De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur

Autoriteit Consument & Markt (ACM)

De Consumentenautoriteit, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) vormen vanaf 1 april 2013 de nieuwe toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De Autoriteit Consument & Markt houdt in de gaten wat er speelt bij consumenten en bedrijven. Specifiek op het gebied van energie, telecommunicatie, vervoer, zorg en post. Maar ook in het algemeen op het gebied van concurrentie en consumentenrecht.

acm-consuwijzer-logo.PNG

Rol ACM

Veel consumenten denken dat overstappen gedoe is, en dat het weinig oplevert. Daarom is een groot gedeelte nog nooit overgestapt. Als consumenten niet overstappen hoeven bestaande aanbieders minder hun best te doen en zijn er minder kansen voor nieuwe aanbieders. Daarom wil de Autoriteit Consument & Markt overstapdrempels wegnemen. Om consumenten vervolgens te stimuleren om op zoek te gaan naar het beste aanbod. Met name op markten waar de concurrentie nog wel een zetje kan gebruiken zoals bij energie.

Toezicht op energiebedrijven

ACM geeft energiebedrijven die in Nederland actief willen worden vergunningen. Alleen betrouwbare bedrijven krijgen een vergunning. De energieleveranciers moeten daarvoor ook aantonen dat ze tegen redelijke prijzen en voorwaarden energie kunnen leveren. Zo zorgt de ACM dat in Nederland alleen betrouwbare energiebedrijven werken.

ACM blijft ook op de energieleveranciers letten nadat ze een vergunning hebben gekregen. De toezichthouder houdt bij of de energiebedrijven goed omgaan met uw gegevens. En of ze de energie op een eerlijke manier verkopen en consumenten goede informatie geven.

In de vergelijkingen op Gaslicht.com vindt u alleen energieleveranciers met een officiële leveringsvergunning. Welke keus u dus ook maakt, u bent altijd verzekerd van een leverancier die onder toezicht staat van ACM.

Toezicht op vergelijkingssites

ACM onderzoekt ook geregeld de kwaliteit van energie vergelijkingssites. Zo zijn er van 2004 tot en met 2007 uitgebreide resultaten gepubliceerd. Reeds vanaf het eerste onderzoek wordt Gaslicht.com getoetst en voldoet onze vergelijkingssite ruimschoots aan de eisen van transparantie, correctheid, onafhankelijkheid en volledigheid.

Gaslicht.com is er groot voorstander van dat de ACM onderzoeken ieder jaar structureel plaatsvinden, om daarmee eventuele momentopnames zo veel mogelijk te voorkomen. Omdat energievergelijkers een belangrijke bron van informatie zijn bij het overstappen en veel worden gebruikt als overstapkanaal, worden prijsvergelijkers vanaf 2014 actiever betrokken bij het aanpakken van overstapdrempels.

Steeds meer consumenten stappen over

Steeds meer consumenten stappen over naar een andere energieleverancier. Van april 2017 tot en met maart 2018 waren dat 1,3 miljoen huishoudens. In 2015 was 36% van de consumenten nog nooit overgestapt en in 2018 was dit gedaald naar 26%. Overstappers kunnen tot bijna 400 euro besparen op hun energienota, constateert de ACM in haar Energiemonitor 2018.

Anita Vegter, bestuurslid ACM: “Door het aanbod bij verschillende leveranciers te vergelijken via een ‘aanbod op maat’ kunnen consumenten meer geld besparen dan ze denken. Ze kunnen ook bewust kiezen voor groen. ACM vindt het belangrijk dat leveranciers duidelijke informatie geven aan hun klanten. Door over te stappen dwingen consumenten bedrijven tot scherpe prijzen en innovatie. Daar profiteren consumenten van.”


Geactualiseerd: zondag 27 november 2022
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie