De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Wat doet u met een kWh stroom en een m3 gas?

4 reacties

3500 kWh en zo’n 1800 m3 gas. Dat is wat een gemiddeld huishouden gebruikt. Maar die getallen zijn nogal onduidelijk, want wat kán u er nou eigenlijk mee, met zo’n kWh? We zetten een aantal toepassingen voor u op een rijtje.

Stroom
Bij stroom is het redelijk eenvoudig zelf te berekenen hoeveel kWh u verbruikt. Op elke verpakking staat hoeveel Watt een apparaat verbruikt per uur.

Voorbeeld:
Een stofzuiger verbruikt 2000 Watt per uur, dus 2 kWh. Wanneer u dus drie keer per week een kwartier stofzuigt, verbruikt u 1,5 kWh per week.
3x per week stofzuigen, kost u dus ongeveer 80 kWh per jaar. Omgerekend is dat ongeveer 20 euro op jaarbasis.

Met 1 kWh kunt u  ongeveer…
20 maaltijden in de magnetron opwarmen,
4 avonden tv kijken,
30 uur uw koelkast laten koelen en vriezen,
15 cd’s luisteren.

Gas
Gas is veel lastiger en abstracter om na te rekenen. Op geen enkel apparaat staat het verbruik per uur vermeld. Vaak is het zelfs niet eens duidelijk waarvoor u nou uw gas verbruikt. Het rapport Energie in Nederland 2011 geeft een indicatie:

Met 1 kubieke meter gas kunt u ongeveer…
1 uur uw huis warm stoken in de winter,
3 keer douchen – of 5 keer met een spaardouche,
1 keer in bad,
6 hele maaltijden koken,
50 keer handenwassen.

Uw verbruik in beeld?
Wilt u graag uw stroomverbruik goed in beeld? Met Plugwise heeft u dagelijks zicht en controle over uw energieverbruik. Meer weten?

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zaterdag 24 september 2011

Reacties (4)

Geplaatst door: Christian ()

Ik douche me met koud water en voel me daar perfekt bij en het is helemaal niet zo extreem als wordt gedacht . Het moment van er onder vandaan komen is te gek !
Niks geen geril wat je hebt na een warme /hete douche en je weerstand gaat erop vooruit ! Kijk maar naar Wim Hof alias de ijsman daar valt nog veel van te leren !

Geplaatst door: Ray ()

Goed voor je energierekening, maar slecht voor je handen en gewrichten.

Geplaatst door: chris ()

Ik was mijn handen meestal met koud water, dus kost sowieso geen gas.

Geplaatst door: JAC Martinali ()

Wat betreft kub. gas zoudt u dat kunnen omrekenen naar liters. B.v. LPG wordt ook afgerekend en berekend op liters. Ik heb dat ooit geweten en ergens opgeschreven maar weet niet meer waar. Vroeger toen we nog geen energiezuinige gasketel hadden, heb ik op zolder uren achtereen de perioden van aan en afslaan en de kubs genoteerd. Dat was bij min 10 C 20 kub per 24 uur bij `n binnentemp. van 22 gr.C.Wij gebruikten toen man, vrouw en 2 opgroeiende kinderen 3300 kub/jaar. Nu zijn we met 2en, ons huis is geisoleerd en van thermopane voorzien en hoogrendement/combiketel ca 1600 kub. Handen wassen doen wij met koud water.
Ik hoop dat u hier wat mee kunt. Groeten,
Jo.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie