De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

'Nederland haalt duurzame energiedoelen niet'

door Jeanet Woldring

Nederland haalt de afspraken uit het Energieakkoord niet. Het kabinet heeft grote moeite om de afspraken over duurzaamheid na te komen. Hoewel windmolens uit de grond lijken te schieten en er meer zonnepanelen worden aangeschaft, gaat de verduurzaming langzamer dan is afgesproken.  Dat meldt de NOS op basis van bronnen uit de Nationale Energieverkenning 2015.

Duurzame energie

In 2013 is in het Energieakkoord afgesproken dat het aandeel duurzame energie in 2020 op 14 procent uit moet komen. Maar volgens de jongste beramingen blijft dat percentage steken op 11,9 procent. Dat zou komen door de lange en ingewikkelde procedures voor de bouw van windmolens op land en de aanleg van warmtenetten.

Ook de energiebesparing door industrie, de transportsector en huishoudens zou achterblijven. Volgens de laatste cijfers zou slechts iets meer dan de helft van de afgesproken besparingen in 2020 worden gehaald.

Rekenkamer: Miljarden extra voor windmolens op zee

Eerder dit jaar stelde de Algemene Rekenkamer al dat Nederland de doelen voor duurzame energie niet gaat halen als er niet snel nieuwe maatregelen worden genomen. Volgens de Rekenkamer kan het 'effectief zijn' om de komende twee jaar 12,8 miljard euro te reserveren voor nieuwe windmolenparken op zee, bovenop de 59 miljard euro die daarvoor sowieso al opzij gezet moet worden in de periode tot 2023. 

Als het kabinet hiertoe besluit zou dit betaald kunnen worden door de energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden met 65 tot 100 euro per jaar te verhogen.

Minister Kamp liet in april weten dat hij denkt dat de doelen nog wel tijdig gehaald kunnen worden. Hij vond het nog te vroeg om in te grijpen en wilde eerst een evaluatie van het Energieakkoord in 2016 afwachten.

Lees meer over duurzame energie

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie