De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

In 2014 recordaantal overstappers van energiecontract

door Jeanet Woldring 1 reactie

Ieder jaar stappen er meer Nederlandse consumenten en bedrijven over van energieleverancier. In 2013 stapten nog 12,1% over naar een andere leverancier, afgelopen jaar koos 13,2% voor een andere leverancier. Nog nooit werd er zoveel van energieleverancier gewisseld, zo blijkt vandaag uit cijfers van Energie-Nederland.

Twee miljoen overstapverzoeken
In 2014 zijn er in totaal iets meer dan 2 miljoen overstapverzoeken verwerkt volgens  belangenbehartiger Energie-Nederland. Dat is 9,5 procent meer dan in 2013. December was een topmaand, gevolgd door januari en juli. De grens van 1 miljoen overstapverzoeken werd voor het eerst in 2007 overschreden.

Veel keuze
Er is enorm veel keuze op de energiemarkt. De soorten contracten en het aantal kleine leveranciers is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Leveranciers proberen continue te vernieuwen. Zo kunt u nu duurzame energie afnemen van de boer van uw keuze, bestaat er prepaid energie waarbij u vooral een bedrag voor uw stroom en gasverbruik afspreekt. Ook lijken de grote leveranciers zich meer te gaan richten op het behouden van hun klanten, al is gebleken dat dergelijke aanbiedingen nog lang niet zo voordelig zijn als ieder jaar van leverancier wisselen.

Lage switchdrempel
Het switchpercentage laat volgens Energie-Nederland zien dat de drempel om een andere leverancier te wisselen laag is. Gaslicht.com trekt diezelfde conclusie kijkend naar het aantal overstappers via de energievergelijker. Vorig jaar groeide het aantal overstappers via de vergelijkingssite met meer dan 20 procent. In 2013 was dat nog circa 14 procent. De angst dat er iets mis gaat lijkt steeds meer te verdwijnen door de positieve ervaringen van eerdere overstappers.

Tevreden over energieleverancier
Ook de klanttevredenheid speelt een belangrijke rol in het overstapproces. Na een goede ervaring is de kans groot dat een overstapper opnieuw zal wisselen van energieleverancier om opnieuw voordeliger uit te zijn. Eerder publiceerden wij al de resultaten van ons eigen klanttevredenheidsonderzoek onder overstappers via Gaslicht.com of Energiewereld.nl. Daaruit bleek al dat overstappers over het algemeen zeer tevreden zijn over hun energieleverancier naar wie zij overstapten. Gemiddeld gaven de ondervraagden hun energieleverancier een 7,5. Het overstapproces kreeg zelfs gemiddeld een 9,3 als rapportcijfer.

Op dit moment bespaart een gemiddeld huishouden 300 euro door te veranderen van energieleverancier. Bent u benieuwd wat u kunt besparen? Tijdens het energie vergelijken rekent u dit eenvoudig uit aan de hand van uw postcode en uw jaarverbruik.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: jan jong ()

Goedemorgen,

Ik heb met Budgetenergie de onprettige ervaring dat de welkom premie pas uitbetaald wordt na het beëindigen van het contract.
Ook de borgsom totaal €850,00 verrekenen ze maximaal 6 weken na beëindiging.
Is dat bij andere leveranciers ook zo?
Als ik wil overstappen moet ik ook bij een andere leverancier weer borg betalen en dat geld heb ik niet.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

Jan Jong

Opmerking van de redactie op 18-03-2015
De welkomstpremie wordt over het algemeen pas aan het eind van het contract uitbetaald of verrekend. Wanneer u in het verleden betalingsproblemen heeft gehad mogen leveranciers 3 jaar lang borg vragen. De borg kan echter wel verschillen per leverancier. Het is bij de meeste leveranciers inderdaad ook dat zij de borg wat later teruggeven. Ze controleren eerst de eind- of jaarafrekening of er geen openstaande betalingen meer zijn. Mocht u een leverancier op het oog hebben, dan kunnen wij voor u navragen of zij een borg in rekening brengen en hoe hoog deze zal zijn.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie