Genomineerd voor 2022!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 Disk Edition (t.w.v. 500 euro)
  • Een bioscoopabonnement voor een jaar (t.w.v. 200 euro) voor Vue of Pathé
  • Smartwatch (Apple SE, Samsung Galaxy Watch5 of vergelijkbaar t.w.v. 300 euro)
  • Tweehonderd euro shoptegoed
  • 2x Instax Mini met fotopapier
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Overstappen van energieleverancier kan ook na 1 januari

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Energieleveranciers hebben per 1 januari hun variabele energietarieven gewijzigd. Dat doen ze elk halfjaar en dat zijn momenten waarop de servicedesk van Gaslicht.com overladen wordt met de vraag wanneer overstappen verstandig is. Wat is het juiste overstapmoment? Naast de leveringstarieven zijn ook de netbeheerkosten en belastingen veranderd. Wat betekent dit voor uw energienota?

Late bekendmaking

Een huishouden met een energiecontract met variabele tarieven van Nuon, Essent of Eneco is dit jaar gemiddeld 1748 euro kwijt aan de energierekening. Nuon is het goedkoopst met 1727 euro, gevolgd door Essent met 1730 euro, terwijl Eneco nu het duurst is met 1788 euro. Zoals we begin december schreven, gaan de variabele tarieven van Eneco voor het eerst sinds jaren omhoog, terwijl Essent ze juist verlaagt. Nuon was erg laat met het bekendmaken van de tarieven, omdat de leverancier naar eigen zeggen wachtte totdat de overheid de energiebelasting bekendmaakte. 

Standaardtarieven_Nuon-Essent-Eneco1-1-2017.jpg

Grootste deel netbeheerkosten en belastingen

Het grootste deel van energierekening bestaat uit netbeheerkosten en overheidsheffingen. Niet alleen de tarieven zelf, maar ook deze kosten gaan omhoog. Eind november schreven we al dat huishoudens gemiddeld 13 euro meer gaan betalen voor het transport van gas en stroom.  En zoals eind december bericht, zijn we zo'n 23 euro méér kwijt aan energiebelasting en opslag duurzame energie.  

Hele jaar overstappen van energieleverancier

In tegenstelling tot zorg kunt u voor energie het hele jaar door overstappen naar een andere aanbieder. Voor zorg is het overstapseizoen slechts beperkt tot 6 weken en had u tot 1 januari de tijd uw zorgpolis te vergelijken op onze onafhankelijke zustersite Poliswijzer.nl. Sommigen denken dat het wisselen van energieleverancier ook voor 1 januari had moeten gebeuren. Niks is minder waar.

infographic-gaslicht-overstappen-2.jpg

Overstappen van energieleverancier doet u op het moment dat dit kan. Dat wil zeggen zo spoedig mogelijk met een energiecontract voor onbepaalde tijd. U hoeft alleen rekening te houden met de opzegtermijn van 30 dagen. Bij een contract voor bepaalde tijd adviseren wij circa 2 maanden voor het aflopen van het contract over te stappen. Dan kan er nooit een opzegvergoeding in rekening gebracht worden en voorkomt u bovendien dat er tijdelijk hogere tarieven gelden, omdat de overstap te laat in gang is gezet.

Het juiste overstapmoment

Wachten tot 1 januari of juist voor 1 januari overstappen heeft geen invloed op de verhoging in de netbeheerkosten en overheidsheffingen. Deze worden in 2017 gewoon aan u doorberekend door de energieleverancier. Twijfelt u nog over het juiste overstapmoment, de servicedesk van Gaslicht.com helpt u graag via chat, whatsapp, telefoon of mail.

Met overstappen ruim 300 euro besparen

Bij een overstap naar een contract met vaste tarieven voor de duur van één jaar is het jaarbedrag gemiddeld 1445 euro. Wie overstapt naar zo'n actiecontract, bespaart ruim 300 euro. De wijzigingen voor 2017 in de belastingen zijn hier ook al in meegenomen. Deze kosten zijn bij hetzelfde verbruik bij elke energieleverancier gelijk.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 3 januari 2017


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: Elsa ()

Ik had net een nieuw contract afgesloten in januari toen Nuon op de stoep stond met een goedkoper aanbod. Dus ben ik weer overgestapt. Helaas kwam de rekening daar nu voor binnen: Ik moet bij drie leveranciers de 50 euro energiebelasting betalen. Ik betaal dit jaar in 1 maand dus 150 euro aan energiebelasting ... kan ik hier bezwaar tegen aanbrengen?

Opmerking van de redactie op 14-02-2017
Het gaat hier waarschijnlijk om een opzegboete vanwege het plegen van contractbreuk. Wanneer u bent overgestapt en de aanmelding is niet binnen de bedenktijd geannuleerd, dan mag die leverancier bij een nieuwe overstap voor het einde van het contract een opzegboete in rekening brengen. U kunt de nieuwe leverancier vragen of zij de opzegboete vergoeden. Dit zal niet altijd, maar soms wel, worden gedaan.
Geplaatst door: B. Brink ()

Hoe komt het dat er nogal een groot verschil is tussen energievergelijken.nl en gaslicht.com.

Opmerking van de redactie op 25-01-2017
Wij zijn erg benieuwd in welk contract u een verschil ziet. Kun u ons dit per e-mail via info@gaslicht.com toesturen, zodat wij dit kunnen nagaan? Het kan namelijk voorkomen dat leveranciers verschillende acties bieden via prijsvergelijkers.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie