Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Uw energieverbruik berekenen

Als u energiecontracten gaat vergelijken, moet u uw energieverbruik invullen. Dan is het handig om te weten hoeveel energie u verbruikt. De vergelijker kan uw verbruik schatten, maar u kunt ook zelf uw energieverbruik berekenen. Hier leest u hoe dat moet.

Ga snel naar:

Uw energieverbruik berekenen, hoe moet dat?

Controleer uw jaarafrekening

De eenvoudigste manier om uw energieverbruik in kaart te brengen, is door op uw jaarafrekening te kijken hoeveel stroom en gas u heeft verbruikt. Als er geen grote wijzigingen hebben plaatsgevonden, zoals de aanschaf van zonnepanelen of een elektrische auto, kunt u ervan uitgaan dat uw verbruik ongeveer gelijk is gebleven. Daarnaast is het weer een factor. Waren de winters ongeveer even streng? Dan kunt u het ene jaar met het andere jaar vergelijken. 

Uw maandelijks energierapport van dezelfde maand uit een eerder jaar kan ook een indicatie geven hoeveel u deze maand gaat verbruiken. In dat rapport vindt u ook het gemiddelde verbruik per soort woning en huishouding. 

Uw verbruik zelf bijhouden met Bencompare

Wilt u uw verbruik langere tijd bijhouden, maar wel tussentijds kunnen overstappen naar een andere energieleverancier? Dat kan met Bencompare, onze handige verbruiksapp voor energie, internet, bellen en verzekeringen! Bencompare is verreweg de eenvoudigste manier om uw energieverbruik bij te houden. 

Uw verbruik schatten met onze vergelijker

Via onze vergelijker kunt u uw verbruik ophalen bij uw netbeheerder. Daarvoor logt u in met uw iDin. 

U kunt ook aanvinken uit hoeveel personen uw huishouden bestaat. Als u op ‘help mij schatten’ klikt, kunt u het aantal personen aanklikken. Wij schatten dan het verbruik van uw huishouden. Het aantal personen is alleen van toepassing op uw stroomverbruik. Voor uw gasverbruik telt vooral de grootte en de ouderdom van uw woning. 

Handmatig uw energieverbruik berekenen

U kunt uw gas- en stroomverbruik ook daadwerkelijk berekenen, maar dit kost wel veel meer tijd. Ook dit blijft een schatting. 

Stroomverbruik berekenen

Om te weten hoeveel stroom u verbruikt, moet u het aantal kWh stroom dat uw apparaten verbruiken bij elkaar optellen. Om een realistische schatting te maken van uw jaarlijkse stroomverbruik, telt u het verbruik van enkele veelgebruikte apparaten bij elkaar op. Hoe meer apparaten u meeneemt in de berekening, des te preciezer de schatting wordt. Er zijn ook apparaatjes die uw stroomverbruik kunnen meten. 

Energieverbruik apparaten berekenen 

Hieronder ziet u het jaarlijkse stroomverbruik van een aantal veelgebruikte apparaten. 

Apparaat Gemiddeld verbruik in kWh per jaar Kosten (25 cent per kWh)*

Wasmachine (40 graden)

150 kWh

€ 37,50

Stofzuiger (2 uur per week)

94 kWh

€ 23,50

Vaatwasser

220 kWh

€ 55

Koelkast (met vriezer)

160 kWh

€ 40

Wasdroger

190 kWh

€ 47,50

Keukenboiler

300 kWh

€ 75

* De gemiddelde verwachte stroomprijs tussen 2025 en 2040 volgens MilieuCentraal

Dit zijn slechts gemiddelden. Wilt u nauwkeuriger weten wat deze of andere apparaten verbruiken? Vermenigvuldig dan het aantal (kilo)Watt dat een apparaat verbruikt met het aantal uur dat u dit apparaat per dag of week verbruikt. Vermenigvuldig dit met 365 of 52 om het jaarverbruik van dit apparaat uit te rekenen. 

Voorbeeld: een koelkast die 20 Watt per uur verbruikt staat altijd aan, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Deze koelkast verbruikt dan 24 (uur) x 365 (dagen) x (20/1000 = 0,02 kWh) = 175 kWh per jaar. 

Voorbeeld: een stofzuiger verbruikt 900 Watt per uur. U stofzuigt elke week 2 uur. Wekelijks verbruikt de stofzuiger dus 1,8 kWh uur stroom. Jaarlijks 2 (uur) x 52 (weken) x (900/1000) = 93,6 kWh. 

Gasverbruik berekenen

Uw gasverbruik berekenen is een stuk lastiger. Het weer, de grootte en de isolatie van uw huis kunnen uw gasverbruik flink beïnvloeden. Gasverbruik berekenen blijft dus altijd een schatting. Gaslicht.com gaat ervan uit dat een gemiddeld huishouden van drie personen 1500 m3 gas per jaar verbruikt. 


Geactualiseerd: donderdag 25 januari 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.