De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Opnieuw dalende variabele energietarieven

door Maartje Sebek Leestijd: 3 minuten

Tegen de verwachting in gaan de variabele energietarieven voor een contract voor onbepaalde tijd dalen. Daarmee komen deze per 1 januari 2021 onder die van de reguliere contracten met vaste tarieven te liggen. Een uitzonderlijke situatie. Desondanks bent u goedkoper uit met een jaarcontract met vaste tarieven vanwege kortingen en een eventuele welkomstpremie. 

Variabele tarieven steeds later bekendgemaakt

De bekendmaking van de variabele tarieven laat steeds langer op zich wachten. Nog altijd hebben de meeste leveranciers deze niet officieel bekendgemaakt. Rijkelijk laat, gezien de tarieven voor het eerste halfjaar van 2021 deze week al ingaan. 

Variabele tarieven grote drie per 1 januari 2021 

Gaslicht.com heeft van de grote 3 leveranciers EnecoEssent en Vattenfall de variabele tarieven voor het eerste halfjaar van 2021 inmiddels kunnen achterhalen. De grootste verandering vindt plaats bij Essent. Niet geheel onlogisch, omdat deze leverancier momenteel het duurst van de 3 is. Het stroomtarief zal 15% dalen, het gastarief gaat 10% omlaag en de vaste leveringskosten gaan met 8% omhoog. Al met al zorgt dat voor een gemiddeld huishouden voor een verlaging van bijna 76 euro op jaarbasis. Bij Vattenfall gaat het stroomtarief met 7% omlaag, het gastarief daalt met 11% en de vaste leveringskosten (administratiekosten oftewel vastrecht) gaan met maar liefst 20% omhoog. Dat zorgt voor een verlaging van 41 euro op jaarbasis. Bij Eneco blijven de variabele leveringstarieven per 1 januari 2021 ongewijzigd.

Vaste leveringskosten stijgen

Opvallend dus dat de variabele leveringstarieven van Essent en Vattenfall behoorlijk dalen, maar de vaste leveringskosten (vastrecht) daarentegen  fors stijgen. Deze wijzigingen zullen voor huishoudens met een hoger energieverbruik voordeliger uitpakken dan met een lager verbruik.

Let op! Genoemde percentages en bedragen gelden alleen voor het tarief per kWh of m3. Andere onderdelen van uw energierekening kunnen tijdens deze periode wel veranderen. Zo gaan de belastingen en de netbeheerkosten per 1 januari bijvoorbeeld omhoog.

Energiecontract onbepaalde tijd met variabele tarieven Gemiddelde jaarkosten*
2e halfjaar 2020
Gemiddelde jaarkosten*
1e halfjaar 2021
eneco.svg € 1998 € 1998
vattenfall.svg € 2044 € 2003
essent.svg € 2105 € 2029

* gebaseerd op gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas  met een enkele meter in de provincie Noord-Holland met netbeheerder Liander

Verandering bestaande trend 

Een daling van de variabele energietarieven betekent een verandering in de huidige trend. Een trend waarbij variabele tarieven van contracten voor onbepaalde tijd de duurste in de markt zijn. Daar lijkt nu verandering in te komen. De variabele tarieven van Vattenfall en Essent duiken onder de tarieven voor het reguliere jaarcontract met vaste tarieven. Desondanks zijn actiecontracten met vaste tarieven vaak toch nog goedkoper in verband met  eenmalige kortingen. Wel zorgt het voor een unieke situatie. Mogelijk is dit de introductie van een nieuwe inkoopstrategie. 

Waarom energietarieven blijven vergelijken?

De coronacrisis heeft nog altijd een overduidelijke impact op de energiemarkt. Zoals gezegd blijven actiecontracten (met welkomstpremies) nog altijd flink voordeliger. Waar de besparing afgelopen jaar tot 400 euro opliep, ligt dat in het nieuwe jaar nog altijd rond de 300 euro.

Heeft u net als bijna de helft van de huishoudens  nog een contract voor onbepaalde tijd? Dan levert overstappen het grootste voordeel op. Is uw energiecontract afgelopen en sluit u geen nieuw contract af bij uw huidige leverancier? Dan verandert uw vaste leveringstarief automatisch in een doorgaans hoger variabel leveringstarief: het zogenaamde slaperstarief. Ga daarom jaarlijks energieprijzen vergelijken.  We raden u aan om ongeveer 6 tot 8 weken voor afloop van het contract over te stappen.

Lees meer over energieprijzen en vaste of variabele energietarieven

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juli 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie