Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Ook Eneco laat mensen met zonnepanelen meer betalen

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten

eneco.svg Ook Eneco laat klanten met zonnepanelen voortaan extra betalen, zolang de salderingsregeling van kracht is. Naar eigen zeggen zijn de kosten die gemoeid zijn met het terugleveren van stroom toegenomen doordat het aantal huishoudens met zonnepanelen snel is gegroeid. Dat noemt één van de drie grootste energieleveranciers een goede ontwikkeling voor de energietransitie. De kosten wil Eneco echter niet langer volledig verdelen over alle klanten, maar doorberekenen aan klanten met zonnepanelen. In eerste instantie met hogere vaste leveringskosten, later met terugleverkosten. Daarnaast gaat de terugleververgoeding omlaag.

Eerst verhoging vastrecht, later terugleverkosten

Net als andere energieleveranciers zit Eneco ermee dat zonnepaneelbezitters door de salderingsregeling teruggeleverde stroom mogen wegstrepen tegen hun eigen verbruik. Eneco stelt: "Stroomverbruik op momenten dat er volop duurzame energie voor handen is, wordt steeds belangrijker. Wanneer dit niet mogelijk is, krijgt een energieleverancier te maken met extra kosten. Deze ontstaan onder andere doordat klanten met zonnepanelen in de zomer terugleveren op momenten dat de stroom op de groothandelsmarkt goedkoop is en dit kunnen salderen voor stroomverbruik in de winter wanneer die duurder is."

In eerste instantie gaat Eneco het maandelijkse vastrecht verhogen bij het afsluiten van een nieuw stroomcontract voor klanten met zonnepanelen. In de zomer wordt deze verhoging van de vaste leveringskosten (vastrecht) vervangen voor een tarief waarbij klanten per teruggeleverde kilowattuur (kWh) gaan betalen. Naar verwachting kan Eneco dit begin van de zomer gefaseerd invoeren voor alle klanten die een nieuw stroomcontract afsluiten en bestaande klanten met een variabel contract. Eneco is van plan de terugleverkosten door te berekenen zolang de salderingsregeling van kracht is.

Tot de invoering van het tarief per teruggeleverde kWh, geldt dat klanten met zonnepanelen die een nieuw stroomcontract afsluiten bij Eneco € 6 meer vaste leveringskosten (vastrecht) per maand gaan betalen. Daarnaast ontvangen zij voortaan een terugleververgoeding van 5 cent per kWh voor stroom die zij netto terugleveren in plaats van 9 cent.

Zonnepanelen nog steeds interessant

Eneco stelt dat het nog steeds interessant blijft om te investeren in zonnepanelen. "De terugverdientijd is relatief kort in vergelijking met de levensduur van de panelen. Daarbij geldt dat je terugleverkosten kunt beperken door zoveel mogelijk de opgewekte stroom ook direct te verbruiken."

Meeste energieleveranciers benadelen zonnepaneelbezitters

Inmiddels rekenen de meeste energieleveranciers op de een of andere manier extra kosten voor mensen met zonnepanelen. Gaslicht.com heeft de heffingen of maatregelen voor zonnepaneelbezitters op een rij gezet. Op dit moment rekenen 9 energieleveranciers terugleverkosten en 3 leveranciers hogere vaste leveringskosten. Daarnaast hebben de meesten de terugleververgoeding verlaagd en bieden nog maar weinig  leveranciers meerjarencontracten aan. In onze energievergelijker nemen we alle kosten mee, zodat u altijd het contract vindt dat het beste bij u past als zonnepaneelbezitter.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 12 maart 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Jan met de pet ()

Kunnen jullie hiervoor een filter maken in de vergelijking zodat je aanbieders die dit doen kunt uitsluiten?

Opmerking van de redactie op 12-03-2024
Bedankt voor uw vraag.

Zolang leveranciers zich aan de wet- en regelgeving houden, zullen we ze ook meenemen in onze vergelijker. Onze energievergelijker is er namelijk op gericht om consumenten inzage te geven in wie voor hen de voordeligste leverancier is. Wat we uiteraard wel doen, is alle soorten kosten en kortingen meenemen in onze berekening, waaronder bijvoorbeeld vaste terugleverkosten. Een leverancier kan namelijk, ondanks bepaalde extra kosten, op een ander vlak weer veel voordeliger zijn of een hoge korting hebben, waardoor ze onderaan de streep alsnog het voordeligst zijn voor de consument. Het is dus wel zo eerlijk om het totaalplaatje te bekijken.

Mocht u hier nog verdere vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op. We helpen namelijk graag!

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.