De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

TOP 5 toont nu kosten voor levering en netbeheer

1 reactie Leestijd: 2 minuten

Vanaf vandaag is de vergelijking op Gaslicht.com en Energiewereld.nl gebaseerd op de totale kosten van de energierekening. Dat betekent op alle onvermijdbare energiekosten die de consument moet betalen, dus zowel de kosten voor levering als voor netbeheer. Gemiddeld genomen is het jaarbedrag nu zo'n 370 euro hoger geworden.

Hiermee toont de vergelijking -net als in 2003- in eerste instantie het totaalbedrag en worden in detailinformatie leveringskosten, energiebelasting en netkwerkkosten gespecificeerd. 

Leveranciersmodel
De reden dat wij opnieuw voor deze opzet hebben gekozen, is dat consumenten in één oogopslag de totale energiekosten kunnen vergelijken. We wilden wachten tot het zogeheten 'leveranciersmodel' zou worden ingevoerd, maar de wetswijziging laat wel erg lang op zich wachten.  Bij het leveranciersmodel ontvangt u voortaan één energienota, waarop ook de kosten van de netbeheerder op staan.

Transparantie
Gaslicht.com is  van mening dat het transparanter is, wanneer consumenten direct kunnen zien op welk gedeelte bespaard kan worden (leveringskosten), welk bedrag naar de belasting gaat (energiebelasting) en welk deel naar de regionale netbeheerder. 

Nu de Energiekamer van de NMa het echter wenselijk acht dat een vergelijking wordt gebaseerd op totale kosten, zijn wij eerder tot deze wijziging overgegaan. Ruim een maand geleden was al een tussenstap gemaakt om ons alvast te conformeren aan de Richtsnoeren NMa  informatieverstrekking energieleveranciers aan consumenten 2010. Hierin staat dat leveranciers transparante informatie over de geldende tarieven moeten verstrekken, wat ondermeer inhoudt 'het leveringstarief in € per kWh of m3, inclusief energiebelasting en btw en - bij de levering van gas- inclusief de gasregiotoeslag.'

Uitleg kostenberekening en specificatie energiekosten
Voor meer uitleg over de kostenberekening en een specificatie van alle energiekosten klikt u in de vergelijking op de naam van het product. 

Meer info over energiebelasting

Meer info over de energienota 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Reacties (1)

Geplaatst door: hans groot ()

sinds kort is ons maandbedrag ineens 20,= euro meer ivm de wijziging nergiebelasting, maar de NETBEHEERKOSTEN van 20,= euro komen daar ook nog bij.Is het mij gestelde bedrag van 0,6221 euro/per dag een vastgesteld bedrag of varieerd dit ook nog in den lande?

Opmerking van de redactie op 03-02-2011
Zowel netbeheerkosten als energiebelasting zijn kosten die niet wijzigen wanneer u overstapt. De Energiebelasting wordt landelijk vastgesteld, de netbeheerkosten verschillen per regio: per regio zijn er andere netbeheerders.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie