De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

VEH: Verbruikskostenoverzichten bij slimme meter ondermaats

door Jeanet Woldring 2 reacties

Infographic-slimme meter.jpgDe verbruikskostenoverzichten die huishoudens met een slimme energiemeter tweemaandelijks ontvangen, zijn ondermaats. Dat stelt Vereniging Eigen Huis na onderzoek onder 4400 leden. De vereniging vindt dat de kwaliteit aanzienlijk moet verbeteren om de consument te helpen energie te besparen.

Onvoldoende inzicht in energieverbruik

De overzichten zouden onvoldoende inzicht geven in het energieverbruik en niet aanzetten tot besparing. Ook zeggen veel mensen ze niet eens te ontvangen. Energieleveranciers voldoen hiermee volgens VEH niet aan de regelgeving uit 2015. De vereniging roept ACM daarom in een brief op om de eisen aan het verbruikskostenoverzicht aan te scherpen en toe te zien op betere naleving van de afspraken. 

'Slimme meter stimuleert geen energiebesparing'

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de tevredenheid van ruim 4400 consumenten met een slimme energiemeter blijkt dat de helft van hen door de verbruikskostenoverzichten niet gestimuleerd wordt om zelf energie te besparen. EnergieDirect en E.ON staan hierbij bovenaan. Qurrent, NLEnergie, Greenchoice en Eneco doen het beter en zetten hun klanten wel aan tot besparing.

Niet ontvangen

Maar liefst een derde van de ondervraagden zegt de verplichte tweemaandelijkse verbruikskostenoverzichten niet eens te ontvangen. Energieleverancier Vandebron haalt hier de slechtste score: maar 19% van de respondenten die klant zijn bij deze leverancier zegt zo’n overzicht te krijgen, waar ze dan overigens wel tevreden over zijn. Het beste scoort Electrabel/Engie; hier zegt 82% van de klanten de beloofde verbruikscijfers te ontvangen.

Grootste voordeel: meterstanden niet meer doorgeven

Het grootste voordeel van de slimme meter is volgens de ondervraagden dat ze de meterstanden niet meer door hoeven te geven aan de energieleverancier. Gebruikers zijn kritisch over het gebruiksgemak. Veel mensen begrijpen niet welke gegevens op het scherm worden getoond. Omdat een goede handleiding ontbreekt, wordt er al snel niet meer naar het apparaat omgekeken.

Betere informatie noodzakelijk

Vereniging Eigen Huis vindt het belangrijk dat de slimme meter de consument daadwerkelijk helpt om energie te besparen. Daarmee kunnen huishoudens bijdragen aan de doelen van het Energieakkoord. De vereniging drong in 2014 aan op begrijpelijke, vergelijkbare en controleerbare energieoverzichten, waaronder ook verbruikskostenoverzichten. In 2015 voerde minister Kamp het ‘Besluit factuur, verbruiks- en indicatief kostenoverzicht’ in. Vereniging Eigen Huis vindt dit een goede stap maar constateert dat leveranciers nog niet voldoen aan de regelgeving.

Wat is uw ervaring?

We zijn benieuwd wat uw ervaring is met de verbruikskostenoverzichten. Ontvangt u ze wel en zo ja, zetten ze aan tot energiebesparing? Laat het weten in een reactie hieronder!

Lees meer over de slimme meter

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zaterdag 30 juli 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: H v d gang ()

Ik zit bij qurrent
Plotseling geeft de qbox die de grafieken van de slimme meter doorgeeft een vast gas verbruik van 0ongeveer 5 m per dag zien dat terwijl de gaskraan voor de meter dicht staat.
Een domme meter.
En ik moet dus zelf adm stratie kosten maken.
Terwijl ik hun daa 120 euro voor moet betalen.

Opmerking van de redactie op 23-08-2016
Wij raden u aan om even contact met Qurrent op te nemen om uit te zoeken hoe dit precies zit. Mogelijk ligt het aan de Qbox maar het kan ook zo zijn dat het aan de netbeheerder ligt.
Geplaatst door: Jan van der Kooi ()

Ik ontvang de overzichten niet. Essent heeft een prima tool voor het bijhouden van het verbruik.
Ben recent overgestapt naar Energiedirect. Die hebben de standen wel uitgelezen maar voor het verbruik zeggen ze glashard dat ik geen slimme meter heb. Rararara.....

Opmerking van de redactie op 04-08-2016
Vervelend om te vernemen dat Energiedirect.nl hierin niet duidelijk is. Op hun website geven zij aan dat als u beschikt over een slimme meter deze regelmatig uitgelezen wordt en u hier elke twee maanden per e-mail een overzicht van mag ontvangen. U mag ook altijd contact opnemen met onze servicedesk, wij kunnen uw vraag dan rechtstreeks voorleggen aan de leverancier. Onze servicedesk is te bereiken op telefoonnummer 0342-411350 of via info@gaslicht.com
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie