De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Op welke energiekosten kan ik nu eigenlijk besparen?

U kunt besparen op de leveringskosten van energie. De overige kosten van uw energierekening (netbeheerkosten en belastingen) zijn bij alle energieleveranciers gelijk.

Leveringskosten

U kunt besparen op de leveringskosten van energie. Dat wil zeggen op circa 50% van de totaalkosten van de energienota.

De totale energierekening bestaat uit leveringskosten, belastingen en netbeheerkosten. In de energiemarkt zijn uitsluitend prijsverschillen tussen de energieleveranciers qua leveringskosten. Energiebelasting en netbeheerkosten zijn ongeacht de energieleverancier gelijk. De energiebelasting wordt door de overheid bepaald en het bedrag hangt af van uw verbruik d.w.z. hoe meer energie u verbruikt, hoe meer u betaalt. De netbeheerkosten zijn regioafhankelijke vaste kosten d.w.z. uw regio en capaciteit van uw aansluiting is bepalend voor de netbeheerkosten.

Netbeheerkosten

Uw energieleverancier rekent netbeheerkosten namens uw netbeheerder. Deze netbeheerkosten bestaan uit een aantal tarieven:

  • Capaciteitstarief en vastrecht
    Sinds 1 januari 2009 worden alle kosten voor het transport van gas en elektriciteit in rekening gebracht via vaste bedragen, onafhankelijk van uw verbruik (capaciteitstarief). De invoering van het capaciteitstarief geldt voor alle kleinverbruik elektriciteit aansluitingen t/m 3 x 80 ampère. Het capaciteitstarief voor gas geldt voor alle kleinverbruiker gasaansluitingen t/m 170.000 m3 per jaar.
  • Periodieke aansluitvergoeding
  • Meettarief

Dit zijn vaste bedragen, die los staan van uw energieverbruik. Daarom staan ze meestal opgeteld als ‘netbeheerkosten’ op uw energienota. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt hoe hoog deze bedragen mogen zijn.

Belastingen

U betaalt verschillende belastingen via de energienota. Dat gaat om energiebelasting, btw en een ‘Opslag Duurzame Energie’. Met deze belasting stimuleert de overheid investeringen in duurzame energie

Grote prijsverschillen in leveringskosten

De jaarbedragen in de Energievergelijker betreffen de totale kosten. Welkomstpremie, actiekortingen, verbruikskosten, netbeheerkosten en belastingen zijn verrekend in dit bedrag.


Geactualiseerd: donderdag 27 februari 2020
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie