De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Tien euro terug van stroomrekening

door Jeanet Woldring

Hoogspanningsbedrijf Tennet moet 721 miljoen euro aan opgepot geld teruggeven aan consumenten en bedrijven. Dat vindt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dit is overigens nog geen garantie voor een lagere energierekening.

Henk Don, bestuurslid ACM: “Het geld in de veilingpot is door consumenten en bedrijven opgebracht. Dat moet daarom gewoon teruggegeven worden en niet op een rekening bij TenneT worden geparkeerd. Doordat de investeringen van TenneT voortaan in de tarieven worden meegenomen vallen ze direct onder de regulering. Daarmee kan ACM ze ook toetsen op efficiëntie zodat consumenten en bedrijven niet te veel betalen voor het transport van elektriciteit.”

Per huishouden drukt het de stroomrekening de komende jaren met zo’n 10 euro per jaar, zegt een woordvoerder van ACM. Voor bedrijven kan het voordeel, afhankelijk van hun stroomrekening in de miljoenen lopen. Het tientje korting betekent overigens nog geen garantie op een lagere stroomrekening. Tennet zal de komende jaren extra investeren in het elektriciteitsnet, om de omschakeling naar meer wind- en zonne-energie aan te kunnen. Het geld daarvoor komt van de stroomrekening.

ACM heeft ook vastgelegd hoe ze in de regulering om zal gaan met de grote investeringen in verbindingen met het buitenland zodat TenneT daar in haar financiële planning rekening mee kan houden. Concreet gaat het om de investeringen in de kabel naar Denemarken (Cobra-kabel) en die naar Duitsland (Doetinchem – Wezel). 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie