Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieleveranciers stappen ook over per 1 augustus

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Ontvangt  u nog steeds een aparte factuur voor het transport van energie van uw netbeheerder? Vanaf 1 augustus is dat verleden tijd. Uw energieleverancier is per die datum wettelijk verplicht om u een gecombineerde nota te sturen voor zowel de levering als het transport van energie.

Overstap naar leveranciersmodel

Tot 1 augustus 2013 mag uw energieleverancier nog zelf bepalen op welke manier hij factureert. Dat kan via het ‘netbeheerdersmodel’ of het ‘leveranciersmodel’. Volgens het ‘netbeheerdersmodel’ ontvangt u maandelijks twee voorschotrekeningen: één van uw energieleverancier voor het energieverbruik en één van uw netbeheerder voor het transport van energie. Ook uw jaarafrekening ontvangt u van beide partijen.

Een gecombineerde rekening voor levering én transport

Door de invoering van het leveranciersmodel wordt het per 1 augustus verplicht dat uw leverancier één gecombineerde factuur voor zowel de levering als het transport van energie naar u stuurt. Uw energieleverancier verrekent de transportkosten met de netbeheerder.

Geruisloze overgang

Zo’n 90 procent van de huishoudens en kleinzakelijke klanten ontvangt al één rekening voor zowel netwerkkosten als leveringskosten. Behoort u tot de 10 procent die nog aparte rekeningen ontvangt en gaat u in de laatste week van juli verhuizen of overstappen naar een andere energieleverancier? Dan kan het gebeuren dat u iets later dan gebruikelijk bericht ontvangt van de nieuwe leverancier. Dat komt omdat de gehele energiemarkt op hetzelfde moment over gaat op het leveranciersmodel. De nieuwe systemen en processen zijn echter zorgvuldig getest, zodat u er weinig tot niets van zult merken.

Heeft u vragen, neemt u dan gerust contact op met onze servicedesk (0342-411350).

Meer weten over de opbouw van uw energierekening?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.