De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Telefonisch aanbod voor energiecontract? Zeg duidelijk nee!

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

acm-telefonische-werving-zeg-nee.PNGBent u telefonisch benaderd met een mooi aanbod voor bijvoorbeeld een energiecontract met een hoge cashback? Zeg duidelijk NEE als u het niet vertrouwt en hang op. Dat adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om ellende te voorkomen. Via haar loket ConsuWijzer ontving de ACM de afgelopen maanden honderden meldingen van consumenten die de dupe waren geworden van oneerlijke praktijken via telefonische werving gevolgd door agressieve incasso. 

Oneerlijke praktijken via telefonische werving

Consumenten worden gebeld met een zogenaamd aanbod voor vakanties, cashback- en andere kortingsacties of prijsvragen. Consumenten die alleen hebben ingestemd met het ontvangen van informatie worden vervolgens sterk onder druk gezet om te betalen. De toezichthouder maant consumenten die worden gebeld door een partij die ze niet vertrouwen: zeg duidelijk NEE, beëindig het gesprek en betaal niet. Daarmee kunnen consumenten zichzelf een hoop ellende besparen.

Wat is er aan de hand?

De ACM ziet dat consumenten steeds vaker telefonisch worden benaderd door aanbieders. Vaak gebeurt dit omdat consumenten op internet hebben deelgenomen aan een actie waarbij ze een prijs konden winnen. Als ze daarna worden gebeld lijkt het of ze een prijs hebben gewonnen, maar het is alleen een opstapje naar een aanbod. Als ze aangeven informatie te willen ontvangen wordt dit gezien als een 'ja'. Zo’n 'ja' is meestal ook opgenomen op een bandje dat daarna ten onrechte als pressiemiddel wordt gebruikt om betaling af te dwingen. Daarna volgt vaak een agressieve incasso.

Vaak zitten dezelfde personen als de bellers achter deze incassopraktijken. Ze werken voor een deel in het buitenland en verdienen hun geld door consumenten onder druk te zetten om te betalen. 

Belangrijkste tips van ConsuWijzer:

  • Vul geen prijsvragen of enquêtes op internet in, hoe aantrekkelijk ze ook lijken. Onbetrouwbare handelaren kunnen op deze manier achter uw telefoonnummer komen.
  • Geef geen toestemming voor het toesturen van 'vrijblijvende informatie'. Ook niet om er maar van af te zijn.
  • Betaal niet als u nergens mee hebt ingestemd. Ook niet als het bedrijf u onder druk zet.
  • Heeft het bedrijf via een automatische incasso geld van uw rekening gehaald? En heeft u daar geen toestemming voor gegeven? Dan kunt u uw bank vragen om dit geld terug te laten storten.

Meldingen ConsuWijzer

ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Meldingen bij ConsuWijzer over deze en andere praktijken zijn waardevol voor de ACM.

Een groot deel van de vragen en meldingen ging over incassoproblemen. Die problemen volgen uit telefoongesprekken met aanbiedingen. De ACM houdt de incassobranche in de gaten. Dit leidde tot een boete aan een incassobureau en een waarschuwing voor incasso’s door incassobureau Pay Care. Het is dus de moeite waard om problemen te melden. De eerste helft van dit jaar kreeg ConsuWijzer al ruim 30.000 consumentenvragen en meldingen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 31 juli 2018

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie