'Nederland haalt duurzame energiedoelen niet'
Leestijd: 2 minutenNederland haalt de afspraken uit het Energieakkoord niet. Het kabinet heeft grote moeite om de afspraken over duurzaamheid na te komen. Hoewel windmolens uit de grond lijken te schieten en er meer zonnepanelen worden aangeschaft, gaat de verduurzaming langzamer dan is afgesproken. Dat meldt de NOS op basis van bronnen uit de Nationale Energieverkenning 2015.
Duurzame energie
In 2013 is in het Energieakkoord afgesproken dat het aandeel duurzame energie in 2020 op 14 procent uit moet komen. Maar volgens de jongste beramingen blijft dat percentage steken op 11,9 procent. Dat zou komen door de lange en ingewikkelde procedures voor de bouw van windmolens op land en de aanleg van warmtenetten.
Ook de energiebesparing door industrie, de transportsector en huishoudens zou achterblijven. Volgens de laatste cijfers zou slechts iets meer dan de helft van de afgesproken besparingen in 2020 worden gehaald.
Rekenkamer: Miljarden extra voor windmolens op zee
Eerder dit jaar stelde de Algemene Rekenkamer al dat Nederland de doelen voor duurzame energie niet gaat halen als er niet snel nieuwe maatregelen worden genomen. Volgens de Rekenkamer kan het 'effectief zijn' om de komende twee jaar 12,8 miljard euro te reserveren voor nieuwe windmolenparken op zee, bovenop de 59 miljard euro die daarvoor sowieso al opzij gezet moet worden in de periode tot 2023.
Als het kabinet hiertoe besluit zou dit betaald kunnen worden door de energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden met 65 tot 100 euro per jaar te verhogen.
Minister Kamp liet in april weten dat hij denkt dat de doelen nog wel tijdig gehaald kunnen worden. Hij vond het nog te vroeg om in te grijpen en wilde eerst een evaluatie van het Energieakkoord in 2016 afwachten.
Lees meer over duurzame energie
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...