Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Eerst termijnbedrag, dan pas gas en stroom?

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) laat klanten voortaan vooraf in plaats van achteraf betalen voor gas en stroom. In september krijgen de klanten twee rekeningen. Eén achteraf-rekening – zoals altijd gebeurde - en eenmalig ook een vooraf-rekening. Twee keer hetzelfde termijnbedrag. Hoe zit dat eigenlijk bij andere energieleveranciers? Zeggen zij ook: Eerst geld, dan pas gas en stroom?

Vooraf, in de maand van levering of achteraf termijnbedrag betalen

Dat zochten we natuurlijk even voor u uit. De meeste energieleveranciers blijken het termijnbedrag af te schrijven in de maand van levering. Nieuwe leveranciers kiezen tegenwoordig vaak voor vooruit betalen. Bij grote, gevestigde leveranciers zoals Nuon, Eneco en Essent betaalt u juist achteraf. Dat een leverancier de betalingscyclus tussentijds aanpast is uitzonderlijk. En dat zal het waarschijnlijk ook blijven, gezien de storm van kritiek die NLE kreeg op het nieuws dat klanten in september een dubbele rekening ontvangen. Het blijkt dat veel klanten geen begrip hebben voor de maatregel. Zij zeggen hun contract op om vervolgens over te stappen naar een andere energieleverancier.

De incasso komt meestal aan het einde van de maand

De meeste mensen vinden het prettig als het termijnbedrag wordt afgeschreven nadat ze hun salaris hebben ontvangen. En dan het liefst niet te lang erna, zodat het niet per ongeluk kan opgaan aan boodschappen of andere zaken. Veel leveranciers schrijven het bedrag dan ook aan het eind van de maand af, wanneer veel mensen hun loon net binnen hebben. Bij sommige leveranciers kunt u zelf de datum van afschrijving kiezen en ook aanpassen tijdens de looptijd van uw contract.

Betalingsvoorwaarden mogen niet zomaar aangepast worden

De manier waarop het termijnbedrag wordt geïncasseerd, maakt onderdeel uit van de contractvoorwaarden. Een energieleverancier mag die niet zomaar eenzijdig wijzigen. Uw leverancier zal u daarom vragen om in te stemmen met nieuwe voorwaarden. Als u dit niet wilt, heeft u het recht om boetevrij over te stappen naar een andere leverancier. Er zit wel een addertje onder het gras: naar een eventuele beloofde welkomstbonus kunt u in dat geval fluiten.

Klant van NLE? Bel even met onze servicedesk

Daarom is het verstandig om even te bellen met onze servicedesk. Zij kijken samen met u wat slim is: nog een paar maanden het contract uitdienen en die eenmalige dubbele afschrijving op de koop toe nemen? Of toch nu al overstappen omdat u ergens anders zulke scherpe actietarieven kunt krijgen die de bonus compenseren? Natuurlijk kunt u het ook zelf online regelen. Meld dan wel dat u zo snel mogelijk wilt overstappen en niet wilt wachten tot het einde van uw contractdatum. En neem ook altijd zelf even contact op met NLE om aan te geven dat u op wilt zeggen. Alleen dan kunt u boetevrij weg.

Eerst termijnbedrag, dan pas gas en stroom?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 4 mei 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.