De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Waarom hoger voorschot na verhuizing?

door Els Werkman

Bent u wel eens verhuisd, en toen geschrokken van uw voorschot? Dat kan, want uw voorschot op het nieuwe adres wordt niet vastgesteld op basis van uw verbruik in het vorige huis. Lees hier waarop uw nieuwe voorschot is gebaseerd.

Als u gaat verhuizen, kunt u vaak kiezen uit twee dingen: u verhuist uw huidige energiecontract mee, of u sluit een nieuw contract af. In beide gevallen kunt u voor een onaangename verrassing komen te staan: een veel hoger voorschot dan eerst.

Dit heeft een eenvoudige verklaring: uw voorschot wordt bepaald aan de hand van het verbruik van de afgelopen drie jaar. Vervelend, als u alleen een woning betrekt waar voorheen een heel gezin woonde. Uw voorschot is dan namelijk veel hoger dan eigenlijk nodig is.

Historisch verbruik

Waarom wordt het voorschot dan gebaseerd op het historische verbruik? Die reden is omdat het verbruik vaak nauw samenhangt met de woning. Wordt er op gas gekookt, of gebeurt dit elektrisch? Heeft u stadsverwarming – en dus vaak geen gasaansluiting – of wordt uw water en uw verwarming met gas verwarmd?

Daarnaast is het gasverbruik zeer afhankelijk van het type woning. Woont u in een vrijstaand huis, of juist in een appartement: het verschil van gasverbruik voor de verwarming is erg groot. Lees hier wat uw gemiddelde gasverbruik is.

Bent u het niet eens met het voorschot, dan kunt u dit laten aanpassen. Wilt u zeker weten dat u niet onterecht uw voorschot laat verlagen, dan kunt u eerst een paar maanden uw verbruik bijhouden en kijken of dit overeenkomt met de verwachting van de leverancier.

Blijft het toch een te hoog voorschot? Dan kunt u uiteraard altijd energie vergelijken en overstappen op een energieleverancier met lagere tarieven.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 28 maart 2012

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie