Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Dit zijn de energieplannen van het nieuwe kabinet

door Ӕde de Jong 14 reacties Leestijd: 3 minuten

Op 16 mei 2024 werd het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, lef en trots’ van de PVV, NSC, VVD en BBB gepresenteerd. Deze plannen zullen grote impact hebben op zonnepaneelbezitters en de energietransitie. Wij hebben de belangrijkste veranderingen voor u in kaart gebracht. 

De energiebelasting op gas gaat omlaag

De energiebelasting op gas gaat omlaag. Gas wordt daardoor 2,82 cent per kuub goedkoper. Goed nieuws, maar het is meer een kleine demping van de stevige belastingverhoging van 2024. Met een jaarlijks gasverbruik van 1500 m3 moest in 2022 nog € 659 aan gasbelasting worden afgedragen. In 2024 is dit, uitgaande van hetzelfde verbruik, opgelopen tot € 1058. De daling van de gasbelasting in 2025 zal voor een kleine lastenverlichting van € 51 zorgen.

De salderingsregeling wordt in 2027 in één keer afgeschaft

De salderingsregeling wordt per 1 januari 2027 in één keer volledig geschrapt. Dit moet jaarlijks € 720 miljoen besparen. Eerder dit jaar werd de beoogde afbouw van de salderingsregeling nog weggestemd door de Eerste Kamer, onder andere omdat de BBB tegen stemde. In het hoofdlijnenakkoord gaat de BBB alsnog akkoord met het - in één keer - afschaffen van de salderingsregeling. Als deze plannen doorgaan, kunt u dus nog tweeënhalf jaar salderen. Wat er in 2027 met de terugleverkosten gebeurt, is nog niet bekend.

Verplichting warmtepomp 2026 van de baan

Er wordt een streep gezet door de aangekondigde verplichting om vanaf 2026 bij het vervangen van een cv-ketel een hybride warmtepomp te installeren.

Nederland moet zo veel mogelijk ‘energie-onafhankelijk’ worden

Om minder afhankelijk te zijn van ‘onbetrouwbare landen’ en goed voorbereid te zijn op de toekomst, wil het nieuwe kabinet inzetten op ‘klimaatadaptatie’. De partijen streven naar meer energie-onafhankelijkheid en eigen duurzame energieproductie.

Geen Gronings gas meer, gaswinning op de Noordzee wordt opgeschaald

Er worden langetermijncontracten afgesloten voor gas. Ook worden er reserves aangelegd voor gas. We maken geen gebruik meer van Gronings gas. Daarom wordt de gaswinning op de Noordzee opgeschaald. De Britse regering heeft toestemming gegeven om te boren in een nieuw olie- en gasveld in de Noordzee.

Geen subsidies meer op elektrisch rijden

Vanaf 2025 worden alle subsidies op elektrisch rijden opgeheven. Wel handhaaft de nieuwe regering de korting van 40 procent op de motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische auto’s in de periode 2026-2028.

Gebruikers warmtenet krijgen steun

De financiële middelen voor klimaat worden voor een deel gebruikt om mensen te helpen die als gevolg van aansluiting op een warmtenet geconfronteerd worden met een veel hogere energierekening.

Investeringen in groene waterstof

Het Klimaatfonds wordt gebruikt voor investeringen in groene waterstof. Indien nodig kan blauwe waterstof worden ingezet als tussenstap. Er wordt zo snel mogelijk gestopt met de subsidie op bio-energie gecombineerd met CO2-opvang en biomassacentrales.

Het oplossen van netcongestie krijgt voorrang

De partijen gaan voorrang geven aan het oplossen van netcongestie. De regie komt bij het nieuwe kabinet te liggen, vooral als het gaat om wie wanneer wordt aangesloten. 

Meer focus op kernenergie

De partijen willen nooit hogere klimaatdoelen dan de Europese Unie eist. Het nieuwe kabinet wil doorgaan met kernenergie. De kerncentrale in Borssele blijft open en de bouw van twee kerncentrales wordt doorgezet. Daarnaast komen er twee extra kerncentrales, waarbij ook de mogelijkheden voor meerdere kleine centrales worden bekeken.

Windmolens zo veel mogelijk op zee

Windmolens komen zo veel mogelijk op zee, in plaats van op land. Daarbij wordt rekening gehouden met de visserij. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 17 mei 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (14)

Geplaatst door: Lapien ()

Zodra de saldering stopt voor de zonnepanelen dan laat ik mijn installatie zodanig aanpassen dat deze geen opgewekte stroom terug levert aan het net.
Dus de opgewekte stroom is dan uitsluitend voor eigen gebruik.
Dit kunstje flikken ze steeds in den Haag, ze maken de mensen gek met subsidies en vele andere voordelen !
En als het gros heeft toegeslagen wordt je geschoren !!

Geplaatst door: Dick ()

Op ons appartement waren wij bezig met panelen.
Nu dat salderen gaat stoppen, ben je met een beetje geluk meer dan 15 jaar bezig met terugverdienen van je panelen.
Dit doe ik dus niet meer.
De warmtepomp hebben wij vorig jaar verwijderd.
Wij hadden 4500kw en 500 kub aan verbruik.
Nu 2900 en 300.
Als de wasmachine en condensdroger vervangen zijn word het nog minder.

Geplaatst door: Jaap B ()

Als de salderingsregeling wordt afgeschaft dan zal de slimme electriciteitsmeter toch nodig zijn. Per wanneer wordt die dan verplicht?
Ik heb zonnepanelen, maar nog een oude meter.

Opmerking van de redactie op 27-05-2024
Bedankt voor uw reactie.

Daar is op dit moment helaas nog geen antwoord op. Naast de plannen van het kabinet moet het voor netbeheerders praktisch ook haalbaar zijn om dit voor iedereen in Nederland op tijd aan te bieden en te plaatsen. Zodra hier meer over bekend is, zullen we daar ook informatie over bieden op onze website. Als we u in de tussentijd nog bij andere vragen kunnen helpen, mag u natuurlijk altijd even contact opnemen!

Met vriendelijke groet,
Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: G.van den Berg ()

De inzet van de club van Omtzicht was, terug naar vertrouwen in de overheid , vergroenen maar niet verjagen, duurzame energie, en menselijke maat terug brengen , toch? Veel ervan lijkt een half jaar na de verkiezing foetsie.
In verkiezingstijd kreeg hij bijval van links en rechts, daar is niet veel meer van overgebleven.
Dit akkoord op hoofdlijnen kan niet anders worden uitgelegd als voortzetting van de huidige onbetrouwbare overheid.
Zeker voor alle burgers zonder aandelen en dividenten, en zeker voor diegenen die gedupeerd zijn door het belastingschandaal en de gaswinning.
En nu ook nog de tweede kandidaat voor de leiding ook onderhevig is gesteld aan onderzoek? Wie wil hier nog instappen?

Geplaatst door: Edwin ()

Van de week werd bekend dat de nieuwe coalitie een einde wil maken aan de terugleverboete.
Dat de energie leveranciers dit niet meer mogen doen.
Wat betekend dit voor bestaande vast contract houders?
Moet je dan de teruglever boete blijven betalen tot einde contract of gaat het dan per direct in voor iedereen?

Graag uw antwoord.

E. Beentjes

Opmerking van de redactie op 27-05-2024
Bedankt voor uw reactie.

Kort gezegd is daar op dit moment nog geen antwoord op te geven. In het betreffende amendement is hierover ook nog niets opgenomen. We zullen de komende tijd dus in de gaten houden hoe dit zich gaat ontvouwen. Als u in de tussentijd nog andere vragen voor ons heeft, dan mag u natuurlijk altijd contact opnemen!

Met vriendelijke groet,
Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Jaap Noordhoff ()

Bij het tot stand komen van deze coalitie geven we gehoor aan het grootste deel van de kiezer.
De onbetrouwbaarheid van de BBB is duidelijk zichtbaar door eerst in de eerste kamer de saldering te behouden en vervolgens twee maanden later er een streep door te zetten. Verder het fonds voor de boeren weg geven en vertrouwen op een draai uit Brussel. We gaan 30 jaar terug in de tijd en dus een doodlopende weg. Let maar op! En wie wil de spreekstalmeester van dit circus worden?

Geplaatst door: J vd Brink ()

In de jaren '60 iedereen aan het gas.
Daarna vlogen de prijzen omhoog.
Nu iedereen aan de zonnepanelen met subsidie, en je lekker maken met saldering.
2027 Is dit afgelopen en dan krijg je geheid zonnepanelen belasting!
Wat krijgen we daarna???

Geplaatst door: R.Kas ()

Het is te begrijpen dat na jaren van wanbeleid en de puinhoop die is achtergelaten door D66 Pvda groenlinks en VVD niet op korte termijn kunnen worden opgelost.
Ik hoop dat een nieuwe regering met PVV BBB NSC VVD niet tegengewerkt gaat worden met het opruimen van de achtergebleven rotzooi .
Er is de laatste jaren teveel geld uitgegeven aan niet doordachte plannen en andere onzin.
Het zal niet naar ieders zin gaan maar er moet ergens beginnen.

Geplaatst door: Ebe Wiering ()

Rutte 3 en 4 hebben ingezet op een verbeterde positie van de rijken en super rijken. Nu het CDA is uiteengevallen in Partij Omzicht (als basis drager voor Rutte 3 en 4) en de Belachelijke Boeren beweging worden de vier rechtse partijen van Rutte 3 en 4 vervangen door rechts en extreem rechts. Daar valt niet te verwachten dan het voor Nederlanders beter op wordt. We betalen ons bont en blauw aan zorg en energie. Daar heeft de meerderheid van ons voor gekozen. Dus NIET zeuren mensen

Geplaatst door: Hans van der Bilt ()

Het is schandalig dat die regeling ineens in 2027 de nek omgedraaid wordt. Ik had juist op BBB gestemd omdat die tegen waren. Nu draaien ze 180 graden op dat gebied. Geen BBB meer. Het is sowieso te gek voor worden dat die zonnepaneel eigenaren nu de zwarte piet toegespeeld krijgen. Eerst werden de mensen jarenlang gek gemaakt om maar zonnepanelen te kopen, vaak in het begin nog met subsidie, later toen het te populair werd, ging daar ook de stekker uit. Over windenergie hoor ik niemand. Daar komen ook enorme hoeveelheden het net op. De energie maatschappijen hebben de touwtjes in handen, en schreeuwen nu moord en brand. Ze hebben zelf veel te laat investeringen gedaan om het net te verzwaren. Vroeger werd men doodgegooid met reclame om maar elektrische energie te gaan besparen. Led lampen etc. Nu hoor je daar niets meer over. Wel moet nu iedereen van het gas af. Elektrisch gaan koken, peperdure warmtepomp, elektrische auto etc. Pure stroomvreters. Gelukkig is er ook een streep door die idiote warmtepompen per 2026 gegaan. Nu worden de mensen weer gek gemaakt om die peperdure, en zeer onrendabele thuis accu's te gaan kopen. Die apparaten zijn groot, zwaar, en vooral in de winter totaal niet rendabel. (indien je zonnepanelen hebt) Lekker bezig die regering (maar niet heus).

Geplaatst door: Rein Zweemer ()

Een draai van 180 graden plus een pirouette in het ongewisse. Spijt dat ik uberhaupt heb gestemd.

Geplaatst door: H snippe ()

Mooie beloftes daar had je voor gestemd, maar ze helpen j finaal naar de bliksem

Geplaatst door: D. MACK ()

Linksom of rechtsom nog altijd zitten de kosten ver boven het normaal van voorheen. Ik hoorde onze koning nog zeggen 'dit mag nooit het nieuwe normaal Worden' maar met 50€ minder na honderden euros verhoging noem ik geen verbetering maar een aanfluiting.
Gemiddeld betaal ik nu nog altijd i3-4x zoveel als voorheen en zit halve week in het donker, zo der tv, computer etc en let ik de hele dag op de meterstanden in de meterkast. Dit is geen leven zo. Ik zit al op een warmtenet en betaal meer voor restwarmte dan wanneer ik op gas had gezeten. Ik kook niet meer op gas en wordt bestraft met een stroomrekening die 5-6x hoger is dan voor corona. Bah!

Geplaatst door: J.Minekus ()

Vraag:
Ik moet per einde juli beslissne of ik overstap van Oxio ja of neen.
Is het zinvol nu actie te ondernemen ?

Graag uw antwoord.

J.Minekus

Opmerking van de redactie op 24-05-2024
Bedankt voor uw reactie.

Overheidswijzigingen hebben voor iedereen tegelijkertijd effect, ongeacht of u al een vast contract bent aangegaan of niet. Of het verstandig is om over te stappen is daar dus niet van afhankelijk. Het is daarbij belangrijker om te kijken wanneer uw huidige contract afloopt en wat op dit moment het aanbod is. Daarvoor kunt u de energievergelijker op onze website gebruiken. Als we u daar verder bij kunnen helpen, mag u altijd contact opnemen met onze klantenservice. We helpen namelijk graag!

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.