De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Netbeheerkosten stijgen gemiddeld 26 euro in 2021

door Maartje Sebek

Huishoudens gaan volgend jaar gemiddeld 26 euro meer betalen voor het transport van elektriciteit en gas dan dit jaar. Dat blijkt uit de berekeningen van Gaslicht.com naar aanleiding van de opgelegde maximumtarieven van de drie grootste netbeheerders. Eerder vandaag maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) met de tarievenbesluiten de maximale tarieven bekend die alle netbeheerders komend jaar mogen innen.

De ACM bepaalt hoogte netbeheerkostenmaximale-netbeheerkosten-2020netbeheerkosten-2020.jpg

Netbeheerkosten zijn onder andere de kosten die u betaalt voor het transport van energie naar uw adres. Daarnaast brengen netbeheerders tarieven in rekening voor de energiemeter. Dit is een vast onderdeel van uw energierekening en maakt ongeveer 1/5e deel uit van de nota. De toezichthouder bepaalt de hoogte van de maximale transport- en aansluittarieven én meettarieven. Zo worden deze kosten niet hoger dan noodzakelijk. Bij Enexis gaan de netbeheerkosten met maximaal € 25 omhoog en bij Liander met € 22. Stedin zit hier fors boven met een maximale stijging van ruim € 32. 

Stijging transportkosten elektriciteit

Kijken we naar het gemiddelde van de grootste drie regionale netbeheerders dan komt deze stijging voornamelijk door de transporttarieven op stroom. Gemiddeld gaan deze met zo’n € 20 omhoog, waarbij Enexis en Liander hier net onder zitten en Stedin erboven.

Landelijk netbeheerder TenneT

De stijging van de transporttarieven van de regionale netbeheerders wordt vooral veroorzaakt door de hogere kosten voor elektriciteitstransport die de regionale netbeheerders aan de landelijke netbeheerder TenneT moeten betalen. De ACM heeft besloten dat regionale netbeheerders de stijgende kosten vanaf 2021 mogen doorberekenen. Zodoende wordt een grote stijging in 2023 voorkomen. Op deze manier kunnen netbeheerders de toename van kosten opvangen en worden grote tariefschommelingen voor huishoudens naar verwachting beperkt.

Tariefwijziging per 1 januari 2021

Per 1 januari worden de nieuwe netbeheerkosten bij iedereen doorberekend. Het maakt daarvoor niet uit of u nu overstapt of pas in januari. De netbeheerkosten zijn voor ieder huishouden namelijk gelijk. De komende periode zullen de netbeheerders hun daadwerkelijke tarieven voor 2021 bekendmaken. Wie uw netbeheerder is, ziet u terug op uw energierekening.


Update: De netbeheerders hebben de definitieve netbeheerkosten gepubliceerd. Enexis en Liander houden de maximale tarieven van de ACM aan. Stedin blijft ver onder de maximale tarieven en gaat slechts iets meer dan € 2 omhoog. 

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie