Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Veelgestelde vragen op het energiespreekuur

Leestijd: 3 minuten

Op maandag 3 juni heeft Gaslicht.com voor de vierde keer een energiespreekuur gehouden in samenwerking met de Telegraaf, ConsuWijzer en Vereniging Eigen Huis. Lezers van het dagblad stuurden circa 200 vragen in die met name gingen over het overstappen van energieleverancier, de aanschaf van zonnepanelen en stadsverwarming. Benieuwd naar de antwoorden op de meest gestelde vragen?

Stadsverwarming

Veel vragen gingen over stadsverwarming met betrekking tot de mogelijkheid van overstappen. Bij stadsverwarming bestaat er geen landelijk netwerk, zoals dat bij elektriciteit en gas wel het geval is. De markt is gereguleerd door de overheid en er wordt een energieleverancier vastgesteld die de verwarming verzorgt. Daardoor is het niet mogelijk om van warmteleverancier te switchen op het moment dat u stadsverwarming krijgt. Wel kunt u wisselen van stroomleverancier. Via onze Stroomvergelijker kunt u een vergelijking maken om te zien hoeveel overstappen u oplevert.

Zonnepanelen

Een andere veelgestelde vraag ging over de aanschaf van zonnepanelen en wanneer deze rendabel zijn. Hoewel het erg afhankelijk is van de positie van uw dak, zeggen experts dat het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van zes procent op een spaarrekening.

'Welke leverancier geeft de hoogste terugleververgoeding' werd ook gevraagd. Alleen wanneer u meer stroom teruglevert aan het net dan dat u zelf verbruikt, is het interessant om de terugleververgoedingen van leveranciers te vergelijken. Levert u minder dan 5000 kWh per jaar terug, dan wordt uw teruglevering van uw verbruik afgetrokken. Dit heet salderen. Het energiebedrijf brengt het gesaldeerde verbruik bij u in rekening. Alleen over dit gesaldeerde verbruik wordt het leveringstarief en belastingen in rekening gebracht. Levert u meer dan 5000 kWh per jaar terug, dan moet uw energieleverancier u over het meerdere een redelijke terugleververgoeding betalen. Dat is verplicht.

Het juiste overstapmoment

Uit de vragen bleek ook dat veel consumenten twijfelen over het overstapmoment. Bij het wisselen van energieleverancier is het belangrijk dat u zich op het juiste moment aanmeldt. Kijk daarvoor goed naar de afloopdatum van uw contract. Als u te vroeg overstapt, kan een leverancier u een opzegvergoeding in rekening brengen en loopt u uw eventuele korting mis. Heeft u een contract voor onbepaalde tijd dan kunt u ieder gewenst moment wisselen van energieleverancier.

Veel leveranciers hanteren een zogeheten switchtermijn. Het is belangrijk dat op het moment van uw aanmelding de einddatum van uw huidige contract binnen de switchtermijn valt van de nieuwe leverancier. Alleen dan houdt de leverancier rekening met de afloopdatum van uw contract. Ligt de einddatum verder in de toekomst, dan neemt de energieleverancier uw huidige contract per direct over. Lees meer over het juiste overstapmoment. Voor vragen kunt u ook altijd terecht bij onze helpdesk via 0342-411350.

Tips voor een lagere energienota

Tijdens het jaarlijkse energiespreekuur gaf Ben Woldring tips hoe u kunt besparen op uw energierekening. U kunt het filmpje terugzien op het YouTube kanaal van Gaslicht.com.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.