Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Klanttevredenheidsonderzoek energieleveranciers 3e kwartaal 2015

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Overstappers zijn bijzonder tevreden over hun energieleverancier naar wie zij acht maanden geleden zijn overgestapt via Gaslicht.com. Gemiddeld geven de ondervraagden energieleveranciers een 7,7, het hoogste cijfer ooit. Bijzonder content zijn ze over het overstapproces met een 9,4 als rapportcijfer! Dat blijkt uit ons klanttevredenheidsonderzoek over het derde kwartaal onder ruim 2000 recente overstappers.

Van de acht energieleveranciers krijgt Greenchoice wederom de hoogste waardering, opnieuw zilver voor Qurrent. Op de derde plaats staat Essent met een 7,7. De overige aanbieders scoren allen een 7,5.

Klanttevredenheidsonderzoek

Acht maanden na hun overstap vragen wij hoe tevreden consumenten zijn over hun nieuwe energieleverancier. De vragen hebben betrekking op: prijsstelling, facturering, overstapproces, online dienstverlening, klantenservice, klachtenafhandeling en duurzaamheid.

Hoogste cijfer voor overstapproces

Uit het onderzoek blijkt dat de ondervraagden hun nieuwe energieleverancier gemiddeld met een 7,7 waarderen. Dat is fors hoger dan bij het vorige klanttevredenheidsonderzoek.  We vallen in herhaling: van alle onderdelen krijgt het overstapproces nog steeds het hoogste cijfer terwijl klachtenafhandeling opnieuw het laagst scoort . 

Mensen die van energieleverancier geswitcht zijn, beoordelen het overstapproces maar liefst met een 9,4 als rapportcijfer! De klachtenafhandeling wordt gemiddeld met een 6,8 beloond.

De respondenten zijn overstappers naar Delta, E.ON, Energiedirect.nl, Essent, Greenchoice, Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) Nuon en Qurrent. 

Energieleverancier Rapportcijfer
3e kwartaal
Respondenten
   7,5  117
   7,5  246
 7,5  426
 7,7  332
 8,1  395
 7,5  233
 7,5  189
 7,8  114

Algemene tevredenheid

Net als bij de meest recente Prijskwaliteitscore krijgt Greenchoice opnieuw het hoogste rapportcijfer. In juli en augustus geven 295 respondenten gemiddeld een 8,1 en in september krijgt deze groene aanbieder zelfs een 8,2. Qurrent  is een goede tweede met een 7,8 gemiddeld en Essent behaalt met een 7,7 een uitstekende derde plaats.

Hoe scoren energieleveranciers per onderdeel?

Het overstapproces steekt er met kop en schouders bovenuit qua waardering. Dat betekent dat ruim 2000 mensen die een nieuwe energieleverancier kozen, uiterst tevreden zijn over het overstapproces. Zij gaven gemiddeld een 9,4 als rapportcijfer. Ook de online dienstverlening wordt met een 7,6 goed gewaardeerd. Voor facturering wordt gemiddeld een 7,3 gegeven. Klantenservice krijgt ook een 7,3 terwijl prijsstelling en duurzaamheid met een 7,1 worden beloond. Over de afhandeling van klachten (6,8) zijn de mensen het minst te spreken. Daar moeten de leveranciers dus wat meer energie in steken, al is er wel een stijgende lijn zichtbaar.

Prijskwaliteitscore

Het klanttevredenheidsonderzoek is een vervolg op de reviewmailing die wij na vier maanden sturen naar overstappers via Gaslicht.com. Ook hier zijn we benieuwd hoe tevreden zij zijn over hun nieuwe energieleverancier voor wat betreft prijsstelling, facturering, overstapproces, online dienstverlening, klantenservice, klachtenafhandeling en duurzaamheid. Deze rapportcijfers zijn terug te vinden bij de leverancierswaardering in onze Energievergelijker onder 'geverifieerde beoordelingen door overstappers'.

Samen met onze eigen criteria vormen zij de totaalbeoordeling van de maandelijkse Prijs/kwaliteitscore. Op deze manier krijgen potentiële overstappers een betrouwbaar beeld en kun je in een oogopslag zien wat de goedkoopste en beste energieleverancier is. In oktober werd Greenchoice als beste beoordeeld met een 8. In deze ranglijst staan Qurrent en de Nederlandse Energie Maatschappij met een 7,6 op een gedeelde tweede plaats.

Energieleveranciers vergelijken op prijs en kwaliteit.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.