeheerder bekijkt dan of uw meter geschikt is en geeft door aan de betreffende energieleverancier dat die (terug)leverstanden kan verwachten. Een aantal oude (ferraris)meters zijn in staat om ook andersom te draaien. De meterstand loopt dan terug. De energieleverancier hoeft in dat geval niet te salderen, maar rekent gewoon af op de lagere stand die de meter aangeeft.

Gebruik van de meterstanden

Uw netbeheerder krijgt één keer per twee maanden de meterstanden vanuit de slimme meter binnen. Die worden doorgestuurd naar uw energieleverancier die deze gegevens doorstuurt naar u via het zogenaamde tweemaandelijks verbruiksoverzicht. U krijgt met een slimme meter dus in ieder geval een keer per twee maanden een terugkoppeling van uw energieleverancier over uw energiegebruik. Daarnaast worden de meterstanden gebruikt voor het opstellen van uw jaar- of eindafrekening en voor het doorgeven van de meterstanden als u overstapt of verhuist. Verder voor het beheer en onderhoud van het net.

Onafhankelijke dienstenaanbieder

Als u hiervoor toestemming geeft, kan de netbeheerder de gegevens ook aan het eind van elke dag aflezen en doorsturen naar een zogenaamde onafhankelijke dienstenaanbieder (ODA). Voorbeelden hiervan zijn Energiemanageronline en slimmemeteruitlezen.nl. Via deze partijen krijgt u dagelijks een overzicht van uw energiegebruik via internet. Gebruik de privacy checklist van ConsuWijzer om te controleren hoe de dienstenaanbieder omgaat met uw gegevens.

Privacy

Het gebruik van slimme meters veroorzaakt nogal wat ophef rondom de privacy en de bescherming van persoonsgegevens. Misschien bent u bijvoorbeeld bang dat straks met de slimme meter duidelijk is wanneer u niet thuis bent. Of wat voor apparaten u in huis hebt staan. Maar zoveel details geeft de meter niet, tenzij u daarvoor zelf uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven.

Om uw privacy te beschermen, moet de slimme meter aan wettelijke eisen voldoen. Netbeheerders zijn verplicht maatregelen te nemen om hun netten en het dataverkeer te beveiligen. Hierdoor kunnen derden niet zomaar bij uw gegevens, of deze gegevens koppelen aan uw naam en adres. Dit is geregeld in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Privacy Gedragscode en de Privacy en Security Eisen van Netbeheerder Nederland. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en ACM (Autoriteit Consument & Markt) houden hier toezicht op.

Slimme meter niet (meer) te gebruiken om af te sluiten

Eerst was het de bedoeling om via de slimme meter ook de elektriciteit of het gas bij iemand in huis op afstand af te kunnen schakelen, bijvoorbeeld bij wanbetaling. Inmiddels is aangetoond dat de meerwaarde van de schakelfunctie met dusdanig veel onzekerheid is omgeven dat dit niet opweegt tegen de kosten en mogelijke veiligheidsrisico’s op termijn. In nieuwe slimme meters ontbreekt dus de schakelaar.

Wanneer krijgt u een slimme meter?

Netbeheerders bieden de slimme meter straat voor straat aan. Als u wilt weten wanneer u aan de beurt bent, kijkt u op de website van uw netbeheerder. Check hier wie de netbeheerder in uw regio is.

  • Cogas
  • Delta Netwerkbedrijf
  • Enexis
  • Liander
  • Rendo Netbeheer
  • Stedin Netbeheer
  • Westland infra Netbeheer

Slimme meter accepteren of weigeren?

U mag de slimme meter weigeren. Dan houdt u uw oude gasmeter en elektriciteitsmeter. De meter is dan niet uit te lezen. Werkt uw meter nog goed? Dan kan deze tot het einde van de levensduur blijven hangen. U moet zelf uw verbruiksgegevens doorgeven. U kunt de meter ook laten installeren, maar de communicatiemodule laten uitschakelen. De netbeheerder kan dan niet op afstand gegevens aflezen en u moet dan zelf uw meterstanden doorgeven. Ook ontvangt u dan geen tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht. Besluit u later toch om een slimme meter aan te vragen? Dan mag de netbeheerder u hiervoor kosten in rekening brengen.

Lees meer over de slimme meter

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 14 maart 2017

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (20)

Geplaatst door: jos ()

de slimme meter veroorzaakt ook nog bijkomende problemen .I n een nieuwbouwwijk waar alle huizen dicht op elkaar zijn geplaats worden de huizen standaard voorzien van een slimme meter .Al deze huizen hebben dus een slimme meter en die veroorzaakt storing op het mobiele netwerk als u telefoon het oude 2 g of 3 g mobiele netwerk gebruikt .U bent dus vaak niet bereikbaar of slecht .Dit komt niet zozeer door het plaatsen van 1 slimme meter maar dit probleem gaat zich wel voordien wanneer elk huis in een wijk dicht bij elkaar is voorzien van een slimme meter .Het weghalen enkel alleen van 1 slimme meter in 1 huis zal het probleem dus niet oplossen,,maar omgekeerd wanneer in een wijk slechts een paar slimme meters zijn geplaats zal dit probleem zich ook niet voordoen

Geplaatst door: Roger ()

Slimme meters zenden een zeer sterke puls uit te vergelijken met een telefoonmast die je in je huis laat plaatsen. Ken je iemand met een slimme meter dan kun je deze zeer schadelijke kracht uittesten. Hou je hoofd 2 minuten tegen de slimme meter en je ben verzekert van een stevige hoofdpijn. Je cellen gaan muteren door de straling met uiteindelijk tumoren e.d. als gevolg. Prettig dag.

Geplaatst door: Dirk ()

Ik heb geen "slimme" meter nodig om het energieverbruik te kunnen monitoren, ik ben zelf prima in staat om de standen regelmatig uit te lezen...
Daarnaast ben ik er nog niet van overtuigd dat de systemen niet te hacken zouden zijn, dat is in andere landen ook al gebeurd, dus kan in Nederland ook.
Ook vraag ik mij af wie het stroomverbruik van de meter zelf betaalt, er zit immers een zender in, plus een soort van mini computer die de hele dag aan staat. Een van de grote tips om stroom te besparen was nu juist het sluipverbruik terug te dringen van allerlei apparatuur die de hele dag aanstaat....

Geplaatst door: Henk ()

'Slimme meter', mooie naam maar totale onzin. Meter is niet slim;, registreert alleen maar.

Verder heeft de meter heel, heel veel nadelen:
- Privacy: alles is te hacken.
- Privacy: externe partijen die apps e.d. leveren om de gegevens van de meter uit te lezen gaan niet goed om met veiligheid. En het betekent weer meer mensen die bij je gegevens kunnen. Waarom zijn daar trouwens externe partijen voor nodig; waarom de meter niet koppelen aan het eigen huisnetwerk?
- WAT MEN NIET VERTELT: de meter biedt de mogelijkheid om op afstand de stroomvoorziening uit te schakelen! (te vinden in de betreffende regelgeving). Leuk als ze door een fout in de administratie denken dat je achterloopt met betalen, terwijl dat je buren zijn ...
- WAT MEN NIET VERTELT: de meter biedt de mogelijkheid om op afstand te knijpen in de stroomvoorziening, bijv. als het netwerk te weinig kan leveren.
- Privacy: de garantie dat ze niet vaker dan eens in de 2 maanden gegevens ophalen is alleen een papieren garantie. Als de technische mogelijkheid er is, is er altijd een technisch beheerder o.i.d. die er bij kan (en die dus kan zien dat je niet thuis bent).
- Salderen kan straks niet meer, zoals nu met de draaischijfmeter.
- Huidige draaischijfmeters zijn relatief simpel. Kan weinig aan kapot en gaan dus eindeloos mee. Slimme meters zijn complexe apparaten ...

Zolang ik het kan tegenhouden komt de slimme meter er bij mij daarom NIET in. Maar ja, waarschijnlijk maken ze het gewoon t.z.t. verplicht, of moet je extra gaan betalen als je geen slimme meter hebt. De belangen zijn immers te groot.

Geplaatst door: Jack ()

Waar ik mij het meeste zorgen om maak is vooral de sterkte van het signaal dat van de meters komt. Dit is tot op 100 meter uit te lezen. Met wifi kun je dan nooit van z'n leven halen zonder speciale middelen omdat de zendsterkte beperkt is. Ik heb in een woning zo'n meter gehad. Ik hab de meter in alufolie ingepakt en na een week was de meter stuk! Dit lijkt mij genoeg bewijs dat de zender erg sterk, en schadelijk, is.

Geplaatst door: Chantal ()

Wat gaat er gebeuren met de slimme meters, als de mogelijkheid bestaat of wordt uitgevonden om de digitale standen terug te draaien, net zoals het met de digitale kilometers in een auto mogelijk is.

Geplaatst door: Willem ()

In tegenstelling wat boven wordt aangegeven kunnen de slimme meters nog steeds op afstand de levering van gas en/of stroom beëindigen, dus afsluiting op afstand!! Zelfs als de communicatie "uit staat" want deze kan/moet op afstand weer worden aangezet. Sterker nog, er zijn sterke aanwijzingen dat zelfs als de communicatie "uit staat" de informatie gewoon aan de netwerkbeheerder wordt geleverd, maar deze niets verder doorstuurt (en kunnen we hierop vertrouwen???). In andere landen is vastgesteld dat de digitale meters sowieso veel storing op het stroomnet in huis veroorzaken, uw huis veranderd in een soort mini magnetron (met of zonder communicatie). Naast alle problemen rond teruglevering, privacy en misbruik van nieuwe mogelijkheden alsmede risico's rond de levensduur (hoe oud is uw oudste computer???) en de daardoor veroorzaakte extra kosten is er gewoonweg geen enkele zinvolle reden te verzinnen om naar slimme of digitale meters over te stappen.
Maar grote druk (of is het machtsmisbruik??) vanuit Europa (A New World Order??) maakt het moeilijk de uitrol tegen te houden. In België is de "Slimme Meter" zelfs verplicht.
Vorm vooral uw eigen mening en onderzoek de informatie die ruim beschikbaar is op het internet. En in geval van twijfel weiger de installatie van "Slimme Meters", want
WAT SCHIET U ER MEE OP???
en dit kan gelukkig nog wel in Nederland.

Geplaatst door: Harry ()

De volgende stap wordt natuurlijk het voorschot betalen naar de energieprijzen per dag, net zoals bij het tanken voor de auto. Alleen zal ook nu dan een verhoging eerder in rekening gebracht worden dan een verlaging. Eerst iedereen 'lekker maken voor de slimme meter' en daarna de extra kosten. Dat kennen we inmiddels bij het pinnen, voor gebruik van internet, stimulering van huizenbezit en op de oude dag alles weer inleveren, spaargeld bij de bank, etc.

Geplaatst door: j.v.Bommel ()

heb nu een hoog en laag tarief meter .kan ik nu een meter krijgen met een telwerk

Opmerking van de redactie op 18-03-2015
Het is voornamelijk zo dat de netbeheerder dezelfde soort meter plaatst als wat er aanwezig is. Bij de meeste leveranciers kunt u aangeven dat u ondanks uw dubbele meter afgerekend wilt worden tegen enkeltarief.
Geplaatst door: Bouke Buitenkamp ()

Ik heb zonnepanelen en heb - op mijn uitdrukkelijke verzoek - een 'domme' meter laten plaatsen.

Voor alle duidelijkheid: er bestaan dus wel degelijk nieuwe 'domme' meters waarop de terugleverstanden af te lezen zijn.
Uiteraard had ik liever mijn ferrarismeter gehouden, maar met de verplaatsing van de meterkast was dat helaas geen optie.

Geplaatst door: M.B. Hartog ()

Het probleem met de nieuwe digitale meters is straks van financiële aard. De overheid verdient niets met zelf opgewekte energie en loopt dus BTW inkomsten mis. De truc die veel energie maatschappijen nu toepassen om toch BTW vergoed te krijgen is daarom als volgt: Alle verbruikte energie wordt berekend tegen +/- 22 cent per Kwh. Voor de zelf opgewekte energie krijg met moeite 5 á 6 cent na enige maanden terug. Het probleem zit hem in het feit dat door een aantal energie leveranciers NIET gesaldeerd wordt. Met andere woorden, de zelf opgewekte energie wordt niet direct afgetrokken van de verbruikte energie waardoor minder betaald behoeft te worden, maar wordt verrekend met een korting van 22-5=17 cent !! Met eigen zonnepanelen en een ferraris kWh meter die terug kan draaien dus NOOIT een "Slimme", meter laten plaatsen want dit kost je veel geld !! Uiteraard zijn er ook goede energie leveranciers die wel salderen zoals een ferraris meter dus direct doet. Het is dus zaak om goed op de voorwaarden te letten van de energie maatschappijen.

Geplaatst door: daphne ()

hallo,

wij na twee jaar soebatten ook aan de slimme meter. wat blijkt; men leest alleen het verbruik af, de teruglevering van mijn panelen moet ik dan alsnog eens in de twee maanden zelf aflezen.
En Wim; bij Greenchoice krijg je het meeste terug voor je teruglevering. misschien is overstppen van eon naar greenchoice een idee?

Geplaatst door: Alexander ()

Het weigergedeelte klopt niet : http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/slimme-meter/vraag-en-antwoord/slimme-meter-weigeren.html Als je dus je oude draaischijfmeter wil houden dan mag dat.

Opmerking van de redactie op 17-03-2015
dank voor de melding; info is aangepast.
Geplaatst door: Havado ()

http://doktercandida.nl/candida-en-straling-van-gsm-umts-wifi/ en uiteraard slimme energiemeters het is misschien wel interessant om dit eens door te lezen

Geplaatst door: Chris Cros ()

Nu, ik vindt het belachelijk dat ons nu deze meters worden opgedrongen.Al is het dan geleidelijk.
Bij millioenen huishoudens krijg je daardoor ten eerste nog meer wifi golven, waarvan de effecten op onze gezondheid geenzins vaststaat.
Ten tweede wordt zo over heel Nederland en zeker straks ook heel Europa stroom verbruikt door die meters. Dagelijks. Door iedereen.
Net bij het introduceren van de digitale tv etc. Zijn er weer apparaten voor nodig die het allgemene verbruik omhoog drijven en ook meer afhankelijkheden scheppen naar bedrijven toe die deze onderhouden.
Want zoals met alle fijne elektronica zijn ze naar alle ervaringen gevpelig voor allerlei storingen.
Onzin en geldschepperij van een lobby.

Geplaatst door: Willem ()

Terug levering van energie(zonnepanelen) brengt bij E.on maar € 0,07 per Kw op. Je moet er zelf achteraan, want het wordt niet op de jaarrekening verrekend en dus ook geen bijtelling van BTW.
Ik bereken met mijn oude draaimeter, in combinatie met de teller op de omvormer van de panelen, zelf wat ik verbruik, teruglever en opbrengst panelen. Een slimme meter schijnt dat niet aan te geven?

Geplaatst door: Eric ()

@ Maarten Groot

Hoezo gesubsidieerde zonnepanelen? Mijn zonnepanelen zijn vanuit mijn eigen zak betaald. Daar zit geen cent subsidie op.
En wat is een reële prijs? Waarom zou ik minder betaald krijgen voor mijn geleverde energie dan een ander energiebedrijf?
Misschien lever ik wel aan jou mijn groene energie overdag.

Geplaatst door: Ben van Muyen ()

De garantie dat anderen, niet bevoegden de meterstanden kunnen aflezen is boterzacht. Ik zal de aanvraag van de energiebedrijven voor plaatsing van de meter kritisch overwegen.
Zolang er bij een bedrijf als Gemalto, een bedrijf dat wereldwijd software maakt voor o.a. betaalpassen, wordt digitaal ingebroken, is het digitale gebeuren niet goed beveiligd. Uiteraard zijn er grote verschillen in importantie..

Geplaatst door: Maarten Groot ()

@ Spencer Brouwers
Wel zo eerlijk om een reële prijs te krijgen voor de gesubsidieerde zonnepannelen. Midden op de dag is de prijs wellicht niet zo hoog als gehoopt. Dat op deze manier de extra vakantie in gevaar komt, komt alleen maar ten goede aan de mensen die geen zonnepanelen hebben. Ik zie overigens niemand met zonnepanelen in het donker zitten 's avonds.

Geplaatst door: Spencer Brouwers ()

Ik kan uit uw verhaal niet de nadelen van zo'n slimme meter (buiten het privacy gedeelte) lezen. Een meter die terug kan draaien saldeert automatisch (zonder dat de leverancier dat weet) en met de onzekerheid van de politiek waarbij al sprake is dat je in de toekomst minder geld terug krijgt voor je zelf opgewekte stroom (bv met zonnepanelen) lijkt me een slimme meter niet zo slim.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.