De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Consument gaat 10 euro minder betalen voor stroom

door Jeanet Woldring

Nederlanders gaan ongeveer 10 euro per jaar minder betalen voor stroom. Dat komt doordat wij ons netwerk beter gaan koppelen aan omringende landen. Dit maakte toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekend. Volgens de toezichthouder ontstaat door de samenwerking één grote markt, waar producenten van elektriciteit scherper met elkaar concurreren. De koppeling wordt op 21 mei van kracht.

Gemiddeld 10 euro goedkoper

Een gemiddeld huishouden bespaart door de verbeterde koppeling op jaarbasis ongeveer 10 euro. Volgens onze Energievergelijker zullen de totale stroomkosten dan uitkomen op circa 675 euro, afhankelijk van de energieleverancier. Voor grote bedrijven die veel stroom gebruiken kan de besparing oplopen tot wel 5 miljoen euro.

De efficiëntere koppeling van markten vindt nu plaats tussen Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk. Uiteindelijk moet het hele vasteland van Europa één markt worden.

Netwerk beter benut

Het bestaande elektriciteitsnetwerk wordt volgens de toezichthouder voortaan beter benut dan nu het geval is. Dit kan door de landelijke Netbeheerders, in Nederland is dat TenneT, slimmer te laten berekenen hoeveel capaciteit er beschikbaar is voor transport van elektriciteit over de grens. Daardoor kan er meer elektriciteit getransporteerd worden.

Prijsverschil Nederland-Duitsland neemt af

Henk Don van ACM: “Transportcapaciteit zal nu minder snel een probleem zijn. Op dagen dat bijvoorbeeld in Duitsland veel goedkope zonne- of windenergie wordt geproduceerd, kunnen we profiteren van hun lagere elektriciteitsprijzen. Het verschil in prijs tussen Nederland en Duitsland neemt af en dat is goed voor de concurrentiekracht van bedrijven in Nederland.

Wetgeving

Met de invoering van de zogeheten flow-based marktkoppeling in mei, lopen de deelnemende landen vooruit op Europese wetgeving die naar verwachting in 2017 wordt ingevoerd. De Nederlandse consument kan daardoor al vanaf komende maand profiteren van gunstigere elektriciteitsprijzen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie