Genomineerd!
Genomineerd!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Op welke energiekosten kan ik nu eigenlijk besparen?

U kunt besparen op de leveringskosten van energie. De overige kosten van uw energierekening (netwerkkosten en energiebelasting) zijn bij alle energie aanbieders gelijk.

Totale energienota

U kunt besparen op de leveringskosten van energie. Dat wil zeggen op circa 50% van de totaalkosten van de energienota (bron: CBS 2007).

De totale energierekening bestaat uit leveringskosten, energiebelasting en netwerkkosten. In de energiemarkt zijn uitsluitend prijsverschillen tussen de energieleveranciers qua leveringskosten. Energiebelasting en netwerkkosten zijn ongeacht de energieleverancier gelijk. De energiebelasting wordt door de overheid bepaald en het bedrag hangt af van uw verbruik d.w.z. hoe meer energie u verbruikt, hoe meer u betaalt. De netwerkkosten zijn regioafhankelijke vaste kosten d.w.z. uw regio en capaciteit van uw aansluiting is bepalend voor de netwerkkosten.

Capaciteitstarief

Vanaf 1 januari 2009 worden alle kosten voor het transport van gas en elektriciteit in rekening gebracht via vaste bedragen, onafhankelijk van uw verbruik (capaciteitstarief).

De invoering van het capaciteitstarief geldt voor alle kleinverbruik elektriciteit aansluitingen t/m 3 x 80 ampère. Het capaciteitstarief voor gas geldt voor alle kleinverbruiker gasaansluitingen t/m 170.000 m3 per jaar.

De overheid heeft gelijktijdig de tarieven van de energiebelasting aangepast. Voor uw gasrekening zal de invoering van het capaciteitstarief nauwelijks effect hebben omdat u voorheen al 75% vaste kosten betaalde wat nu 100% vaste kosten is geworden.

De meeste huishoudens hebben de aansluiting t/m 3 x 25A. De kosten worden in de meeste gevallen volledig gecompenseerd door de energiebelasting. Heeft u een aansluiting van groter dan 3 x 25A dan bent u een zogeheten zakelijke kleinverbruiker.

Alleen prijsverschillen qua leveringskosten

De jaarbedragen in de energievergelijking betreffen uitsluitend de leveringskosten. U kunt de totaalkosten (leveringskosten + netwerkkosten + meterhuur + energiebelasting) terugvinden op de tab 'Tarieven en berekening' door op de naam van het energieproduct te klikken.

Navigatie