De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Administratie energiebedrijven verbeterd

door Marlies Hazenberg

De toezichthouder op de energiemarkt is tevreden over verdere verbeteringen van de administratie bij energieleveranciers en netbeheerders. Toch zijn er nog steeds individuele bedrijven die steken laten vallen. Dit blijkt uit het laatste onderzoek van de Directie Toezicht Energie (DTe), onderdeel van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Scorecard: rekeningen op tijd verstuurd?
DTe vindt het van groot belang dat de consument in een geliberaliseerde energiemarkt inzicht heeft in de prestaties van de energiebedrijven. Daarom laat de toezichthouder ieder kwartaal op haar website zien hoe het per energiebedrijf is gesteld met het op tijd versturen van rekeningen aan consumenten. De resultaten worden getoond op een zogeheten scorecard. Aan de percentages is af te lezen of de energiebedrijven binnen twee maanden rekeningen versturen als gevolg van een verhuizing of overstap naar een andere leverancier (switch). Ook wordt vermeld of de jaarafrekeningen op tijd verstuurd worden. In totaal zijn 14 energiebedrijven beoordeeld voor zowel elektriciteit als gas.

Scorecard ook op Gaslicht.com en Energiewereld
Terwille van een betere vergelijking is de scorecard op Gaslicht.com en Energiewereld opgenomen.  In één oogopslag ziet u in de detailinformatie hoe de energieleveranciers scoren wat betreft het op tijd versturen van rekeningen. Wanneer u in de vergelijking klikt op de naam van de leverancier, ziet u de prestatiebeoordeling weergegeven d.m.v. sterren. Beoordeeld wordt het op tijd versturen van voorschotnota's na verhuizing, eindnota's na verhuizing, voorschotnota's na switchen, eindnota's na switchen en jaarafrekeningen voor gas en stroom. Presteert de energieleverancier op alle vijf onderdelen boven de norm, dan zijn alle sterren rood gekleurd. Zijn er géén sterren rood gekleurd, dan presteert het energiebedrijf op alle onderdelen onder de norm. De tekst 'geen  beoordeling' betekent dat de leverancier minder dan 10.000 klanten heeft. Alleen leveranciers met meer dan 10.000 klanten zijn namelijk verplicht om mee te werken aan het onderzoek, hoewel het kleinere bedrijven vrij staat om hun scores te laten opnemen. Elektran is zo'n voorbeeld van een klein bedrijf dat niet beoordeeld is.

Scorecard over het vierde kwartaal van 2006
Voor het eerst sinds het begin van de scorecard-meting liggen alle scores voor de markt als geheel boven de norm. Toch constateert DTe een aantal punten die blijvend aandacht verdienen. Zo blijft  de correcte naleving van administratieve processen door alle partijen, dus ook de klanten, een aandachtspunt. Volgens de toezichthouder komt dit in de meeste gevallen door ICT veranderingen bij de leverancier, of bij de netbeheerder die benodigde gegevens moeten leveren aan de leveranciers. Opvallend is dat de 3 grootste leveranciers Essent, Nuon en Eneco uitzonderlijk goed scoren. Alle drie zijn tevens netbeheerder en moeten de kleinere leveranciers als Oxxio, Greenchoice en Energie:direct van de benodigde gegevens (meterstanden e.d.) voorzien. 

Oxxio en NRE Energie grootste stijgers
Presteerden Essent en Nuon bij het vorige onderzoek al uitstekend, Eneco hoort nu ook in dit rijtje 'toppers' thuis doordat dit bedrijf er een ster bijgekregen heeft. Oxxio en NRE zijn echter de meest opmerkelijke stijgers! Oxxio, inmiddels de vierde grote energieleverancier van Nederland, scoort 100 % beter dan de vorige keer. Het Eindhovense bedrijf NRE Energie, in 2005 overgenomen door E.ON Benelux,  zat de vorige keer ver onder de norm, maar scoort nu ook op alle fronten uitstekend. Hoe de overige leveranciers presteren, kunt u één dezer dagen op Gaslicht.com en Energiewereld.nl vergelijken.*

Klachten over meterstanden 
Hoewel de administratieve afhandeling verbeterd is, zegt DTe nog relatief veel vragen en klachten te krijgen. Bijvoorbeeld over het veelvuldig schatten van meterstanden in plaats van het gebruik van feitelijke meterstanden bij verhuizingen en overstappen. Met de energieleveranciers en netbeheerders die op specifieke onderdelen nog onder de norm presteren, voert DTe overleg om te bezien hoe op korte termijn verbeteringen in de administratie prestaties kunnen worden aangebracht.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 8 februari 2007
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie