Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energiecontract verlengen of overstappen?

door Sinie Oskam Leestijd: 3 minuten

Waarom een fijne energieleverancier inruilen voor een nieuwe? Ik ben toch overgestapt naar een goedkopere dus ik zit hier toch prima? Waarom zou ik elk jaar overstappen? Deze vragen horen wij dagelijks bij Gaslicht.com. Is er naast besparen op gas en stroom nog een manier om je energierekening te verlagen?

Klanten werven of klanten behouden

Energieleveranciers vinden het vervelend dat consumenten elk jaar overstappen. In hun ogen zijn energiehoppers irritant, vanuit hun optiek heel begrijpelijk. Hebben ze net veel geld uitgegeven om je binnen te harken met kortingen, is het gras bij de buren groener en laat je je energieleverancier weer in de steek. Maar wat doet je energieleverancier om je te behouden als klant?

Waarom overstappen?

Als je een actiecontract hebt afgesloten dat inmiddels is afgelopen, word je contract automatisch omgezet naar een standaardcontract met variabele tarieven. Prima toch? Nee, dit is de duurste contractvorm die er is. In vakjargon ook wel een 'sleeperscontract' genoemd. Voor de leveranciers een prima optie, want hier wordt het meest aan verdiend. Maar als je een beetje prijsbewust bent geen goede keuze. Daarom is ons advies om aan het eind van je contract opnieuw te vergelijken om zodoende te weten te komen dat je niet te veel betaalt.

Wat als je leverancier goed bevalt?

Ben je momenteel heel tevreden met je leverancier en zou je eigenlijk niet willen overstappen? Misschien biedt jouw energieleverancier een aantrekkelijk verlengingsaanbod via onze Energievergelijker. Op onze site hebben we hier een speciale pagina voor gemaakt, zodat je het verlengingsaanbod gemakkelijk kunt vinden. Of nog veel gemakkelijker: vul gewoon je verbruiksgegevens in op onze Energievergelijker en  daarbij je huidige energieleverancier. In de resultaten zie je dan de verlengingscontracten. Zo zie je in een oogopslag of verlengen gunstiger is dan overstappen. Heeft jouw energieleverancier een zeer aantrekkelijk verlengingsaanbod? Dan vermelden we dit bovenaan, zodat je dit in je overweging mee kunt nemen.

Mijn leverancier staat er niet tussen...

Helaas, dan heeft je huidige energieleverancier nog geen mogelijkheid om je contract te verlengen en word je loyaliteit nog niet beloond. Wellicht is dat volgend jaar anders, maar dan is op dit moment overstappen toch het verstandigst. Het is goed om te zien dat er momenteel meerdere energieleveranciers zijn die je loyaliteit juist wel belonen. Soms is verlengen zo aantrekkelijk dat de korting nagenoeg gelijk is aan de verlengpremie! 

Energiecontract verlengen met korting

Gelukkig dringt door dat loyale klanten graag beloond willen worden en dat aantrekkelijke verlengpremies op onze vergelijkingssite dé manier is om de klanten te behouden. Want wij hebben de afgelopen tijd meerdere verlengingscontracten toegevoegd aan onze energievergelijker. Bij diverse vergelijkingen komt het verlengingsaanbod nu hoog in de ranking. Het is momenteel dus zeker de moeite waard om dit mee te nemen als je contract binnenkort afloopt.  Wees erop bedacht dat je energieleverancier jou rond de einddatum van je contract ook vaak een verlengingscontract aanbiedt. Je energieleverancier belt of mailt je dan met een 'mooi aanbod'. Doorgaans liggen die tarieven echter hoger dan het actietarief waarmee je bent gestart. En doorgaans zijn die aanbiedingen minder scherp dan op onze vergelijkingssite. Goed vergelijken is de leus.

Aan jou de keus

Verlengen of overstappen, de keus is aan jou. Als er geen aantrekkelijk verlengingsaanbod is, dan zou ik aan het eind van het contract zeker overstappen. Blijf je net zo lief bij de huidige energieleverancier en is er aantrekkelijk verlengingsaanbod? Kies dan gerust voor een verlenging. De beste timing oftewel 'het juiste verlengmoment' is minimaal 6 weken voor de einddatum van je contract. Het werkt hetzelfde als een overstap via onze site. Je meldt je aan en wij zorgen er voor dat de aanmelding bij je leverancier komt. Zij zorgen voor de verwerking en je besparing is weer geregeld. Appeltje, eitje, toch?
 

Energiecontract verlengen of overstappen?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juni 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.