De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Het TF-signaal verdwijnt: wat zijn de gevolgen?

door Maartje Sebek 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Het TF-signaal verdwijnt per 1 juli 2021. Dit werd in augustus 2020 al aangekondigd. Deze datum komt nu natuurlijk heel dichtbij. Wat zijn de gevolgen van het verdwijnen van dit signaal? En waar moet u rekening mee houden? Wij leggen het uit.

Het TF-signaal

Dubbeltarief bij oude meter niet meer mogelijk

Van het dag- en nachttarief, ook wel dubbeltarief, kunt u na 1 juli alleen nog gebruikmaken als u een slimme energiemeter heeft. Waarschijnlijk heeft u al zo'n meter, want netbeheerders hebben de afgelopen jaren oude energiemeters razendsnel vervangen door slimme meters. Inmiddels hebben ruim 6,3 miljoen huishoudens zo'n meter. Elk huishouden krijgt voor het einde van 2022 een slimme meter aangeboden van de netbeheerder.  

Bij een analoge of niet-slimme digitale meter is dubbeltarief dus niet meer mogelijk. Er wordt per 1 juli automatisch tegen enkeltarief afgerekend. Is dit erg? Nee, want  de verschillen tussen enkeltarief en dubbeltarief zijn tegenwoordig minimaal. Uiteraard is dit afhankelijk van de hoogte van uw verbruik in de normaal- en daluren. We hebben hier een paar jaar geleden onderzoek naar gedaan. Toen bleek dat huishoudens die minder dan de helft van het stroomverbruik tijdens de daluren gebruiken gemiddeld duurder uit zijn met dubbeltarief. En wie 's nachts méér stroom verbruikt dan overdag behaalt gemiddeld slechts een voordeel op van zo'n 6 euro per jaar ten opzichte van het enkeltarief. Rijk word je er dus niet van!  Kijken we nu naar een stroomverbruik van 2100 kWh overdag (normaaltarief) en 1400 kWh 's nachts (daltarief)? Dan bent u met enkeltarief bij de energieleveranciers Vattenfall en Essent zo'n 5 euro per jaar goedkoper uit. Bij Eneco  bent u met enkeltarief juist zo'n 12 euro duurder uit op jaarbasis. 

Vervangende oplossingen

Er bestaan ook losse TF-ontvangers die gebruikt worden voor het automatisch in- en uitschakelen van bijvoorbeeld verlichting in trappenhuizen of galerijen, tuinverlichting of andere apparaten. Deze automatische schakeling doet het niet meer als het TF-signaal verdwijnt. Netbeheerders mogen hier geen vervangende oplossing voor bieden. Dit staat zo in de wet aangegeven omdat een netbeheerder geen commerciële partij is. U kunt voortaan het apparaat handmatig in- en uitschakelen of vraag een erkend installateur voor een andere oplossing. 

Werking elektrische boilerTF-signaal verdwijnt

Ook zorgt het TF-signaal ervoor dat elektrische boilers ’s nachts worden aangezet en kunnen opwarmen. Dit wordt dan ook beïnvloed. Wilt u weten wat dit betekent voor uw elektrische boiler? In deze blog leggen wij uit hoe u kunt controleren of uw boiler blijft werken of dat u toch actie moet ondernemen.

Hoe kunt u toch gebruikmaken van dubbeltarief?

Heeft u (nog) geen slimme meter dan wordt u per 1 juli automatisch tegen enkeltarief afgerekend. Om toch gebruik te maken van het dubbeltarief heeft u dus een nieuwe energiemeter nodig. Huishoudens hebben volgens Netbeheer Nederland een gratis aanbod gekregen om deze te vervangen. Bent u hier niet op ingegaan en wilt u alsnog een slimme meter? Neem dan contact op met uw netbeheerder voor de mogelijkheden.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 17 juni 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (2)

Geplaatst door: Fred van Hall ()

De slimme meter komt er hier niet in: je moet blind geloven dat de leverancier de software/firmware goed bijhoudt, er geen misbruik wordt gemaakt en hij niet gehackt wordt. De software/firmware moet minstens 15 jaar meegaan (uw virusscanner wordt dagelijks geüpdatet, hoe zit dat met deze meter?) en er zijn na plaatsing vnl administratieve beveiligingen van toepassing. Dit voldoet niet meer in deze tijd. Bovendien blijkt de reden voor invoering, 2% minder energieverbruik, niet gehaald te worden. Verder is verplichte invoering strijdig met art 8 EVRM. Maar dat houdt de overheid liever geheim.

Geplaatst door: Peter Brouwer ()

Het wijzigen van mijn meterkast kost me meer dan de besparing, de slimme-meter past er niet in. mijn leeftijd is 71, dus die paar jaar maakt mij dus niet zo uit

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie