Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Vattenfall verhoogt tussentijds het variabele tarief

door Sinie Oskam 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Energieleverancier Vattenfall kiest ervoor om de variabele tarieven voor hun bestaande klanten tussentijds te verhogen. Normaal wijzigt Vattenfall hun variabele tarief op 1 januari en 1 juli. Nu zegt de energieleverancier zich genoodzaakt te voelen om het variabele tarief al per 1 april te wijzigen. Het gaat om een verhoging van ongeveer 1,5 cent per kWh, en bijna 8,4 cent per m3. Dit betekent dat een gemiddeld huishouden (3500 kWh en 1500 m3) op jaarbasis ruim 52 euro voor stroom en bijna 126 euro voor gas meer moet gaan betalen. Dit komt neer op bijna 15 euro per maand.  

Hoge energieprijzen 

Vattenfall geeft aan dat zij de prijsverhoging nu doorvoeren omdat de prijzen afgelopen najaar al ongekend hoog waren en nu door de oorlog in de Oekraïne en de sancties met Rusland nog verder zijn gestegen. De inkoopprijzen van Vattenfall zijn dusdanig snel gestegen dat ze deze prijsverhoging eerder moeten doorberekenen.  

Tussentijdse aanpassing 

Afgelopen najaar maakten we bij Gaslicht.com voor het eerst mee dat leveranciers tussentijds hun variabele tarieven verhoogden. Dit ging toen om relatief kleinere energieleveranciers. Toen al spraken wij over uitzonderlijke situaties. Niet eerder verhoogde een grote partij als Vattenfall tussentijds hun tarieven. De standaard variabele tarieven worden in de regel maar twee keer per jaar aangepast. Dat neemt niet weg dat leveranciers de variabele tarieven tussentijds mogen aanpassen als de marktomstandigheden hier om vragen.  

Energierekening onbetaalbaar 

Voor klanten van Vattenfall die momenteel het variabele tarief betalen valt deze tussentijdse verhoging rauw op hun dak. Zij rekenden waarschijnlijk pas op een tariefverhoging per 1 juli. Pas dan wordt ook de toegezegde btw-verlaging doorgevoerd. Het komende kwartaal is deze compensatie nog niet van toepassing. 

Bij Gaslicht.com merken we dat steeds meer mensen moeite hebben om de energierekening te betalen. Mocht dit ook voor u gelden; geef dit dan tijdig aan bij uw energieleverancier. In veel gevallen is er een betalingsregeling mogelijk.  

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 14 maart 2022

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Reacties (1)

Geplaatst door: S. van Vliet ()

Geacht heer/mevrouw,

Ik moet zeggen dat het schandalig is wat Vattenfall doet. Ze verhogen en verhogen maar en zeggen dat de klant hier niet zoveel van zal merken doordat de BTW wordt verlaagd op energie. Ten eerste zoals al wordt aangegeven wordt deze verlaging pas ingezet op 1 juli en gaan we dus de maand april en mei de volle pond betalen en daarnaast is de BTW verlaging toch geen excuus om de prijzen te kunnen verhogen onder het mom men merkt het niet. Wat gebeurd er dan met de prijzen als de BTW verlaging weer teruggezet wordt naar het oude peil door de overheid? Je denkt toch niet dat Vattenfall dan de prijzen verlaagd om die stijging weer te compenseren. Nee hoor dan betalen de klanten dubbel zoveel.

Er moet echt iets tegen gedaan worden. Ik denk dat door deze situatie steeds meer mensen in de kou komen te zitten omdat ze naast hun vaak al hoge huur ook nog eens veel te hoge kosten hebben aan energie.
Laat de directeur bijvoorbeeld maar eens wat inleveren. Hij/zij zal vast geen moment in de kou komen te zitten omdat de energie rekening niet kan worden betaald.

Sidney

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.