De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Veel huishoudens in jaren niet zo’n lage energierekening

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten

gaslicht-energierekening.jpgDe energieprijzen zijn historisch laag. Dat schreven we twee jaar geleden. De energierekening van een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik dook toen voor het eerst in drie jaar tijd onder de 1700 euro. Nu zitten we inmiddels onder de 1600 euro. Toch profiteert een groot deel van de Nederlanders daar niet van en betaalt 370 euro teveel. Hoe zit dat?

Energierekening honderden euro's lager

De besparing ligt momenteel rond de 370 euro ten opzichte van een standaard energiecontract met een jaarverbruik van 3500 kwh stroom en 1800 m³ gas. En dat ondanks de hogere overheidsheffingen en de zogeheten 'vermindering energiebelasting' (voorheen heffingskorting) die verlaagd is. En dat terwijl de leveringstarieven voor aardgas volgens het CBS in juli hoger waren dan vorig jaar.

Gemiddeld huishouden € 370 voordeel

De besparing is het grootst voor de miljoenen huishoudens die nog altijd een standaardcontract hebben met variabele stroom- en gastarieven bij grote energieleveranciers zoals Nuon, Eneco en Essent. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft zo'n energiecontract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Zij betalen gemiddeld 1959 euro per huishouden, terwijl het goedkoopste 1 jarige contract met vaste actietarieven en een welkomstpremie 1587 euro is. Een verschil van ruim 370 euro.

Maar ook nog eens een verschil van bijna 100 euro in vergelijking met twee jaar geleden. En dat terwijl de tarieven sinds 1 juli voor het eerst in jaren zijn gestegen, zoals te zien is in onderstaande grafieken. Daar zie je de stroom- en gastarieven (variabele tarieven voor onbepaalde tijd) van de grote drie en de overheidsheffingen vanaf 2009 tot 2017.

Stroomprijzen-Essent-Nuon-Eneco_2009-2017.jpg  Gasprijzen-Essent-Nuon-Eneco_2009-2017.jpg
Klik op afbeelding voor vergroting

Nog veel huishoudens met 'slaperstarieven'

Klanten gaan automatisch over naar een contract voor onbepaalde tijd met zogenoemde 'slaperstarieven' als ze een tijdlang niet veranderen van energiecontract. De energiekosten liggen bij zo'n contract bijna altijd hoger. In de strijd om nieuwe klanten worden op contracten met vaste tarieven door veel energieleveranciers hoge welkomstkortingen en scherpe actietarieven toegepast, die momenteel kunnen oplopen tot 370 euro voordeel.

Veel nieuwkomers op de energiemarkt

De drie grootste energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco verliezen de laatste jaren steeds meer klanten aan de ‘nieuwkomers’ op de energiemarkt. Er komen steeds meer groene spelers bij, waarvan de consument profiteert. We kunnen al kiezen uit zo'n vijftig energieleveranciers. Maar ook de traditionele maatschappijen zijn wakker geworden en doen actief mee met werving van nieuwe klanten en behoud van bestaande klanten. Het aantal overstappers stijgt ieder jaar, vorig jaar opnieuw een recordaantal, zo blijkt uit de Energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 

Inmiddels is, sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004, meer dan de helft van alle consumenten overgestapt van energieleverancier of van contract gewisseld bij zijn eigen energieleverancier.

ACM-overstappercentage per jaar_2006-2017.jpg
Klik op grafiek voor vergroting

Overstappers zien het voordeel

Bijna twee derde van de overstappers is al meer dan één keer naar een andere leverancier voor gas en stroom overgegaan. Door over te stappen dwingen consumenten de energiebedrijven om te concurreren, benadrukt de toezichthouder. Dat leidt tot betere dienstverlening en lagere prijzen. Wie slim is, stapt over! 

Naar de Energievergelijker

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 1 november 2019


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: harry ()

wat is de verwachting voor de energieprijzen voor consumenten in de komende maanden

Opmerking van de redactie op 05-10-2017
Dat is lastig te zeggen. Wij hebben helaas geen inzicht in prijswijzigingen in de toekomst. Dit ligt onder andere aan de inkoop van leveranciers. Daarnaast hangt dit ook samen met de kortingen die zij besluiten te bieden. Wellicht goed om u te realiseren dat de aankondigingen vaak gaan over de (duurdere) variabele tarieven voor onbepaalde tijd, en dus niet over de acties die veelal aangeboden worden op onze site. Loopt uw contract binnen nu en 2 maanden af? Dan is het verstandig om over te stappen naar een nieuw actiecontract. Dit omdat u na een actiecontract anders die (duurdere) variabele tarieven gaat betalen. Heeft u hier hulp bij nodig? Dan zijn wij bereikbaar op 0342-411350.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie