De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Wat kunt u doen met het stroometiket?

door Marlies Hazenberg

Heeft u groene of grijze stroom? En waar bestaat het dan uit? Vanaf nu is het weer mogelijk om te kijken hoe uw leverancier zijn energie inkoopt, en waar uw energie dan uit bestaat. De nieuwe stroometiketten zijn namelijk weer online te vinden. Wat is dat eigenlijk, een stroometiket en wat kun je ermee? Ben woldring: "Je stroometiket is als de sticker op een potje pindakaas".

Alle energieleveranciers zijn verplicht om uiterlijk op 1 april hun stroometiket over het voorgaande jaar te publiceren. Een stroometiket geeft u inzicht in de samenstelling van de geleverde elektriciteit. Hierbij wordt niet alleen gekeken of de stroom groen of grijs is, ook wordt gekeken naar de energiebronnen.

Bestaat uw grijze stroom bijvoorbeeld uit kernenergie, aardgas en kolen? Of uw groene stroom, is dat wind, water of zonne-energie? Uw leverancier is verplicht aan te tonen wat hij in het afgelopen jaar aan energie heeft ingekocht.

Een stroometiket kan op leveranciersniveau worden bepaald, maar evengoed op pakketniveau. Zo zijn er leveranciers die voornamelijk grijze stroom aanbieden, maar daarnaast  één pakket met groene stroom hebben.

Krijgt u grijze stroom, dan geeft een leverancier ook aan hoeveel co2 er wordt uitgestoten voor uw stroom. Mocht u kernenergie afnemen, dan wordt er ook nog bij genoemd hoeveel kernafval er door de opwekking wordt veroorzaakt.

Wanneer u wilt zien wat de samenstelling is van uw stroom, kunt u kijken bij de productinformatie. Maakt u een vergelijking, dan ziet u gelijk in het overzicht of u groene of grijze stroom en gas afneemt bij een pakket.

Wat kunt u doen met het stroometiket?
Met het stroometiket kunt u de samenstelling van  uw stroom goed vergelijken met de stroom van andere stroombedrijven. Wilt u bijvoorbeeld groene stroom? Dan kunt u controleren hoe milieuvriendelijk de stroom nu precies is. En of groene stroom van een andere leverancier misschien beter is voor het milieu.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 4 mei 2011
Geactualiseerd: woensdag 5 mei 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie