Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Dubbeltarief per 1 juli 2021 alleen mogelijk met slimme meter

door Maartje Sebek 9 reacties Leestijd: 2 minuten

Per 1 juli 2021 stoppen de netbeheerders met het uitzenden van toonfrequentsignaal (TF-signaal). Dat heeft Netbeheer Nederland laten weten. Het signaal zorgt er onder meer voor dat energiemeters tussen dag- en nachttarief schakelen. Wat betekent dit voor consumenten zonder slimme meter?

tf-signaal-stopt-per-1-7-2021.PNG

Digitalisering energienet

Nu het energienet steeds verder digitaliseert en energiemeters een ingebouwde klok hebben, is het TF-signaal steeds minder nodig. Daarom is besloten het verouderde systeem niet te vervangen. Volgens de netbeheerders zijn er nieuwere en betere manieren om te schakelen tussen verschillende tarieven, zoals de slimme meter. Naast het dubbeltarief wordt het TF-signaal ook gebruikt voor andere toepassingen zoals het in- en uitschakelen van boilers. 

Door het uitzetten van het TF-signaal zullen traditionele en niet-slimme digitale meters na 1 juli 2021 niet meer schakelen tussen de twee tarieven. De regio Eemshaven vormt een uitzondering op het landelijke beleid. Hier wordt het TF-signaal al op 1 september 2020 uitgezet. Dat komt omdat netbeheerder Enexis daar een nieuw hoog- en middenspanningsstation bouwt. Het huidige station heeft niet voldoende capaciteit voor de grote vraag naar nieuwe aansluitingen. Omdat het TF-signaal een verouderde en kostbare techniek is, plaatsen ze dat voor zo'n korte tijd niet meer in het nieuwe station. Alle huishoudens en bedrijven die ze aansluiten op het nieuwe station zonder TF-signaal krijgen van Enexis een brief met informatie over de mogelijkheden.

Wat zijn de mogelijkheden?

Wilt u na 1 juli 2021 gebruik blijven maken van het dag- en nachttarief oftewel normaaltarief en daltarief? Dan heeft u bij alle energieleveranciers een slimme meter nodig. Zo'n meter schakelt zelf tussen dag- en nachttarief. Vóór 1 juli 2021 hebben alle huishoudens een aanbod voor een slimme meter gehad, laat Netbeheer Nederland weten. Essent geeft aan dat klanten met dubbeltarief zonder slimme meter per 1 juli 2021 automatisch worden overgezet naar enkeltarief. De energieleverancier laat dat vanaf 1 september a.s. in een extra disclaimer in hun aanbod-op-maat weten. 

Verschil dubbeltarief en enkeltarief minimaal

Overigens is het verschil tussen dubbeltarief en enkeltarief  inmiddels minimaal en bij sommige energieleveranciers zelfs nihil. Naar verwachting zullen in de toekomst vaker flexibele tarieven worden aangeboden, bijvoorbeeld op het moment dat elektriciteit erg goedkoop is. De slimme meter is erop ingericht zulke flexibele tarieven te kunnen aanbieden.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 22 april 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (9)

Geplaatst door: Louise ()

Beste heer, mevrouw,
Ik wil graag weten welk telwerk wordt stopgezet, zodat ik weet of mijn boiler aan blijft staan of juist niet meer aangaat. Ik ben namelijk rond die tijd op vakantie en weet niet hoe het een en ander uitpakt.
Wie weet is het mogelijk hier antwoord op te geven.
Een inspirerende dag vandaag,
Louise

Opmerking van de redactie op 28-04-2021
Beste Louise,

Bedankt voor uw reactie. U kunt dit het beste navragen bij de netbeheerder. Zij weten welke type meter u heeft en kunnen deze vraag beantwoorden.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Louis Hagenbeek ()

Geachte mevrouw, heer,

We hebben een dubbele meter. Ergens tussen 1 januari en 31 juli wordt het tf signaal omgezet en zullen we, omdat we geen slimme meter hebben, op enkeltarief worden gezet. Wij hebben zonnepanelen op onze schuur liggen. De opbrengst hiervan gaat ook via een dubbele meter met een hoog -en laagtarief.
Kunt u mij uitleggen wat dit voor ons betekent in de praktijk. Hoe werkt de afrekening tussen levering en retourlevering???
Alvast bedankt voor de door u genomen moeite.
Met vriendelijke groet,

Louis

Opmerking van de redactie op 20-04-2021
Beste Louis,

Bedankt voor uw reactie. Het ligt er even aan welke meter u heeft. Als de teruglevering apart geregisteerd wordt dan wordt dit ook op 1 telwerk geregisteerd. Op de afrekening wordt dan gekeken naar het verbruik en de teruglevering op de meter. Dit wordt gesaldeerd met elkaar.

Mocht u nog een oude meter hebben waarbij de meter terugdraaid als u stroom teruglevert? Dan wordt er direct op de meter gesaldeerd. Dit zal dan tegen 1 telwerk zijn in plaats van 2 telwerken.

Mocht u verdere vragen hebben dan kunt u contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: John R. Molenberg ()

Heb heden bericht ontvangen van Engie, dat ik af geen nachtstroom meer ontvang, vanwege uitzetten signaal per 1 juli 2021. Heb een domme meter met 2 meters. Contract met Engie loopt nog tot 31 juli 2023. Kan ik nu mijn 3 jarig contract opzeggen per 1 juli 2021, omdat ze nu eenzijdig de tarieven aanpassen? Mijn verbruik in 2020 was het volgende : overdag 4524 kWh en nachtstroom 4386 kWh.
Aanschaf slimme meter gaat ook geld kosten (RENDO) Wat is verstandig te doen?

Opmerking van de redactie op 06-04-2021
Beste meneer Molenberg,

Bedankt voor uw reactie. Het signaal wordt per 1 juli uitgezet waardoor u dan tegen het enkeltarief berekend wordt. Omdat de tarieven zo dicht bij elkaar liggen, verwacht ik daar geen grote verschillen in voor u.

U kunt bij uw energieleverancier opvragen welk tarief zij zullen hanteren. Stuur dit gerust samen met het contract en verbruik door naar info@gaslicht.com. Wij zoeken dan graag voor u uit wat het voordeligste is om te doen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Toine ()

Per 1 juli 2021 stoppen de netbeheerders met het uitzenden van toon frequent signaal (TF-signaal). Dat heeft Netbeheer Nederland laten weten. Het signaal zorgt er onder meer voor dat energiemeters tussen dag- en nachttarief schakelen.
- Kan dit zomaar? , dit indien we de analoge dubbele meter willen behouden gaan we zeer waarschijnlijk wel meer betalen!
We hebben zonnepanelen en mooi in de zomer is, dat overdag met het duurste tarief de meter terugdraait (gelijk tarief) en we s'avonds met de diverse apparaten het goedkoopste tarief betalen. Dit kan naar mijn mening niet met een slimme meter, naar ik weet krijg je minder terug met de zonnepanelen. Ook privacy speelt hierin een belangrijke rol.

Opmerking van de redactie op 06-04-2021
Beste Toine,

Bedankt voor uw reactie. Omdat het energienet steeds verder digitaliseerd, is het TF-signaal steeds minder nodig. Daarom is er nu besloten om hiermee te stoppen.

Nu het signaal verdwijnt, kunt u met deze meter geen normaal en daltarief meer krijgen. U zal dan tegen het enkeltarief berekend worden. Dit tarief ligt dicht bij het normaal en daltarief.

U kunt er eventueel ook voor kiezen om een slimme meter te laten plaatsen. Op de slimme meter wordt wel het normaal en dal verbruik geregistreerd. Het zelfde geldt voor de teruglevering. Met de slimme meter wordt er op de jaarafrekening alsnog gesaldeerd en dit zal u niet meer of minder moeten kosten.

Mocht u verdere vragen hebben dan hoor ik het graag!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Willem Schouwenaar ()

Beste Maartje en andere lezers.
Volgens de website van de netwerkbeheerders vervalt het TF signaal op 1 juli aanstaande, dus niet ergens tussen 1 januari en 1 juli.
Netwerkbeheerders proberen echter actief mensen er van te overtuigen dat het eerder is, en gaan zelfs zo ver dat met onwaarheden aan energiebedrijven opdracht wordt gegeven het dubbel tarief om te zetten naar enkeltarief! Niet alleen wordt zo geprobeerd mensen alsnog over te halen over te stappen naar de "slimme" meter, maar voor het gemak "vergeet" netwerkbeheer ook een belangrijk neveneffect. Als er voor dubbel tarief gekozen wordt is er vaak sprake van een electrische boiler die op voordelige "nachtstroom" wordt verwarmd. Omdat deze meestal ook door het TF signaal wordt aan- en uitgezet verdwijnt het voordeel! Zonder speciale tijdklok voor de boiler staat hij altijd aan en begint na het douchen 's-ochtens direct met het opwarmen tegen het hoge dagtarief! In die situaties is dubbel tarief met of zonder slimme meter dus niet zinvol!
Ik begrijp dat de hele situatie komt door slechte oplossingen vanuit de politiek, een "slimme" meter zonder externe communicatie of een keuze hierin (administratief uit is een leugen! er wordt alleen niet doorgeleverd aan de energiemaatschappij) zou veel minder tegenstand hebben betekend. Maar de rol van de netwerkbeheerders, in mijn geval de slechtste netwerkbeheer van de wereld ENEXNIKS, die zelfs de klachten niet afhandelt, is niet alleen slecht te noemen, maar bewust misleidend of zelfs oplichting! Ook de politiek speelt een twijfelachtige rol door niet te reageren op het vervallende TF signaal, maar dat die de burger alleen maar als stemvee ziet is al lang duidelijk (toeslagen!).
Een waarschuwing voor onjuiste berichten en acties van de netwerkbeheerders lijkt me dus in ieder geval op zijn plaats!
Wil je meer weten neem dan gerust contact met me op zodat ik eventuele vragen kan beantwoorden.
Willem

Geplaatst door: Whisky ()

Voor mensen met (veel) zonnepanelen is er nog een alternatief: Een flinke Tesla accu aanschaffen en het contract met energie leverancier opzeggen. Kost een paar centen maar op de lange termijn is het goedkoper en je bent definitief van slimme meters af.

Geplaatst door: I. Scholten ()


We hebben een dubbele meter. Ergens tussen 1 januari en 31 juli wordt het tf signaal omgezet en zullen we, omdat we geen slimme meter willen, op enkeltarief worden gezet. Als we nu via uw site het nieuwe contract voor een jaar aanvragen, moeten we eerst dubbeltarief aanvragen, begreep ik van Enexis. Kunnen we ervan uitgaan dat het tarief voor enkelstroom dat nu bij deze actie hoort, dan gehanteerd wordt na de omzetting?

Opmerking van de redactie op 21-10-2020
Beste meneer/mevrouw Scholten,

Bedankt voor uw reactie. Als het signaal uitgezet wordt waardoor u het enkeltarief berekend krijgt, moet dit uiteraard het enkeltarief zijn dat bij uw contract hoort. Op onze website kunt u dan ook zien wat het enkeltarief zal zijn.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: t.eekhof ()

Mijn pogingen om het aanvraagformulier te vinden op het internet mislukken steeds.
Het betreft de woning a.d.holtlaan **** 133 Emmen.
Mag ik van U informatie hoe ik bij dat formulier kan komen temeer daar ik wel wil overstappen naar de slimme meter.

Opmerking van de redactie op 28-09-2020
Beste meneer/mevrouw Eekhof,

Bedankt voor uw reactie. Wat vervelend dat u het vinden van het aanvraagformulier mislukt. Als u een slimme meter wilt, kunt u contact opnemen met uw netbeheerder. Zij zijn op dit moment ook bezig om slimme meters aan te bieden, wellicht is dit voor u al ingepland.

Op de website van uw netbeheerder vindt u het telefoonnummer. U mag ook contact met ons opnemen (0342 411 350) dan helpen wij u graag verder.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: simpele gebruiker ()

Ik ben blij met het uitzetten van TF. En met het daardoor niet meer schakelen van de dubbeltarief normale Ferraris meter.
"De slimme meter is erop ingericht zulke flexibele tarieven te kunnen aanbieden." Nou echt niet. Het is geen eens een slimme meter. Hij kan alleen maar dom een aantal meetwaarden doorgeven. Hij is dus helemaal niet in staat om alle tarief-tijdvakken met het dan geldende tarief met het bijbehorende verbruik van die periode op te slaan en middels zijn eigen (web) server deze gegevens aan de gebruiker ter beschikking te stellen. En na toestemming van de gebruiker deze gegevens éénmalig voor de jaarafrekening doorgeven aan de gecontracteerde "leverancier".
Maar bedankt voor het heugelijke nieuws van het afschakelen van TF. Met de datum wanneer.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.