Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Steeds meer consumenten wisselen van energieleverancier

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Mensen die een andere energieleverancier willen, stappen vaak toch niet over, omdat ze niet door hebben hoe groot de verschillen tussen de aanbieders zijn. Toch is meer dan de helft van alle Nederlanders in de afgelopen tien jaar minstens een keer overgestapt naar een andere energieleverancier. En naar volle tevredenheid. De meesten doen dat vanwege het prijsvoordeel. Wie de tijd en de moeite neemt om de aanbiedingen van energieleveranciers goed te vergelijken, kan een hoop geld besparen. Het voordeel kan oplopen tot wel 390 euro. Dat blijkt uit een rapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Prijsvoordeel

Wie over wil stappen, gebruikt daarbij meestal websites van prijsvergelijkers en energieleveranciers. Als consumenten hun eigen leverancier zien staan bij de voordeligste aanbieders, denken ze dat ze niet hoeven over te stappen. En daar gaat het fout. Want meestal is het huidige contract van de consument niet hetzelfde als de voordelige energie aanbiedingen van hun leverancier op de energievergelijker.

‘Niets doen, kost je poen’

Ook hebben prijsvergelijkers als Gaslicht.com vaak exclusieve aanbiedingen die niet te vinden zijn bij de energieleverancier zelf. Als consumenten bij een vergelijkingssite een voordelige aanbieding zien en vervolgens naar de website van het energiebedrijf zelf gaan, zijn ze verrast dat die aanbieding daar niet te vinden is. "Er kunnen per verkoopkanaal namelijk andere aanbiedingen gelden. Daarom is het belangrijk dat consumenten zich goed oriënteren", adviseert de toezichthouder. Momenteel loopt de campagne ‘Niets doen, kost je poen’ van ConsuWijzer om consumenten te stimuleren een bewuste en weloverwogen keuze te maken voor een aanbod.

Tien jaar vrije keuze energieleverancier

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat consumenten voor het eerst konden kiezen bij welke energieleverancier zij hun energiecontract willen afsluiten. Inmiddels is 55 procent van de consumenten minimaal een keer overgestapt. Dat betekent echter dat bijna de helft nog nooit is gewisseld van energieleverancier. Daarmee zijn deze zogeheten 'sleepers' een dief van hun eigen portemonnee.

Het afgelopen jaar is 12,7 procent van alle consumenten overgestapt naar een andere energieleverancier. Daarmee blijft het aantal overstappers op hetzelfde niveau als een jaar eerder. In de tien jaar sinds de liberalisering is 9 procent overgestapt naar een ander contract bij zijn eigen leverancier, 7 procent heeft zich wel eens georiënteerd, maar is nooit overgestapt. Bij een overstap kijken mensen vooral naar de prijs en de korting. De keuze voor groene stroom is voor 14 procent van de overstappers van belang.

Korting vervalt na een jaar

Consumenten die (ooit) zijn overgestapt hebben dit in iets meer dan de helft van de gevallen één maal gedaan. En dat is jammer, want waarschijnlijk beseffen ze niet dat aan het einde van het voordeelcontract de korting vervalt. Bijna één op de tien overstappers is vier keer of vaker overgestapt. Deze groep is het slimst en heeft het meest kunnen besparen.

Tevreden over leverancier

Consumenten zijn over het algemeen zeer tevreden over hun eigen energieleverancier. Dat vormt daardoor een grote overstapdrempel, concludeert ACM. Toch besluiten steeds meer consumenten om over te stappen of gebruik te maken van een verlengingsaanbod. Uit ervaringen van overstappers via Gaslicht.com blijkt dat het verlengingsaanbod op de vergelijkingssite aantrekkelijker is dan dat van de leverancier zelf!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 14 augustus 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: J. Kon ()

Ik ben op de Mediamarkt overgestapt naar Essent met een beloning, een tegoed bon van €175,00 voor 3 jaar. Nu heb ik spijt en wil er van af kan dat na 1 jaar of zit ik er 3 jaar aan vast?

Hartelijke groet,
Jan Kon.

Opmerking van de redactie op 12-12-2014
Als u een 3 jaar pakket heeft gekozen en u zegt voor de einddatum op, dan mag Essent hier een boete voor rekenen. Het kan ook zijn dat de leverancier een vergoeding vraagt voor de gegeven korting. Wij raden u aan om goed na te gaan wat u zou moeten betalen om dit contract vroegtijdig te beëindigen. Het kan zijn dat ondanks deze kosten het toch voordeliger is om over te stappen. Als er een scherp aanbod is dan kan dit in sommige gevallen aantrekkelijk zijn. Wij kunnen met u meekijken. U kunt ons hiervoor bereiken via 0342-411350. Wij raden u aan eerst bij Essent na te vragen welke kosten zij u in rekening brengen als u nu zou overstappen en de tarieven bij de hand te houden als u ons belt.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie