Eerst termijnbedrag, dan pas gas en stroom?

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) laat klanten voortaan vooraf in plaats van achteraf betalen voor gas en stroom. In september krijgen de klanten twee rekeningen. Eén achteraf-rekening – zoals altijd gebeurde – en eenmalig ook een vooraf-rekening. Twee keer hetzelfde termijnbedrag. Hoe zit dat eigenlijk bij andere energieleveranciers? Zeggen zij ook: Eerst geld, dan pas gas en stroom?

Vooraf, in de maand van levering of achteraf termijnbedrag betalen

Dat zochten we natuurlijk even voor u uit. De meeste energieleveranciers blijken het termijnbedrag af te schrijven in de maand van levering. Nieuwe leveranciers kiezen tegenwoordig vaak voor vooruit betalen. Bij grote, gevestigde leveranciers zoals Nuon, Eneco en Essent betaalt u juist achteraf. Dat een leverancier de betalingscyclus tussentijds aanpast is uitzonderlijk. En dat zal het waarschijnlijk ook blijven, gezien de storm van kritiek die NLE kreeg op het nieuws dat klanten in september een dubbele rekening ontvangen.

Het blijkt dat veel klanten geen begrip hebben voor de maatregel. Zij zeggen hun contract op om vervolgens over te stappen naar een andere energieleverancier.

De incasso komt meestal aan het einde van de maand

De meeste mensen vinden het prettig als het termijnbedrag wordt afgeschreven nadat ze hun salaris hebben ontvangen. En dan het liefst niet te lang erna, zodat het niet per ongeluk kan opgaan aan boodschappen of andere zaken. Veel leveranciers schrijven het bedrag dan ook aan het eind van de maand af, wanneer veel mensen hun loon net binnen hebben. Bij sommige leveranciers kunt u zelf de datum van afschrijving kiezen en ook aanpassen tijdens de looptijd van uw contract.

Betalingsvoorwaarden mogen niet zomaar aangepast worden

De manier waarop het termijnbedrag wordt geïncasseerd, maakt onderdeel uit van de contractvoorwaarden. Een energieleverancier mag die niet zomaar eenzijdig wijzigen. Uw leverancier zal u daarom vragen om in te stemmen met nieuwe voorwaarden. Als u dit niet wilt, heeft u het recht om boetevrij over te stappen naar een andere leverancier. Er zit wel een addertje onder het gras: naar een eventuele beloofde welkomstbonus kunt u in dat geval fluiten.

Klant van NLE? Bel even met onze servicedesk

Daarom is het verstandig om even te bellen met onze servicedesk. Zij kijken samen met u wat slim is: nog een paar maanden het contract uitdienen en die eenmalige dubbele afschrijving op de koop toe nemen? Of toch nu al overstappen omdat u ergens anders zulke scherpe actietarieven kunt krijgen die de bonus compenseren? Natuurlijk kunt u het ook zelf online regelen. Meld dan wel dat u zo snel mogelijk wilt overstappen en niet wilt wachten tot het einde van uw contractdatum. En neem ook altijd zelf even contact op met NLE om aan te geven dat u op wilt zeggen. Alleen dan kunt u boetevrij weg.

4 gedachten over “Eerst termijnbedrag, dan pas gas en stroom?”

 1. Zodra het geld van de eindnota is ontvangen krijgt NLE een mail, c.q. brief. Als daarop niet gereageerd wordt, met z’n allen naar de Geschillencommissie. Het gaat niet om het geld. Het gaat toch om het principe? Daar laten we NLE toch niet mee wegkomen? In zijn totaal gaat dat om heel veel geld. Als niemand piept komen ze ermee weg. En die tienduizenden zo niet honderduizenden steken ze in hun eigen zak en/of daar wordt weer een vette bonus van betaald!!!

  “Op mijn recent ontvangen eindnota vindt geen verrekening plaats (naar rato) van de “Kom erbij bonus”.
  Ik maak daarop echter aanspraak, omdat u door het eenzijdig wijzigen van het contract contractbreuk pleegt. Zoals u ongetwijfeld bekend is, zijn ook de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond van mening dat het (naar rato) recht daarop niet vervalt door de door u gepleegde contractbreuk.
  Levering van gas en electriciteit heeft door u plaatsgevonden van (datum), t.w. gedurende x (aantal) dagen. (staat op eindnota)
  Ik maak derhalve aanspraak op x/365 x € €50, c.q. €100,- = € y
  Gelieve dit bedrag van € y per binnen 14 dagen op mijn rekening (rekeningnummer) t.n.v. (naam rekeninghouder) over te maken.
  Hoogachtend,
  (uw naam)

  Beantwoorden
 2. Na jarenlang klant te ziin geweest van Nuon, waar ik veel te hoge tarieven betaalde, stapten wij enkele jaren geleden over naar NLE en eigenlijk waren wij daar heel tevreden over. Schappelijke tarieven, goed functionerende klantenservice en eigenlijk nooit een probleem. Op een bepaald moment toch overgestapt naar Energie Direct. Dat heb ik precies een jaar gedaan, maar aan alles kun je merken dat die maatschappij is ingesteld op jongeren. In alle correspondentie werd er op los getutoyeerd en wij houden daar niet van. Dus in april weer teruggegaan naar NLE, totdat…..die brief kwam waarin doodleuk werd medegedeeld, dat ik 2 nota’s vlak na elkaar moest betalen. En als er iets is waar wij een hekel aan hebben, dan is het wel het tussentijds eenzijdig wijzigen van de voorwaarden. Dat doet de overheid ons al vaak genoeg. Via gaslicht.com toen een vergelijking gemaakt en voor ons kwam E.On er als meest gunstige leverancier uit. Omdat we nog maar kort bij NLE terugwaren, hebben wij toen heel bewust de overstap naar E.On gemaakt. De levering is op 10 september door E.On overgenomen. De bonus zijn wij idd misgelopen, maar daar staat dan weer een lager tarief en maandbedrag plis een vonus na 10 maanden tegenover. Aangezien wij bepaald niet de enigen zijn die NLE de rug hebben toegekeerd, kan de conclusie alleen maar zijn, dat NLE bijzonder onverstandig vezig is geweest voor kortstondig financieel gewin. Want de uitleg van dhr Swinkels, die gelooft toch niemand!

  Beantwoorden
 3. Wat ’n betalingsgezeur om niets! De hele lente, zomer en najaar betalen de mensen hun maandelijkse termijnen zonder feitelijk misschien 20% daarvan werkelijk verbruikt te hebben. Moeten ze 1 maand 2 termijnen betalen om vervolgens weer te kunnen terugvallen op de maandelijkse termijnen die feitelijk een vooruitbetaling zijn van hun hoge winterverbruik. Je betaalt je huur, opstal-, inboedel- en de ziektekostenverzekering toch ook vooruit? Tjonge jonge Nederland op z’n smalst!

  Beantwoorden

Plaats een reactie