Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Historisch snelle terugverdientijd

Sterke toename aantal zonnepanelen

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Het aantal geplaatste zonnepanelen is vorig jaar opnieuw toegenomen. In 2011 kwam er voor veertig megawatt aan panelen bij, twee keer zo veel als het jaar ervoor. Het aandeel zonnestroom binnen het totale energieverbruik is echter nog altijd zeer beperkt. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zonnestroom klein binnen totaal elektriciteitsverbruik

Hoewel het aantal panelen sterk stijgt, is zonne-energie in Nederland nog niet zo belangrijk als in andere Europese landen. In ons land was de bijdrage van zonnestroom vorig jaar minder dan 0,1 procent van het totale verbruik van elektriciteit. Dat is gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van ongeveer 28 duizend huishoudens. In Duitsland, Spanje, Italië en Tsjechië was de bijdrage van zonnestroom ongeveer 3 procent. Deze landen zijn ruimhartiger met subsidies, stelt het CBS. 

Investering sneller terugverdiend
 
De prijzen van zonnepanelen zijn de laatste jaren aanzienlijk gedaald doordat producenten erin geslaagd zijn hun kosten omlaag te brengen. Daarnaast staat de prijs onder druk door invoer van goedkope panelen uit China. 

Door de prijsdalingen is een investering in zonnestroom door particulieren en bedrijven sneller terugverdiend. Kleinverbruikers mogen de geproduceerde zonnestroom bovendien aftrekken van het eigen elektriciteitsverbruik en betalen daardoor minder energiebelasting.

Subsidies spelen belangrijke rol
 
Zonnestroom wordt ondersteund met subsidies. In 2011 was de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE) de belangrijkste subsidie voor nieuwe zonnepanelen in Nederland. Ongeveer de helft van de nieuwe panelen is geplaatst met zo'n subsidie. Er werd vorig jaar 7 miljoen euro aan SDE-subsidie voor zonnestroom uitgekeerd. Ter vergelijking, in Duitsland werd ongeveer 7 miljard euro aan subsidies verstrekt.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 15 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.
Navigatie