De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Eneco verkocht aan Japanners

door Maartje Sebek

Eneco wordt voor 4,1 miljard overgenomen door de Japanse bedrijven Mitsubishi Corporation en Chubu. Dit is vanochtend bekendgemaakt door het Rotterdamse energiebedrijf. Eneco is nu nog in handen van 44 gemeenten. Zij moeten de verkoop nog wel goedkeuren.

Overnamestrijd

De overnamestrijd begon in maart 2017 en is zeker in de begintijd rumoerig geweest. Uiteindelijk bleven er drie partijen over: Shell en PGGM, KKR en Rabobank en Mitsubishi. Het was niet bekend dat Chubu Electric Power, de derde grootste energiemaatschappij van Japan, er ook bij betrokken was. Mitsubishi krijgt 80 procent van de aandelen en Chubu de resterende 20 procent. 

Goedkeuring van gemeenten

Eneco wordt verkocht door 44 gemeenten, die nu een hogere prijs krijgen dan verwacht. Lang circuleerde een bod van ruim 3 miljard euro. De gemeenten moeten nog wel definitief instemmen met de overname. Als 75 procent van de aandeelhouders instemt met het bod van Mitsubishi en Chubu is de deal rond. Naar verwachting kan dit proces voor de zomer van 2020 worden afgerond. Gemeente Rotterdam kan als grootste aandeelhouder zo'n € 1,3 miljard tegemoet zien. Ook Den Haag (16,55%) en Dordrecht (9,05%) kunnen een aardig bedrag bijschrijven. In totaal hebben 10 gemeenten meer dan 2 procent van de aandelen in handen, de overige 34 Nederlandse gemeenten minder dan 2 procent.

gemeente-aandelen-eneco.PNG
Bron: Eneco

Nieuwe aandeelhouder geen onbekende

Voor Eneco is windmolen- en batterijfabrikant Mitsubishi geen onbekende. Al sinds 2012 werken zij succesvol samen. Recent bouwden ze in Noord-Duitsland de grootste batterij van Europa. Ook werken Eneco en Mitsubishi samen aan de ontwikkeling van Norther, een nieuw windpark voor de kust van België. Mitsubishi heeft kantoren over de hele wereld, en telt 75.000 werknemers. Het partnership met Mitsubishi zorgt ervoor dat er steeds meer schone energie beschikbaar komt, laat Eneco weten. 

Eneco blijft zelfstandig Nederlands bedrijf

Eneco blijft intact als zelfstandig Nederlands bedrijf. De merken, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven ongewijzigd, geeft het bedrijf aan. Het hoofdkantoor blijft in Rotterdam en er verandert niets aan werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden. De huidige baas van Eneco, Ruud Sondag, zal na afronding aftreden als CEO en aanblijven als senior adviseur. Hij wordt opgevolgd door een Nederlandse CEO. 

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie