Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Eneco verkocht aan Japanners

door Sinie Oskam Leestijd: 2 minuten

Eneco wordt voor 4,1 miljard overgenomen door de Japanse bedrijven Mitsubishi Corporation en Chubu. Dit is vanochtend bekendgemaakt door het Rotterdamse energiebedrijf. Eneco is nu nog in handen van 44 gemeenten. Zij moeten de verkoop nog wel goedkeuren.

Overnamestrijd

De overnamestrijd begon in maart 2017 en is zeker in de begintijd rumoerig geweest. Uiteindelijk bleven er drie partijen over: Shell en PGGM, KKR en Rabobank en Mitsubishi. Het was niet bekend dat Chubu Electric Power, de derde grootste energiemaatschappij van Japan, er ook bij betrokken was. Mitsubishi krijgt 80 procent van de aandelen en Chubu de resterende 20 procent. 

Goedkeuring van gemeenten

Eneco wordt verkocht door 44 gemeenten, die nu een hogere prijs krijgen dan verwacht. Lang circuleerde een bod van ruim 3 miljard euro. De gemeenten moeten nog wel definitief instemmen met de overname. Als 75 procent van de aandeelhouders instemt met het bod van Mitsubishi en Chubu is de deal rond. Naar verwachting kan dit proces voor de zomer van 2020 worden afgerond. Gemeente Rotterdam kan als grootste aandeelhouder zo'n € 1,3 miljard tegemoet zien. Ook Den Haag (16,55%) en Dordrecht (9,05%) kunnen een aardig bedrag bijschrijven. In totaal hebben 10 gemeenten meer dan 2 procent van de aandelen in handen, de overige 34 Nederlandse gemeenten minder dan 2 procent.

gemeente-aandelen-eneco.PNG
Bron: Eneco

Nieuwe aandeelhouder geen onbekende

Voor Eneco is windmolen- en batterijfabrikant Mitsubishi geen onbekende. Al sinds 2012 werken zij succesvol samen. Recent bouwden ze in Noord-Duitsland de grootste batterij van Europa. Ook werken Eneco en Mitsubishi samen aan de ontwikkeling van Norther, een nieuw windpark voor de kust van België. Mitsubishi heeft kantoren over de hele wereld, en telt 75.000 werknemers. Het partnership met Mitsubishi zorgt ervoor dat er steeds meer schone energie beschikbaar komt, laat Eneco weten. 

Eneco blijft zelfstandig Nederlands bedrijf

Eneco blijft intact als zelfstandig Nederlands bedrijf. De merken, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven ongewijzigd, geeft het bedrijf aan. Het hoofdkantoor blijft in Rotterdam en er verandert niets aan werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden. De huidige baas van Eneco, Ruud Sondag, zal na afronding aftreden als CEO en aanblijven als senior adviseur. Hij wordt opgevolgd door een Nederlandse CEO. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie