De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer zonnestroom in 2014

door Jeanet Woldring

Goed nieuws voor mensen met zonnepanelen. 2014 was zonniger dan normaal. Daardoor is de zonnestroomopbrengst hoger uitgevallen dan verwacht. Volgens het KNMI was de landelijk gemiddelde zonne-instraling 4 procent hoger dan het langjarige gemiddelde. Ook het landelijk gemiddeld aantal zonuren is met 1845 uur zo’n 12 procent hoger dan het langjarig gemiddelde van 1639 uur.

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

De Universiteit Utrecht heeft vastgesteld wat een opbrengst van een zonne-energie installatie in Nederland is voor een gemiddeld jaar. Dit is 875 kWh/kWp. Met de zonne-instraling in 2014 is dit landelijk ruim 900 kWh/kWp, flink hoger dus. Uitgegaan wordt van een goed werkend systeem waarbij de oriëntatie optimaal is: op het zuiden gericht onder een hoek van 38 graden.

Regionale verschillen

Regionaal zijn er duidelijk verschillen. De zonne-instraling is namelijk niet overal in Nederland hetzelfde. Men kan zelf nagaan of de zonne-energie installatie goed functioneert door de jaarlijkse opbrengst in kWh te delen door het totale vermogen van de installatie in kWp. 

In de Bilt zal een optimaal georiënteerde installatie van 3 kWp (12 zonnepanelen) in 2014 dan 2645 kWh hebben opgewekt. Dezelfde installatie in Wijk aan Zee komt uit op 2780 kWh.

Lees op Zonnestroom.nl meer over die verschillen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie