Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Greenchoice verlaagt terugleververgoeding en verhoogt vastrecht

door Jeanet Woldring 12 reacties Leestijd: 3 minuten

Greenchoice wil klanten mét en zonder zonnepanelen aansporen overdag groene stroom te gebruiken. Daarom wordt de stroom voor huishoudens doordeweeks overdag goedkoper dan 's nachts. Daarnaast verhoogt de energieleverancier de vaste leveringskosten (vastrecht) voor huishoudens met zonnepanelen. Tegelijkertijd gaat de terugleververgoeding omlaag. Wat betekent dat voor de energienota?

'Verbruik en opwek beter op elkaar afstemmen'

Greenchoice voert de veranderingen door om naar eigen zeggen verbruik en opwek beter op elkaar af te stemmen. De energieleverancier wil dat zoveel mogelijk huishoudens stroom verbruiken op momenten dat het in overvloed aanwezig is. Zodoende ontstaat er meer ruimte op het stroomnet.

Energietransitie voor iedereen?

In totaal voert Greenchoice drie veranderingen door:

1. Stroom wordt doordeweeks overdag goedkoper dan 's nachts
Greenchoice wil hiermee huishoudens aansporen om groene stroom te gebruiken wanneer het in overvloed aanwezig is, bijvoorbeeld door de wasmachine overdag aan te zetten. Zo sluiten vraag en aanbod beter op elkaar aan en zet Greenchoice naar eigen zeggen een belangrijke stap om netcongestie te verminderen en op termijn ruimte te maken voor nieuwe groene stroom productie. Er zit ruim een cent verschil per kWh stroom tussen het nieuwe normaal- en daltarief. 

2. Verlagen terugleververgoeding
Greenchoice verlaagt de terugleververgoeding van 8 cent naar 5 cent voor netto terugleveraars. Dit is alleen relevant voor huishoudens en kleinzakelijke klanten die méér stroom terugleveren dan afnemen. Voor bestaande vaste contracten wijzigt er niets gedurende de looptijd.

3. Evenwichtiger verdelen van kosten eigen opwek
Greenchoice gaat voor huishoudens met zonnepanelen, via de vaste leveringskosten (vastrecht), een deel van de kosten die gepaard gaan met terugleveren ook daadwerkelijk bij hen in rekening brengen. Zo wordt naar eigen zeggen  toegewerkt naar een evenwichtigere verdeling van de kosten. Deze maatregel stelt Greenchoice in staat een scherper stroomtarief te kunnen bieden voor iedereen. Dit wordt gefaseerd ingevoerd, waarbij wordt gestart met nieuwe contracten. Zonnepaneelbezitters die een nieuw contract afsluiten of variabel contract hebben, gaan op jaarbasis € 178 vaste leveringskosten betalen, klanten zonder zonnepanelen betalen jaarlijks € 123. Voor bestaande vaste contracten wijzigt er niets gedurende de looptijd.

Zonnepanelen blijven aantrekkelijk

 Greenchoice noemt het voortbestaan van de salderingsregeling niet specifiek als reden voor de aanpassingen. Maar in werkelijkheid zijn de nieuwe voorwaarden niet los te zien van de salderingsregeling. Greenchoice benadrukt dat klanten die hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, hier geen spijt van krijgen. De terugverdientijd van zonnepanelen blijft aantrekkelijk, ook na invoering van de veranderingen. Greenchoice blijft het installeren van zonnepanelen volop stimuleren. Ook het aanmoedigen van verdere elektrificatie door bijvoorbeeld (hybride) warmtepompen staat hoog op hun agenda.

Wat betekenen de veranderingen voor zonnepaneeleigenaren?

De energierekening voor eigenaren van zonnepanelen gaat fors omhoog door bovenstaande maatregelen. Greenchoice volgt hiermee het voorbeeld van leveranciers die onderscheid maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Lees: hogere kosten rekenen. Zo  betalen klanten met zonnepanelen bij een aantal leveranciers al hogere tarieven voor de levering van stroom. Overigens deed Greenchoice dit ook al. Op dit moment betalen klanten met zonnepanelen 32 cent voor een kWh stroom en € 1,16 voor een kuub gas. Klanten zonder zonnepanelen betalen 22 cent voor een kWh stroom en € 1,11 voor een kuub gas. Bij anderen moeten klanten met zonnepanelen terugleverkosten betalen. 

In de vergelijker van Gaslicht.com nemen wij al deze 'extra' kosten mee in de berekening, zodat u gelijk ziet welke energieleverancier het meest gunstige contract biedt voor huishoudens met zonnepanelen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 22 februari 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (12)

Geplaatst door: O. Kos ()

Zwaar teleurgesteld in greenchoise.
In april 2023 nog ruim 666 euro retour over verbruik 2022, maandbedrag 81,- euro
Moesten in april nieuw contract afsluiten,
De schok was groot toen we de jaaraftekening kregen 153 euro bijbetalen, en het maand tarief van 81 naar 168 euro gaat.
Wij hebben zonnepanelen, wel fijn voor de mensen die dat niet hebben.

Geplaatst door: Gerrit van den Berg ()

Wat ik bij de argumenten van energiemaatschappijen niet kan begrijpen, is dat mensen zonder zonnepanelen duurder uit zijn dan die met panelen.
Mijn contract bij Greenchoice gaat alleen over stroomlevering, stroom die volgens Greenchoice volledig Nederlands opgewekte groene stroom is welke door zonnepanelen en windmolens is opgewekt. ( bij ons is de gasmeter door Stedin al twee jaar geleden verwijderd en de levering van gas is in dec 2019 naar ons adres gestopt door simpelweg de kraan dicht te draaien) Aanvankelijk wilde Stedin mij het verwijderen van de meter a resoneren van € 750,00 in rekening brengen, hetgeen door de wetgever is tegen gehouden.
En toch wordt de stroomprijs, ondanks de altijd met trots genoemde groene levering aan ons, nog steeds gerelateerd en berekent mede door de gasprijzen per dag. Dus gasprijzen die op de markt van fossiele brandstoffen wordt bepaald, hoe knettergek is dat in een wereld en in een tijd van energietransitie waarbij juist iedereen van het gas af moet van de wetgever?
Greenchoice dient wettelijk jaarlijks te salderen, maar doet dat in strijd met de wet iedere maand. Ook dat is nadelig voor de consument en apert in strijd met eerder genoemde oneerlijke behandeling van consumenten zonder zonnepanelen. Dat noemt men hinken op twee gedachtestromen.

Geplaatst door: JM ()

Kan iemand mij uitleggen wat de logica is van een hoger tarief voor gas voor bezitters van zonnepanelen? Gas en elektriciteit zijn toch twee verschillende dingen?

Opmerking van de redactie op 20-03-2024
Bedankt voor uw vraag.

Gas en stroom zijn inderdaad twee verschillende producten, maar worden - als beide aansluitingen aanwezig zijn - eigenlijk altijd gecombineerd in één contract.
We zien dat meer leveranciers onderscheid gaan maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Daarbij maken ze soms verschillende keuzes in het verdelen van de extra kosten. Hogere stroom en/of gastarieven is één van die opties. In onze energievergelijker houden we rekening met al deze opties in onze berekeningen. Zo heeft u alsnog een eerlijk overzicht van het huidige aanbod.

Als daar vragen over zijn, mag u natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: C E ()

T is echt super bizar hoe klein het verschil is in prijs nu is als je met of zonder zonnepanelen een contract afneemt. De terugverdientijd in de huidige markt met 6 zonnepanelen gaat richting de 20 jaar. Dit komt doordat veel aanbieders geen klanten meer aannemen met zonnepanelen en door de teruglever 'boete'.

Neem eens de proef op de som. Onze situatie met zonnepanelen: ongeveer 1500 kWh afname, 1500 kWh teruglevering. Zonder zonnepanelen zou het zijn: ongeveer 2000 kWh en uiteraard nul teruglevering. Het verschil in energiecontract... 2 tientjes per maand!

Dus met een investering van ongeveer EUR 5000 (prijspeil eind 2022) bespaar je 2 tientjes per maand! Ik vind het vreemd dat dit niet breed wordt uitgemeten want overal lees je dat de terugverdientijd nog maar een jaar of 5 is.

Opmerking van de redactie op 29-02-2024
Bedankt voor uw reactie.

Met betrekking tot de terugverdientijd zijn er veel verschillende berekeningen mogelijk. Als we alleen naar de besparing op basis van stroomkosten kijken, komen we met de huidige prijzen en een gemiddeld verbruik inderdaad op een terugverdientijd van 4,5 à 5 jaar. Kijken we naar het daadwerkelijke aanbod en dus ook naar verschillen in het aanbod van energieleveranciers m.b.t. teruglevering, dan gaan we voor een gemiddeld verbruik naar zo'n 6 à 6,5 jaar aan terugverdientijd. Bij een verbruik van 'maar' 2000 kWh wordt de investering in verhouding inderdaad wat minder gunstig als we puur kijken naar het huidige aanbod op de energiemarkt. Omdat dit aanbod regelmatig verandert, wordt er meestal gekeken naar de gemiddelde elektriciteitsprijs op dit moment en de gemiddelde prijs van zonnepanelen op dit moment. Maar het kan zeker geen kwaad om ook onderlinge verschillen tussen leveranciers mee te nemen in uw eigen overweging.

Mocht u hier nog verdere vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op. We helpen namelijk graag!

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: `Dester ()

Per april wijzigen de tarieven voor o.a. teruglevering vergoeding, absurd voor woorden voor zogezegd geen vaste "klanten".
Een tijdje terug waren jullie één van de weinigen met de hoogste terugleververgoeding nu in een zeer korte tijd moet er betaald gaan worden, wat een management, en vooruitziende blik, zeker niet transparant te noemen, zeer onprofessionele gang van zaken.
Ik ben daar nu wel flink de dupe van, moet nog na april ongeveer drie maanden terugleveren om quiet te kunnen spelen qua teruglevering.
Energie bedrijven zijn met zijn alle corrupt, "hoeven" geen inzage te geven in de in en verkoop van gas en licht, en doen dat dus ook niet, want stel je voor, en er valt dus niets te controleren.
Stijgt de prijs op de markt, stijgt ook gelijk de prijs bij de consument net als aan de pomp, daalt de prijs dan word er gezegd dat ze te maken hebben met lange termijn contracten enz. enz. maar dit geldt dan weer niet voor de lange termijn contracten als er wel goedkoop is ingekocht!
En je zal het zien aan het antwoord wat ze hier op geven, dat ze er weer wat op te zeggen hebben, bla, bla, bla.
Gewoon de reinste oplichting!

Geplaatst door: Sander van Soest ()

Dit zat er natuurlijk al aan te komen helaas. Ik had in augustus 2023 via Gaslicht.com net een nieuw contract bij Greenchoice afgesloten. Direct daarna kwam Vandenbron als eerste met die (hoge) teruglever vergoeding. Ik heb toen onmiddellijk Greenchoice gebeld en ik kon mijn contract gelukkig nog omzetten naar 3 jaar vast, zodat ik in ieder geval de eerste 3 jaar geen last heb van die teruglever vergoeding.

Ik weet niet of het omzetten naar 3 jaar vast (alleen telefonisch) nog steeds mogelijk is. Als dat nog kan, dan is dat misschien een voorlopige oplossing.

Geplaatst door: Ron van Zaltbommel ()

Ik sluit me volledig aan bij de reactie van Yvonne. Eerste keer dat ik jullie site heb gebruikt en advies heb opgevolgd. Krijg je dit...

Geplaatst door: Yvonne ()

Enorm teleurstellend! Via gaslicht.com begin 2024 voor Greenchoise gekozen. Ze waren in onze vergelijking de meest aantrekkelijke leverancier. So far so good.
Nu ik ons Greenchoise contract erbij pak is het zo ontzettend onduidelijk (wat is nu precies variabel en wat vast??) dat ik werkelijk door de bomen en zonnepanelen het bos niet meer zie ;(
Ik schrik me rot van jullie bericht dat per 1 april aanstaande (dan gaat toch de zon weer schijnen?) mijn energiekosten omhoog gaan. En kan er nu niet meer onderuit, omdat we voor een jaarcontract hebben gekozen. Waardeloos geen andere woorden voor.

Opmerking van de redactie op 24-02-2024
Beste Yvonne,

Allereerst kunnen we u geruststellen voor wat betreft de wijzigingen die per 1 april ingaan. Deze gelden niet voor u, omdat u begin 2024 een jaarcontract heeft afgesloten. De voorwaarden en leveringstarieven mogen gedurende de looptijd van het contract niet aangepast worden.

Wat betreft onduidelijkheid van een energiecontract t.a.v. vaste en variabele leveringskosten: dat kunnen we ons goed voorstellen. Hopelijk helpt de uitleg op https://www.gaslicht.com/energienota.

De variabele leveringskosten, overheidsheffingen en btw zijn gebaseerd op uw verbruik. De vaste leveringskosten (ook wel vastrecht genoemd) en netbeheerkosten zijn vaste bedragen die u maandelijks betaalt aan uw energieleverancier.

Mocht u hier nog verdere vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op. We helpen namelijk graag!
Geplaatst door: Hans ()

Schandalig. Gelukkig net een contract met ze afgesloten ( gaat in op 14.4 en tarieven staan neem ik aan vast). Daarna nooit meer deze club. Wordt tijd voor een energieleverancier die investeerders in zonnepanelen e.o. duurzame energie beloont.

Geplaatst door: Hans ()

Dat er teveel stroom wordt opgewekt, lees overschot, tijdens de zomer, wordt ook door de energiemaatschappijen veroorzaakt door de aanleg van al die grote zonnepaneelvelden, hier hoor ik ze niet over. Hypocriet om de schuld dan alleen bij de gewone burger neer te leggen!!!

Geplaatst door: Armin ()

Ik heb op 13 februari j.l. - via jullie - een contract bij Greenchoice afgesloten. Ingangsdatum levering energie is pas op 13 juni. Gaan de wijzigen per 1 april nu wel of niet voor mij gelden. Of heeft Greenchoice zich te houden aan de tarieven waarvoor ik mij op 13 februari heb aangemeld?

Opmerking van de redactie op 24-02-2024
Beste Armin,

Bedankt voor uw vraag. Als het een vast contract is, dan gelden de voorwaarden en leveringstarieven op het moment van afsluiten. Greenchoice mag deze dan niet wijzigen gedurende de looptijd van het contract.

Met vriendelijke groet.
Team Gaslicht.com

Geplaatst door: Edwin ()

Ik heb een bestaand contract van Greenchoice. Mogen zij deze verrandering dan zomaar doorvoeren?

Opmerking van de redactie op 22-02-2024
Bedankt voor uw vraag.

Dit zal Greenchoice niet in vaste contracten mogen aanpassen, aangezien daar de tarieven en vaste leveringskosten bij zijn vastgelegd voor de contractperiode. Zodra het contract verlopen is en variabel wordt, zal dit wel aangepast worden. Ook als u nu al een variabel contract hebt, dan mogen ze dit aanpassen.

Mocht u hier nog verdere vragen over hebben, neem dan gerust nog even contact met ons op. We helpen namelijk graag!

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.comReageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.