De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Meer buitenlands gas geschikt gemaakt voor huishoudens

door Jeanet Woldring

De komende jaren worden de mogelijkheden vergroot voor het geschikt maken van gas uit het buitenland voor Nederlandse huishoudens. Dit gebeurt met het oog op een lagere gaswinning in Groningen, zo maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken bekend.

Buitenlands gas geschikt maken

In Nederland gebruiken zeven miljoen huishoudens aardgas om te koken en hun huis te verwarmen. Dit is  voor een groot deel gas uit Groningen. Ook huishoudens in Duitsland, België en Frankrijk zijn van dit gas afhankelijk. Aardgas uit andere landen, zoals Noorwegen en Rusland, maar ook het gas uit Nederlandse kleine velden, is niet direct geschikt voor deze huishoudens. Dat komt omdat het een hogere zogeheten calorische waarde heeft dan het gas uit Groningen.

Mengen met stikstof

Het gas kan geschikt worden gemaakt voor Nederlandse huishoudens door het in een stikstofinstallatie te mengen met stikstof. Op dit moment kan er op die manier in Nederland 20 miljard kubieke meter gas per jaar worden omgezet in installaties in Wieringermeer, Ommen en Zuidbroek. Die capaciteit gaat vanaf eind 2019 omhoog naar 30 miljard kubieke meter per jaar.

Minder gas en aardbevingen

De gaswinning in Groningen loopt terug doordat er steeds minder gas in de velden zit. Daarnaast moet de gaswinning mogelijk teruggeschroefd worden vanwege de aardbevingen in het gaswinningsgebied.

Uitbreiding stikstofinstallatie Zuidbroek

Hoogstwaarschijnlijk wordt de bestaande stikstofinstallatie in Zuidbroek uitgebreid, omdat veel infrastructuur daar al aanwezig is of zich zich op korte afstand bevindt (zie foto). Het ministerie van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en Gasunie overleggen hier de komende tijd met provincie, gemeenten en omwonenden in Groningen over. In 2017 moet worden gestart met de bouw.

Lees ook: Nederlanders willen geen Russisch gas meer

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 26 mei 2015
Geactualiseerd: maandag 21 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie