Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stap ook na 1 juli over

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

1 juli zijn de variabele energietarieven aangepast. Dat betekent dat sommige huishoudens gemiddeld 55 euro per jaar goedkoper uit zijn. U bespaart echter wel 300 euro als u overstapt op een energiecontract met een actie. Hoe zit dat nu precies en zit u nog bij de juiste energieleverancier?


Inmiddels zijn de tariefswijzigingen van nagenoeg alle energieleveranciers in de Energievergelijker van Gaslicht.com en Energiewereld.nl verwerkt. Dat is ieder halfjaar weer een flinke klus. Zoals eerder door leveranciers voorspeld zijn de contracten met variabele tarieven voor onbepaalde tijd met circa 55 euro gedaald.

Vooral lagere gastarieven

De daling werd weken geleden al aangekondigd door de grote energieleveranciers. Opnieuw is vooral gas goedkoper geworden. Die daling merken consumenten die een contract voor onbepaalde tijd hebben. Dat is het contract dat je ontvangt als je nog nooit bent overgestapt of als het contract voor bepaalde tijd inmiddels is afgelopen.

Overstappen voor of na 1 juli

In de periode voorafgaand aan 1 juli werd onze servicedesk zoals ieder half jaar overspoeld met vragen of het nu verstandig is te wachten met overstappen tot 1 juli. Veel consumenten denken dat de daling van de variabele tarieven ook hetzelfde effect heeft op de contracten met vaste tarieven. Ook nu is weer te zien dat de daling enkel invloed heeft gehad op de contracten voor onbepaalde tijd. De energiecontracten in de Top 5 zijn nagenoeg gelijk gebleven.

Variabel of vast

De variabele tarieven vormen veelal een referentie voor de energiemarkt. Afhankelijk van marktontwikkelingen worden de variabele tarieven ieder half jaar opnieuw vastgesteld. Dat geldt niet voor energiecontracten met vaste tarieven, waarbij een welkomstbonus of andere actie geldt. Zulke contracten zijn veel meer een momentopname en afhankelijk of een leverancier op dat moment klanten binnen wil halen en energie voordelig in heeft kunnen kopen.

Stap ook na 1 juli over

Ons advies is daarom altijd over te stappen op het moment dat het huidige contract bijna afloopt en dan te kiezen voor een aantrekkelijk 'actiecontract'. Daarmee voorkomt u dat u tijdelijk een hoger tarief gaat betalen en stapt u direct na het aflopen van het contract over naar de dan meest gunstige aanbieding. Zo bespaart u ieder jaar optimaal.

Twijfelt u over een overstap of wat voor uw situatie het juiste energiecontract is? Onze servicedesk beantwoordt graag al uw energievragen. Daarom zijn wij zes dagen per week telefonisch en per mail bereikbaar via 0342-411350 of info@gaslicht.com. Liever chatten of appen? Sinds kort kan dat ook! Klik op de chatbutton rechts onderin het scherm of stuur ons een app via 06-44409555. Ook geven wij u graag persoonlijk advies aan de hand van uw laatste energierekening.

Vergelijk energieleveranciers

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 12 december 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.