De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

Autoriteit Consument & Markt (ACM)

ACM-logo.jpgDe Consumentenautoriteit, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) vormen vanaf 1 april 2013 de nieuwe toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De Autoriteit Consument & Markt houdt in de gaten wat er speelt bij consumenten en bedrijven. Specifiek op het gebied van energie, telecommunicatie, vervoer en post. Maar ook in het algemeen op het gebied van concurrentie en consumentenrecht.

Rol ACM

Veel consumenten denken dat overstappen gedoe is, en dat het weinig oplevert. Daarom is een groot gedeelte nog nooit overgestapt. Als consumenten niet overstappen hoeven bestaande aanbieders minder hun best te doen en zijn er minder kansen voor nieuwe aanbieders. Daarom wil de Autoriteit Consument & Markt overstapdrempels wegnemen. Om consumenten vervolgens te stimuleren om op zoek te gaan naar het beste aanbod. Met name op markten waar de concurrentie nog wel een zetje kan gebruiken zoals bij energie.

Toezicht op energiebedrijven

ACM geeft energiebedrijven die in Nederland actief willen worden vergunningen. Alleen betrouwbare bedrijven krijgen een vergunning. De energieleveranciers moeten daarvoor ook aantonen dat ze tegen redelijke prijzen en voorwaarden energie kunnen leveren. Zo zorgt de ACM dat in Nederland alleen betrouwbare energiebedrijven werken.

ACM blijft ook op de energieleveranciers letten nadat ze een vergunning hebben gekregen. De toezichthouder houdt bij of de energiebedrijven goed omgaan met uw gegevens. En of ze de energie op een eerlijke manier verkopen en consumenten goede informatie geven.

In de vergelijkingen op Gaslicht.com vindt u alleen energieleveranciers met een officiële leveringsvergunning. Welke keus u dus ook maakt, u bent altijd verzekerd van een leverancier die onder toezicht staat van ACM.

Toezicht op vergelijkingssites

ACM onderzoekt ook geregeld de kwaliteit van energie vergelijkingssites. Zo zijn er van 2004 tot en met 2007 uitgebreide resultaten gepubliceerd. Reeds vanaf het eerste onderzoek wordt Gaslicht.com getoetst en voldoet onze vergelijkingssite ruimschoots aan de eisen van transparantie, correctheid, onafhankelijkheid en volledigheid.

In 2008 en 2009 is er geen onderzoek gedaan. In samenwerking met de Consumentenautoriteit heeft de NMa in 2010 opnieuw de kwaliteit van prijsvergelijkers onderzocht, nu ook op duurzaamheid. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van mystery shoppers van het onderzoeksbureau TNS-NIPO. Het mystery shopper onderzoek is in het najaar van 2010 herhaald en in juli 2011 gepubliceerd.

Gaslicht.com is er groot voorstander van dat de ACM onderzoeken ieder jaar structureel plaatsvinden, om daarmee eventuele momentopnames zo veel mogelijk te voorkomen. Omdat energievergelijkers een belangrijke bron van informatie zijn bij het overstappen en veel worden gebruikt als overstapkanaal, worden prijsvergelijkers vanaf 2014 actiever betrokken bij het aanpakken van overstapdrempels.

Voor energieconsument valt er veel te kiezen

Ondanks de dalende energieprijzen stapten er in 2015 niet eerder zoveel consumenten over naar een andere energieleverancier: 15,1%. Nederland scoort hiermee ruim boven het Europees gemiddelde van 6%. Overstappers kunnen tot wel 375 euro besparen op hun energienota, constateert de ACM in haar Energiemonitor over 2015.

Anita Vegter, bestuurslid ACM: “Door het aanbod bij verschillende leveranciers te vergelijken via een ‘aanbod op maat’ kunnen consumenten meer geld besparen dan ze denken. Ze kunnen ook bewust kiezen voor groen. ACM vindt het belangrijk dat leveranciers duidelijke informatie geven aan hun klanten. Door over te stappen dwingen consumenten bedrijven tot scherpe prijzen en innovatie. Daar profiteren consumenten van.”

Geactualiseerd: 08-07-2016

Navigatie