Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Een beter milieu begint bij het stroometiket

Leestijd: 3 minuten

Net als het potje pindakaas dat je in de supermarkt koopt, heeft ook stroom een ingrediëntenlijst: het stroometiket. Zo weet je hoe duurzaam jouw energie is. Het stroometiket is ook handig als je wilt overstappen en duurzaamheid belangrijk vindt. Je kunt aan de hand van het etiket namelijk de milieu-impact van verschillende energiecontracten met elkaar vergelijken. Daarom staan alle stroometiketten ook op Gaslicht.com. Je vindt ze door een pakket te selecteren en te klikken op pakketdetails.

Welke informatie geeft het stroometiket?

Het stroometiket moet voldoen aan wettelijke eisen, zodat je ze goed kunt vergelijken. Het etiket geeft inzicht in drie belangrijke zaken:

  • Waar komt jouw energie vandaan: uit Nederland of daarbuiten? Zo weet je of jouw groene energie ook echt hier bijdraagt aan een beter milieu.
  • Welk percentage van jouw stroom komt uit welke bron? Zo weet je of jouw apparaten draaien op vervuilende kolen, gas of kernenergie of op schone wind- en zonne-energie, waterkracht, biomassa of andere duurzame bronnen.
  • Welke impact heeft de productie van jouw stroom op het milieu? Zo weet je hoeveel CO2-uitstoot en kernafval er vrijkomt door jouw energieverbruik.

Ook informatie op bedrijfs- en concernniveau

Energieleveranciers moeten niet alleen etiketten voor elk stroomproduct maken dat ze aanbieden. Je moet ook kunnen zien hoe groen het totale leveringsbedrijf is. En als de energieleverancier onderdeel uitmaakt van een groep is ook een stroometiket voor het gehele moederconcern verplicht. Deze etiketten staan ook op Gaslicht.com, op de pagina van elke energieleverancier. Dat doen we al sinds 2005 en gelukkig zien we dat stroom de afgelopen 10 jaar een stuk groener is geworden. Toen was 60% van het aanbod grijs, nu nog maar 30%. 

Groen is bijna altijd even duur als grijs

Bij Gaslicht.com merken we dat steeds meer mensen kiezen voor groene stroom en groen gas. Zelf heb ik dat ook thuis. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik dat niet gedaan heb om milieu-redenen. Groen was voor mij gewoon het voordeligst. Op dit moment is grijze energie weer net iets goedkoper. Maar het verschil is tegenwoordig erg klein. Voor je portemonnee hoef je het dus niet te laten.

Makkelijk kiezen met duurzame Top 5

Ik kan me voorstellen dat je graag een steentje wilt bijdragen aan een beter milieu, maar geen zin hebt om daar heel lang en uitgebreid over na te denken. In dat geval is de duurzame Top 5 van Gaslicht.com handig. Die laat zien wat op dit moment de voordeligste contracten zijn met groene stroom én groen gas. Je kunt in onze Energievergelijker ook aangeven dat je alleen contracten wilt laten tonen met groene stroom en/of groen gas. Wil je per sé stroom uit een bepaalde bron, bijvoorbeeld alleen windenergie of waterkracht?  Dan is de keus heel klein. Als je de stroometiketten vergelijkt,  kun je zien dat de meeste leveranciers een mix van energiebronnen gebruiken. Er zijn dan ook maar een paar aanbieders die voor 100% windenergie of 100% waterkracht gaan.  Wil je weten wie, bel even met onze Servicedesk. Een appje sturen mag ook!

Een beter milieu begint bij het stroometiket
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.