De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Consument gaat 10 euro minder betalen voor stroom

door Jeanet Woldring

Nederlanders gaan ongeveer 10 euro per jaar minder betalen voor stroom. Dat komt doordat wij ons netwerk beter gaan koppelen aan omringende landen. Dit maakte toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekend. Volgens de toezichthouder ontstaat door de samenwerking één grote markt, waar producenten van elektriciteit scherper met elkaar concurreren. De koppeling wordt op 21 mei van kracht.

Gemiddeld 10 euro goedkoper

Een gemiddeld huishouden bespaart door de verbeterde koppeling op jaarbasis ongeveer 10 euro. Volgens onze Energievergelijker zullen de totale stroomkosten dan uitkomen op circa 675 euro, afhankelijk van de energieleverancier. Voor grote bedrijven die veel stroom gebruiken kan de besparing oplopen tot wel 5 miljoen euro.

De efficiëntere koppeling van markten vindt nu plaats tussen Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk. Uiteindelijk moet het hele vasteland van Europa één markt worden.

Netwerk beter benut

Het bestaande elektriciteitsnetwerk wordt volgens de toezichthouder voortaan beter benut dan nu het geval is. Dit kan door de landelijke Netbeheerders, in Nederland is dat TenneT, slimmer te laten berekenen hoeveel capaciteit er beschikbaar is voor transport van elektriciteit over de grens. Daardoor kan er meer elektriciteit getransporteerd worden.

Prijsverschil Nederland-Duitsland neemt af

Henk Don van ACM: “Transportcapaciteit zal nu minder snel een probleem zijn. Op dagen dat bijvoorbeeld in Duitsland veel goedkope zonne- of windenergie wordt geproduceerd, kunnen we profiteren van hun lagere elektriciteitsprijzen. Het verschil in prijs tussen Nederland en Duitsland neemt af en dat is goed voor de concurrentiekracht van bedrijven in Nederland.

Wetgeving

Met de invoering van de zogeheten flow-based marktkoppeling in mei, lopen de deelnemende landen vooruit op Europese wetgeving die naar verwachting in 2017 wordt ingevoerd. De Nederlandse consument kan daardoor al vanaf komende maand profiteren van gunstigere elektriciteitsprijzen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 23 april 2015
Geactualiseerd: woensdag 28 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie