De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Meer zonnestroom in 2014

door Jeanet Woldring

Goed nieuws voor mensen met zonnepanelen. 2014 was zonniger dan normaal. Daardoor is de zonnestroomopbrengst hoger uitgevallen dan verwacht. Volgens het KNMI was de landelijk gemiddelde zonne-instraling 4 procent hoger dan het langjarige gemiddelde. Ook het landelijk gemiddeld aantal zonuren is met 1845 uur zo’n 12 procent hoger dan het langjarig gemiddelde van 1639 uur.

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

De Universiteit Utrecht heeft vastgesteld wat een opbrengst van een zonne-energie installatie in Nederland is voor een gemiddeld jaar. Dit is 875 kWh/kWp. Met de zonne-instraling in 2014 is dit landelijk ruim 900 kWh/kWp, flink hoger dus. Uitgegaan wordt van een goed werkend systeem waarbij de oriëntatie optimaal is: op het zuiden gericht onder een hoek van 38 graden.

Regionale verschillen

Regionaal zijn er duidelijk verschillen. De zonne-instraling is namelijk niet overal in Nederland hetzelfde. Men kan zelf nagaan of de zonne-energie installatie goed functioneert door de jaarlijkse opbrengst in kWh te delen door het totale vermogen van de installatie in kWp. 

In de Bilt zal een optimaal georiënteerde installatie van 3 kWp (12 zonnepanelen) in 2014 dan 2645 kWh hebben opgewekt. Dezelfde installatie in Wijk aan Zee komt uit op 2780 kWh.

Lees op Zonnestroom.nl meer over die verschillen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 22 januari 2015
Geactualiseerd: dinsdag 11 mei 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie